Měli jste bohatou úrodu rajčat, ale mnoho z nich nestihlo dozrát a zůstala zelená? Mnozí zahrádkáři je vyhazují nebo kompostují, což je škoda. Proto vám ukážeme, jak je využít.
Mnozí se zeleným rajčatům vyhýbají, protože obsahují toxické alkaloidy. Ne však v takové míře, aby nám způsobily zdravotní problémy. Umíme je totiž absorbovat a odbourávat. Zpracováním a přidáním některých konzervantů, například octa, se toxicita snižuje. To potvrzují i vědecké studie z roku 2016 a 2019. Kojící a těhotné ženy by se však konzumaci jakýchkoli výrobků ze zelených rajčat měly vyhnout.
Jak nechat dozrát zelená rajčata?
Jedním ze způsobů, jak využít zelená rajčata, je položit je na okenní parapet nebo dát do průhledné nádoby, kde postupně dozrají. Nepotřebují ani tolik světlo, jako hlavně teplo. Dozrávání můžeme urychlit, pokud k nim přidáme jablko nebo banán. Obsahují totiž etylén, který podporuje jejich zrání.
Můžete z nich ale také připravit skvělá jídla. K jejich přípravě nepoužívejte zcela tmavě zelená rajčata, počkejte, až získají nažloutlou či oranžovou barvu. Vyplatí se zkusit i trochu netradiční pochoutky, než na jaké jsme běžně zvyklí.
Tři recepty, jak zpracovat zelená rajčata v kuchyni
Kečup ze zelených rajčat
Co takhle vybočit z rutiny červených kečupů a připravit kečup zelený? Je to opravdová delikatesa.
Potřebujeme:
- 1,4 kg zelených rajčat
- 1/2 kg jablek
- 2 cibule
- 0,1 dcl octa
- černý pepř
- sůl
- cukr podle chuti (2-3 PL)
- 1 KL mleté skořice
Postup:
Zelená rajčata nakrájíme na kostky a povaříme s jablky a cibulí. Rozmixujeme na kaši, přimícháme zálivku z octa, koření, soli, cukru, skořice a přivedeme k varu. Ještě za tepla naplníme do sklenic a sterilizujeme ve vodní lázni 20 minut.
Nakládaná rajčata
Zelená rajčata jsou tvrdá, a proto je můžeme naložit do octového nálevu – podobně jako okurky. Můžeme je použít na ozdobu různých jídel a koktejlů místo oliv. Nálev připravíme z vody, octa, cukru a soli. Na ozdobu přidáme kopr, na kolečka nakrájenou mrkev, cibuli a česnek, případně chilli papričky.
Potřebujeme:
- zelená rajčata
- voda
- ocet
- sůl
- cukr
- stroužky česneku
- bobkový list
- čerstvý kopr
- kolečka mrkve
- cibule
Vše podle chuti.
Postup:
Umytá rajčata vložíme do sklenic střídavě s česnekem, cibulí, mrkví, koprem a bobkovým listem. Ve hrnci uvaříme vodu s octem, solí a cukrem do rozpuštění. Ještě teplým roztokem zalijeme rajčata až po okraj. Sklenice uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Můžeme je také sterilizovat.
Vegetariánský kaviár ze zelených rajčat
Potřebujeme:
- 1 kg zelených rajčat
- 500 g cibule
- 500 g mrkve
- 12 stroužků česneku
- 2 PL rajčatového protlaku
- sůl a pepř podle chuti
- 4 PL krystalového cukru
- 1 ČL mleté sladké papriky
- 100 ml slunečnicového oleje
- 30 ml octa
Postup:
Umytá rajčata nakrájíme na malé kostičky a rozmixujeme v mixéru na pyré. Na pánev dáme olej, přidáme rajčatové pyré a povaříme cca 15 minut. Očistíme cibuli a mrkev, nakrájíme na menší kousky a také rozmixujeme. Směs přidáme na pánev k rajčatům, osolíme, osladíme a opepříme. Dusíme asi 10 minut a odstavíme. Za stálého míchání přidáme rajčatový protlak, mletou papriku a protlačené stroužky česneku. Vše dobře promícháme. Po pěti minutách přidáme ocet a opět promícháme. Směs nalijeme do sterilizovaných sklenic a uzavřeme. Obrátíme je dnem vzhůru a necháme takto do druhého dne.
GALERIE
Text: Andrea Párkányová
Foto: Andrea Párkányová