Vaření

Zimní nápoje: zahřejte se zevnitř!

Také vás děsí pošmourné počasí? Inspirujte se mnoha lety prověřenou zkušeností: zahřát se zevnitř! Přinášíme vám proto tipy na originální horké nápoje.

Čaj s marmeládou

5 hrnků vody, 3 sáčky černého čaje, 1/2 hrnku pomerančové marmelády (nejlepší je z hořkých pomerančů s kousky ovoce), 2 čajové lžičky cukru, 2 čajové lžičky citrónové šťávy

Čaj zalijeme horkou vodou a necháme 5 minut louhovat. Poté přidáme cukr a citrónovou šťávu. Vmícháme marmeládu a necháme ji v čaji rozpustit. Okamžitě podáváme.

Zelený čaj s mlékem a kořenímzeleny_caj

4 sáčky zeleného čaje, 6 kousků hřebíčku, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1 čajová lžička skořice, 1 hrnek mléka, 4 hrnky vody, případně trocha medu

Vodu přivedeme k varu a po dobu 10 minut v ní povaříme skořici, zázvor a hřebíček. Přidáme čaj a dalších pět minut vaříme na mírném ohni. Přidáme mléko a znovu pomalu zahříváme téměř k varu. Vše zcedíme a podáváme.

caj_s_kakaemKořeněný čaj s kakaem

hrnek černého čaje, 6 polévkových lžic cukru, 4 polévkové lžíce neslazeného kakaa (kvalitního, nejlépe holandského typu), 4 šálky mléka, 2 čajové lžičky vanilkového cukru, 1 čajová lžička muškátového oříšku

Přivedeme vodu do mírného varu a vložíme do ní čaj. Necháme vylouhovat a čajové sáčky vyjmeme. Přimícháme cukr a kakaový prášek a vaříme za stálého míchání, dokud se vše nerozpustí a nezačne vařit. Ubereme teplotu a přidáme mléko, vanilkový extrakt a koření. Čekáme, dokud se mléko neohřeje. Nalijeme do šálků a můžeme servírovat.

Brusinkovo-zázvorový čajzazvorovy_caj

700 ml brusinkového nektaru, 6 až 8 cm kořene zázvoru, 2 lžíce sypaného čaje, 3 až 4 lžíce cukru, 2 pomeranče, 1 chemicky neošetřený citrón

Přiveďte k varu brusinkový nektar. Zázvor oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a nechte vyluhovat v nektaru 5 minut. Přidejte čaj a cukr a nechte vyluhovat další 3 až 5 minut. Vymačkejte pomeranče, citrón nakrájejte na plátky. Čaj přeceďte přes sítko, smíchejte s pomerančovou šťávou a podávejte s plátky citrónu. Tip: Pomerančovou šťávu nevařte, neboť obsahuje vitamín C, který by se vysokou teplotou zničil. Kromě toho s brusinkovo-zázvorovým čajem předcházíte nejen nastydnutím, ale vychlazený pomáhá i proti jarní únavě.

pomerancovy_puncPomerančovo-brusinkový punč

5 cm čerstvého zázvoru, 1 lžíce koření na svařené víno (případně 1 celá skořice, 2 hřebíčky, špetka mletého kardamomu, špetka mletého nového koření), 500 ml brusinkového nektaru, 500 ml pomerančové šťávy, 4 lžíce cukru; na ozdobu: 4 kumquaty (male oválné citrusy vzhledem podobné mandarinkám), 4 celé skořice, 2 lžíce čerstvých brusinek, 1 lžíce cukru

Zázvor oloupejte a pokrájejte na tenké plátky. Dejte ho společně s kořením do kávového filtru. Cranberry nektar, pomerančovou šťávu a cukr přiveďte k varu s ponořeným kávovým filtrem. Sejměte z plotýnky a 5 až 10 minut nechte vyluhovat. Kumquaty omyjte a nakrájejte na plátky. Do každé brusinky udělejte hlubší řez, promněte ji, aby zvlhla, a pak obalte v cukru. Řeznou plochou brusinky napichujte na okraj skleniček na punč. Můžete je napíchnout i na koktejlový špíz a podávat položené přes okraj sklenic. Horký punč rozlijte do připravených sklenic. Do každé sklenice dejte pár plátků kumquatů a roličku skořice na promíchání.

Dětský punčdetsky_punc

150 ml brusinkového nektaru, 2 lžíce hnědého cukru, 2 až 3 hřebíčky, 1 skořice ruličky, 1 pomeranče, čerstvé americké brusinky; pro dospělé přidáme 4 cl rumu

Brusinkový nektar svařte s hnědým cukrem, hřebíčkem a skořicí. Sejměte z plotýnky a nechte pár minut vyluhovat. Vymačkejte pomeranč a šťávu vmíchejte ke svařenému nektaru. Ozdobte čerstvými brusinkami a pomerančem, rozkrájeným na dílky. Pro dospělé můžete podle chuti přilít rum.

Připravila: -ih-, Tetley, Earl Grey a AMI Communications, foto: Tetley, Earl Grey a AMIC; Článek z RPN č. 12/2011