Vaření

ZELENÉ VEČEŘE

Patříte k těm, kdo si dávají novoroční „hubnoucí“ předsevzetí? Anebo prostě jen máte pocit, že byste měli – ještě před příchodem jara – svému tělu a zažívání trochu odlehčit? Vyzkoušejte naše „zdravé“ recepty.

POLÉVKA S MEDVĚDÍM ČESNEKEM A ŠPENÁTEM

Česnek dodá polévce specifickou vůni a chuť!

polevka s medvedim cesnekem

celer, 1 středně velký

cibule, 1 menší

máslo, 2 polévkové lžíce

medvědí česnek, 10 listů

mladé kopřivy, několik listů – dle chuti

mladý špenát, hrst listů

pepř černý, čerstvě mletý

sůl

  • Na másle orestujte cibuli nakrájenou na drobno a přidejte na kostky nakrájený celer. Promíchejte, osolte, opepřete, zalijte 2 litry vody a vařte, až bude celer měkký.
  • Lístky kopřivy zalijte vroucí vodou, na chvíli vyjměte a hoďte do polévky, přidejte špenát a vařte ještě asi 5 minut.
  • Odstavte, přidejte medvědí česnek a rozmixujte tyčovým mixérem-
  • Nakonec můžete ozdobit kysanou smetanou, lupínky parmezánu nebo orestovanými kostičkami pečiva.

Víte, že…?

  • Medvědí česnek má ještě výraznější léčivé účinky než kuchyňský česnek.
  • Používá se jako přírodní antibiotikum, na ozdravení střevní flóry či léčbu infekčních průjmů. Má očistné, protiplísňové a mírně projímavé účinky, je močopudný.
  • Pomáhá při bolestech břicha a nadýmání, při plicních a průduškových zánětech, snižuje krevní tlak, pozitivně ovlivňuje krevní obraz.

TĚSTOVINY S HRÁŠKEM A MÁTOU

Hráškové pyré těstoviny hezky obarví

zeleninove testoviny

 

 

těstoviny orecchiete, 350 g

máslo, 30 g

česnek, 1 rozdrcený stroužek

chilli paprička, nasekaná, 1 ks

pórek, jemně nakrájený, 1/2

hrášek, 2 šálky

máta, nasekaná, 1 hrst

strouhaný parmezán, 1 šálek

olivový olej

pepř černý, mletý, podle chuti

sůl

bazalka na ozdobu

 

 

  • Uvařte těstoviny v osolené vodě tak, aby byly al dente.
  • Na pánvi rozpalte trochu olivového oleje a máslo, Přidejte česnek, chilli a pórek a smažte do měkka.
  • Přidejte hrášek, osolte, okořeňte, podlijte decilitrem vody a vařte, dokud nebude hrášek měkký – asi 8 minut.
  • Oddělte 2 lžíce směsi s hráškem a zbytek spolu s mátou a sýrem rozmixujte na kaši.
  • Přidejte s odloženým hráškem do těstovin a promíchejte. Ozdobte bazalkou.

FÍKOVÝ SALÁT S RUKOLOU

Ovoce, rukola a kozí sýr

salat s fiky

 

čerstvé fíky, 4 ks

sušená šunka, 4 plátky

rukola, 200 g

nektarinka, 1 ks

měkký kozí sýr, 100 g

pražené piniové oříšky, hrst

 

Na dresink:

fíkový džem, 1 polévkové lžíce

malinový ocet, 1 polévková lžíce

olivový olej, 3 polévkové lžíce

sůl

černý pepř, čerstvě mletý

 

  • Fíky nakrájejte na čtvrtiny a nektarinky na půlměsíčky.
  • Plátky sušené šunky a sýr natrhejte ručně na menší kousky.
  • Všechno opatrně promíchejte v míse s lístky rukoly.
  • V misce malou lžičkou vyšlehejte dresink z džemu, octa, oleje, soli a pepře.
  • Salát polijte dresinkem a posypte opraženými piniovými oříšky.

 

Víte, že…?

  • Konzumace fíků mírní obtíže během menstruace.
  • Také regulují trávení a podporují zdravou střevní flóru, pomáhají při redukčních dietách.
  • Fíky ovlivňují schopnost soustředit se a zbavují psychického napětí
  • Fíky pomáhají při dlouhodobé únavě a nízké výkonnosti.

 

 

Text redakce

Foto Isifa/Shutterstock.com