Vaření

Znáte velikonoční hrudku? Je podobná sýru a potřebujte k tomu jen tyto 3 ingredience!

Já jsem ho objevila asi před 3 roky a od té doby ho dělám nejen na Velikonoce, ale i během roku. Vypadá to jako sýr, ale ve skutečnosti je z vajec. Příprava je velice jednoduchá. Vybrat si můžete sladkou nebo slanou variantu anebo připravit hned obě. Zatím všichni, kdo v mém okolí ochutnali začali každé Velikonoce hrudku připravovat…a nejen o nich. Věřím, že vám také zachutná a následující Velikonoce se již bez něj neobejdou.

Čerstvé farmářské mléčné výrobky
Zdroj: Shutterstock

Velikonoční hrudka naslano

Tradiční východoevropské velikonoční jídlo velikonoční hrudka
Tradiční východoevropské velikonoční jídlo velikonoční hrudka | Zdroj: Shutterstock

U slaného receptu můžete zvolit buď klasiku: jen mléko, sůl a vajíčka anebo experimentovat a přidat další suroviny. Nebojte se přidat například medvědí česnek, muškátový oříšek anebo kousky šunky.

Ingredience:

  • 1 litr plnotučného mléka
  • 8 vajec
  • 1 lžička soli
  • Volitelné: bylinky na obalení (pažitka, petrželka…)

Postup:

V hrnci rozkvedlejte vajíčka s mlékem a solí. Anebo vše můžete rozmixovat tyčovým mixérem. Hrnec s mlékem a vejcem dejte na sporák a začněte zahřívat.

Za stálého míchání zahřívejte, až se hmota srazí a začne se oddělovat řídká tekutina.

Směs přelijte do cedníku vyloženého plátnem a nechte okapat. Poté ho stočte a zavažte tak, aby vznikla kulatá hrudka. Zavěste a nechte pořádně vykapat a ztuhnout (ideálně přes noc).

Po ztuhnutí vybalte a pokud chcete, ještě obalte v nasekaných bylinkách. Nakrájejte na plátky.

Tip: Do vysrážené směsi můžete vmíchat šunku nakrájenou na kostičky anebo kousky uvařené zeleniny. Podávejte s dobrým chlebem a se špetkou soli.

Tradiční východoevropské velikonoční jídlo velikonoční hrudka
Tradiční východoevropské velikonoční jídlo velikonoční hrudka | Zdroj: Shutterstock

Velikonoční hrudka nasladko

Dáváte přednost sladkému? Tak v tom případě udělejte hrudku sladkou, s rozinkami a vanilkou.

Ingredience:

  • 1 litr plnotučného mléka
  • 10 vajec
  • 6 lžic cukru
  • Hrst rozinek
  • Vanilkový lusk
  • Špetka soli

Do vodní lázně nalijte mléko a přidejte vejce, cukr, špetku soli, rozinky a semínka z 1 vanilkového lusku (nebo vanilkový cukr).

Zahřívejte do oddělení syrovátky od bílkovin. Vlijte do síta vyloženého plátnem nebo sýrařskou tkaninou. Zatočte do tvaru koule, pořádně stáhněte a nechte zavěšené několik hodin odkapat.

Horký syrek

Jak slanou, tak sladkou variantu můžete podávat teplou. Stačí hrudku vložit na 20 minut do trouby a péct na 200 stupňů. Anebo ji nakrájejte na plátky, dejte na chléb a krátce zapečte.

Můj tip: čerstvě upečený chléb, trochu másla, plátky hrudky a na to pažitka. Je to vynikající.

GALERIE

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz, www.na-vetre.cz