A tak nás napadlo, že s tím by se už konečně mělo něco udělat. Proto tématem další kuchařské soutěže Receptáře prima nápadů jsou „zapomenuté recepty“. O inspiraci pro soutěžící jsme požádali paní docentku Helenu Uhrovou, v její rodině se už po mnoho generací připravuje lepenice.
Surovin není moc třeba. Jeden a čtvrt kila brambor, půl kila kyselého zelí, trocha sádla na omaštění, 3 velké cibule, kmín, sůl. Oškrábané brambory nakrájíme na kostky, uvaříme do měkka a scedíme. Uvaříme i zelí, slijeme, můžeme přidat lžičku cukru, kmín a sůl. Pak to zelí promícháme s bramborami. Omastíme sádlem s osmaženou cibulkou a lepenice je hotová.
Další inspirace paní docentky Uhrové pochází z konce masopustu, obyčejně na Popeleční středu dělaly naše prababičky „boží milosti“. Připravily si 25 dg hladké mouky, 3 dg másla, 2 žloutky, 2 lžíce bílého vína nebo rumu, mléko dle potřeby. Na obalování božích milostí bylo třeba moučkový cukr s vanilkou nebo se skořicí. Ale nejdřív bylo třeba zpracovat těsto. Hněte se tak dlouho, dokud nelepí. Nejlíp, když začne tvořit bubliny.
Necháme půl hodiny odpočinout, pak rozválíme a rádýlkem dělíme na čtverečky. Projedeme je 2x až 3x uprostřed. Nařezané těsto dáváme na plech s pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 150° C a smažíme na hodně rozpáleném tuku. Upečené obalíme v cukru s vanilkou. Když použijeme skořici, budou boží milosti tmavší.
„Promíchaná lepenice se kdysi jedla jako hlavní jídlo, dnes může posloužit jako příloha k masu,“ říká doc. Uhrová. Na snímku nahoře vidíte dva druhy božích milostí; ty světlejší jsou s obalené v cukru s vanilkou.
(Článek z časopisu Recepty prima nápadů č. 5/2011. V čísle 6/2011 RPN se můžete těšit na celkem 9 zapomenutých receptů, které zvítězily v soutěži televizního Receptáře.)