Velikonoční hrudka naslano
U slaného receptu můžete zvolit buď klasiku: jen mléko, sůl a vajíčka anebo experimentovat a přidat další suroviny. Nebojte se přidat například medvědí česnek, muškátový oříšek anebo kousky šunky.
Ingredience:
- 1 litr plnotučného mléka
- 8 vajec
- 1 lžička soli
- Volitelné: bylinky na obalení (pažitka, petrželka…)
Postup:
V hrnci rozkvedlejte vajíčka s mlékem a solí. Anebo vše můžete rozmixovat tyčovým mixérem. Hrnec s mlékem a vejcem dejte na sporák a začněte zahřívat.
Za stálého míchání zahřívejte, až se hmota srazí a začne se oddělovat řídká tekutina.
Směs přelijte do cedníku vyloženého plátnem a nechte okapat. Poté ho stočte a zavažte tak, aby vznikla kulatá hrudka. Zavěste a nechte pořádně vykapat a ztuhnout (ideálně přes noc).
Po ztuhnutí vybalte a pokud chcete, ještě obalte v nasekaných bylinkách. Nakrájejte na plátky.
Tip: Do vysrážené směsi můžete vmíchat šunku nakrájenou na kostičky anebo kousky uvařené zeleniny. Podávejte s dobrým chlebem a se špetkou soli.
Velikonoční hrudka nasladko
Dáváte přednost sladkému? Tak v tom případě udělejte hrudku sladkou, s rozinkami a vanilkou.
Ingredience:
- 1 litr plnotučného mléka
- 10 vajec
- 6 lžic cukru
- Hrst rozinek
- Vanilkový lusk
- Špetka soli
Do vodní lázně nalijte mléko a přidejte vejce, cukr, špetku soli, rozinky a semínka z 1 vanilkového lusku (nebo vanilkový cukr).
Zahřívejte do oddělení syrovátky od bílkovin. Vlijte do síta vyloženého plátnem nebo sýrařskou tkaninou. Zatočte do tvaru koule, pořádně stáhněte a nechte zavěšené několik hodin odkapat.
Horký syrek
Jak slanou, tak sladkou variantu můžete podávat teplou. Stačí hrudku vložit na 20 minut do trouby a péct na 200 stupňů. Anebo ji nakrájejte na plátky, dejte na chléb a krátce zapečte.
Můj tip: čerstvě upečený chléb, trochu másla, plátky hrudky a na to pažitka. Je to vynikající.
GALERIE
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz, www.na-vetre.cz