Druhy dýní:
Hokkaido
… má sladší chuť. Výhoda je, že se nemusí loupat, protože slupka při pečení nebo vaření změkne.
Špagetová dýně
… není tak sladká jako hokkaido. Po upečení se vnitřek dýně oddělí na vlákna, která se dají použít jako zeleninové špagety.
Máslová
… má máslo-oříškovou chuť a velice jemnou konzistenci. Je ideální do dezertů.
Muškátová
… oproti ostatním dýním má výraznější chuť. Uvaříte z ní vynikající polévku, ale i další chutná jídla.
Dýňové pyré
Pyré dělám nejčastěji z dýně hokkaido anebo dýně máslové, protože se skvěle hodí nejen do slaných, ale i sladkých receptů.
Dýni umyjte a rozkrojte na půl. Pomocí lžíce z ní vydlabejte semínka. Položte ji na plech, slupkou nahoru. Pečte na 185 stupňů cca 1 hodinu. Zkuste pomocí špejle, zda je dýně měkká – pokud ne, ještě dopečte. Upečenou dýni nechte trochu vychladnout a poté rozmixujte nebo rozmačkejte na pyré.
Využití: do sladkých i slaných receptů anebo jako příloha namísto bramborové kaše.
Dýňový perník
Suroviny
- 265 g hladké mouky
- 240 g dýňového pyré z hokkaido dýně
- 200 g třtinového cukru
- 100 g slunečnicového oleje
- 2 vejce
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 50 g čokolády
Všechny suroviny spolu promíchejte, nakonec přidejte na kousky nakrájenou čokoládu. Nalijte do vysoké formy, ideální je menší, aby byl perník dostatečně vysoký. Pečte na 175 stupňů 20 minut.
Dýňová polévka
Suroviny
- 1000–1250 ml vody nebo zeleninového vývaru
- 1 dýně hokkaido
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 2 lžičky soli
- 2–4 lžíce cukru
- 1 lžička oleje
Dýni neloupejte, pouze omyjte. Rozpulte ji, vydlabejte semínka a nakrájejte na kostky. Cibuli a mrkev nakrájejte na kostičky.
V hrnci zahřejte olej, přidejte cibulku a opékejte dozlatova, přidejte mrkev s dýní a krátce orestujte. Zalijte vodou nebo vývarem a 20 minut povařte. Polévku nakonec rozmixujte na hladký krém. Osolte a oslaďte podle chuti.
Tip: Pokud vám nevyhovuje „čistá“ dýňová chuť polévky, přidejte do základního receptu několik brambor, které zjemní chuť dýně.
Dýňové rizoto
Suroviny
- ½ dýně
- 1 litr zeleninového vývaru
- 200 g rýže Arborio
- 100 ml bílého vína
- 50 g másla
- 40 g parmezánu
- 2 lžíce olivového oleje
- šťáva z citronu
- 1 šalotka
- 3 stroužky česneku
- 3 snítky tymiánu
- 1 lžička medu
- sůl, pepř
Dýni očistěte a zbavte semen. Polovinu nakrájejte nahrubo, dejte na plech, osolte a pečte v rozpálené troubě na 200 stupňů do změknutí. Zbytek dýně nakrájejte na kostičky 1×1cm a opečte je na pánvi s troškou olivového oleje.
Šalotku a česnek nakrájejte nadrobno a přidejte k dýni. Restujte dosklovata. Dále přidejte rýži, promíchejte a zalijte bílým vínem. Po odpaření vína postupně zalévejte zeleninovým vývarem. Osolte a vývar doplňujte podle potřeby vždy, když ho rýže „nasaje“.
Upečenou dýni rozmixujte na pyré. Kdyby to šlo špatně, přilijte trochu vývaru.
Až bude rýže hotová, stáhněte teplotu na minimum a přidejte 5 lžic dýňového pyré, tymián, máslo, nastrouhaný parmezán a promíchejte.
Podle chuti osolte a opepřete. Nakonec dochuťte lžičkou medu a pár kapkami citronové šťávy.
Dýňové karbanátky
Suroviny
- 500 g dýně hokkaido
- 200 g strouhanky
- 2 vejce
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- pepř
- sůl
- majoránka
- hrst dýňových semínek
- olej na smažení
Dýni omyjte, rozkrojte a vydlabejte semínka. Poté ji nastrouhejte najemno. Vymačkejte z ní vodu a osolte.
K dýni přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a utřený česnek, 2 vejce, pepř, majoránku a promíchejte. Zasypte strouhankou a propracujte. Nakonec vmíchejte nadrobno nakrájená dýňová semínka.
Ze směsi tvořte placičky, malé a ploché, aby se nepřipalovaly, a osmažte je na oleji z obou stran.
Po upečení karbanátky dejte na papírovou utěrku a nechte z nich odsát přebytečný tuk. Servírujte se šťouchanými bramborami a jogurtovým dipem.
Bramboráky z hokkaido dýně
Suroviny
- 300 g hokkaido dýně
- 300 g brambory typu C
- 1 vejce
- 1 střední cibule
- na dochucení: sůl, pepř, česnek, drcený kmín a majoránka
- asi 4 lžíce kukuřičné strouhanky
- 1 lžíce hladké mouky
- olej či tuk na osmažení bramboráků
Dýni rozkrojte, vydlabejte semínka a nastrouhejte nahrubo. Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno, část přebytečné šťávy slijte. Přidejte vejce, nadrobno nakrájenou cibuli a koření podle chuti.
Těsto zahustěte kukuřičnou strouhankou a lžící hladké mouky. Místo mouky můžete použít i lžíci bramborového či rýžového škrobu.
Na pánvi zahřejte trošku oleje, nalijte těsto a opečte z obou stran dozlatova. Po upečení dejte bramboráky na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný olej.
Boloňské ze špagetové dýně
Špagetová dýně, jak už název napovídá, je skvělou náhradou za špagety. Po upečení se vnitřek dýně rozdělí na vlákna, která vypadají jako špagety. Pokud hledáte zdravější náhradu těstovin, tento druh dýně bude správná volba.
Suroviny
- střední špagetová dýně
- ghí máslo nebo kokosový olej
- himalájská sůl
- pepř
Náplň
- 300 g krůtího mletého masa (nebo hovězího)
- 250 g pasírovaných rajčat
- 200 g mozarelly
- 1 šalotku
- 2 stroužky česneku
- 2 lístky šalvěje
- špetku muškátového ořechu
- himalájskou sůl
- pepř
Dýni podélně rozřízněte a pomocí lžíce z ní vydlabejte semínka. Pomažte ji ghí máslem (pouze vnitřní část). Osolte, opepřete a rozříznutou částí dejte do zapékací mísy nebo na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě 30–45 minut na 200 stupňů. Vnitřek musí zcela změknout.
Vidličkou vytrhávejte vlákna, která připomínají špagety. Měla by se oddělit sama, pokud je dýně správně upečená. Pokud ne, vraťte ji zpátky do trouby na 15–20 minut.
Na náplň orestujte šalotku na lžíci ghí. Přidejte mleté maso, rozmačkané stroužky česneku a orestujte. Dále přidejte rajčata, šalvěj, muškátový oříšek, sůl a pepř. Omáčku nechte vařit na mírném ohni, dokud se nevypaří přebytečná voda.
Náplň nalijte do dýně, zakryjte nakrájenou mozarellou a dejte ještě na chvilku zapéct.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: zijemehomemade.cz, kitchenstory.cz, cukrfree.cz