POLÉVKA S MEDVĚDÍM ČESNEKEM A ŠPENÁTEM
Česnek dodá polévce specifickou vůni a chuť!
celer, 1 středně velký
cibule, 1 menší
máslo, 2 polévkové lžíce
medvědí česnek, 10 listů
mladé kopřivy, několik listů – dle chuti
mladý špenát, hrst listů
pepř černý, čerstvě mletý
sůl
- Na másle orestujte cibuli nakrájenou na drobno a přidejte na kostky nakrájený celer. Promíchejte, osolte, opepřete, zalijte 2 litry vody a vařte, až bude celer měkký.
- Lístky kopřivy zalijte vroucí vodou, na chvíli vyjměte a hoďte do polévky, přidejte špenát a vařte ještě asi 5 minut.
- Odstavte, přidejte medvědí česnek a rozmixujte tyčovým mixérem-
- Nakonec můžete ozdobit kysanou smetanou, lupínky parmezánu nebo orestovanými kostičkami pečiva.
Víte, že…?
- Medvědí česnek má ještě výraznější léčivé účinky než kuchyňský česnek.
- Používá se jako přírodní antibiotikum, na ozdravení střevní flóry či léčbu infekčních průjmů. Má očistné, protiplísňové a mírně projímavé účinky, je močopudný.
- Pomáhá při bolestech břicha a nadýmání, při plicních a průduškových zánětech, snižuje krevní tlak, pozitivně ovlivňuje krevní obraz.
TĚSTOVINY S HRÁŠKEM A MÁTOU
Hráškové pyré těstoviny hezky obarví
těstoviny orecchiete, 350 g
máslo, 30 g
česnek, 1 rozdrcený stroužek
chilli paprička, nasekaná, 1 ks
pórek, jemně nakrájený, 1/2
hrášek, 2 šálky
máta, nasekaná, 1 hrst
strouhaný parmezán, 1 šálek
olivový olej
pepř černý, mletý, podle chuti
sůl
bazalka na ozdobu
- Uvařte těstoviny v osolené vodě tak, aby byly al dente.
- Na pánvi rozpalte trochu olivového oleje a máslo, Přidejte česnek, chilli a pórek a smažte do měkka.
- Přidejte hrášek, osolte, okořeňte, podlijte decilitrem vody a vařte, dokud nebude hrášek měkký – asi 8 minut.
- Oddělte 2 lžíce směsi s hráškem a zbytek spolu s mátou a sýrem rozmixujte na kaši.
- Přidejte s odloženým hráškem do těstovin a promíchejte. Ozdobte bazalkou.
FÍKOVÝ SALÁT S RUKOLOU
Ovoce, rukola a kozí sýr
čerstvé fíky, 4 ks
sušená šunka, 4 plátky
rukola, 200 g
nektarinka, 1 ks
měkký kozí sýr, 100 g
pražené piniové oříšky, hrst
Na dresink:
fíkový džem, 1 polévkové lžíce
malinový ocet, 1 polévková lžíce
olivový olej, 3 polévkové lžíce
sůl
černý pepř, čerstvě mletý
- Fíky nakrájejte na čtvrtiny a nektarinky na půlměsíčky.
- Plátky sušené šunky a sýr natrhejte ručně na menší kousky.
- Všechno opatrně promíchejte v míse s lístky rukoly.
- V misce malou lžičkou vyšlehejte dresink z džemu, octa, oleje, soli a pepře.
- Salát polijte dresinkem a posypte opraženými piniovými oříšky.
Víte, že…?
- Konzumace fíků mírní obtíže během menstruace.
- Také regulují trávení a podporují zdravou střevní flóru, pomáhají při redukčních dietách.
- Fíky ovlivňují schopnost soustředit se a zbavují psychického napětí
- Fíky pomáhají při dlouhodobé únavě a nízké výkonnosti.
Text redakce
Foto Isifa/Shutterstock.com