A pro tento účel se skvěle hodí kaše. Každý den mohou být připraveny na jiný způsob, takže nás tak brzy neomrzí a potěší každého příznivce sladkého. A určitě uvítáte i to, že příprava není časově nákladná.
Kaše z kuskusu
Budete potřebovat
- 200 ml mléka
- 60 g kuskusu (v suchém stavu)
Mléko přiveďte k varu, přidejte kuskus, promíchejte a odstavte z plotny. Zakryjte pokličkou a nechte 5 minut odstát. Podávejte s medem, oříšky a ovocem.
Kukuřičná kaše
Budete potřebovat
- 350 ml vody
- 130 ml mléka
- 95 g kukuřičné krupice
- 20 g třtinového cukru
- 1/8 lžičky mleté skořice
- špetku muškátového oříšku
- špetku soli
Mléko, vodu a kukuřičnou krupici dejte do rendlíku. Za stálého míchání přiveďte k varu a 10 minut povařte při nízké teplotě. Po odstavení kaši oslaďte cukrem a přidejte skořici, muškátový oříšek a špetku soli.
Podávejte ozdobenou skořicovým cukrem nebo kokosem či různým ovocem.
Rýžová kaše
Budete potřebovat
- 300 ml mléka
- 35 g hladké rýžové mouky
Mléko nalijte do rendlíku, přidejte rýžovou mouku a promíchejte. Přiveďte k varu a 2 minuty povařte za stálého míchání. Odstavte a ozdobte podle chuti.
Tip: Zbyla vám rýže z oběda? Zalijte ji mlékem a vařte dokud se mléko nevsákne natolik, že kaše nabere hustší konzistenci. Mléčna rýže je na světě.
Jahelná s jablky a pekanovými ořechy
Budete potřebovat
Kaše:
- 500 ml mléka
- 100 g jáhel
- 1–2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžičku mleté vanilky
- špetku soli
Jablečný přeliv:
- 2 jablka
- 4 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 1–2 lžičky citronové šťávy
- ½ lžičky mleté vanilky
- mletou skořici podle chuti
- trochu kůry z citronu
Na ozdobu:
- hrst orestovaných pekanových ořechů
- 2 hoblinky másla
- javorový sirup podle chuti
Jáhly spařte horkou vodou a dejte do hrnce s mlékem a přidejte zbytek ingrediencí na kaši. Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte do kašovité konzistence (dokud se jáhly nerozvaří).
Jablečný přeliv: Jablka zbavte jádřince i slupky. Nakrájejte je na kostičky. V menším hrnci je společně se skořicí, citronovou omáčkou i kůrou, vanilkou a medem nebo javorovým sirupem vařte do měkka.
Kaši rozdělte do misek, přelijte horkými jablky a ozdobte kouskem másla a orestovanými ořechy.
Pohanková kaše
Budete potřebovat
- 300 ml vody, mléka nebo rostlinného mléka
- 60 g pohankových vloček
- 1 lžíci javorového sirupu
- špetku soli
- špetku mletého kardamomu
- ½ lžičky nastrouhaného zázvoru
- špetku mleté vanilky
Na ozdobu:
- 2 lžičky ořechového másla nebo tahini
- plátek másla
- javorový sirup
- 2 lžíce restovaných ořechů
- ovocný rozvar – například rozvařené višně
Pohankové vločky se zbytkem ingrediencí na kaši vařte na nízké teplotě do zhoustnutí. Podávejte se lžičkou ořechového másla, kouskem másla, ovocným rozvarem a oříšky.
Ovocný rozvar: Jakékoliv ovoce, klidně i z mrazáku, zahřejte na pánvi. Pokud je sušší, přidejte trošku másla. Šťavnaté ovoce je naopak třeba zredukovat. Podle chuti můžete také přidat různé koření či rozvar dosladit.
Ovesná kaše se švestkami
Budete potřebovat
- 100 g ovesných vloček
- 200 ml mléka či mléka rostlinného
- 20 g chia semínek
- špetku soli
- lžíci kokosového cukru
- 1 lžičku mleté skořice
Švestková omáčka
- 200 g švestek
- 50 g kokosového cukru
- 2 lžíce vody
Na ozdobu:
- švestky, plátky kokosu, kakaové boby
Zralé švestky zbavte pecky a spolu s kokosovým cukrem a 2 lžícemi vody nechte 5 minut povařit. Pak směs odstavte.
V mixéru asi 2 minuty mixujte ovesné vločky, sůl, chia semínka, kokosový cukr, skořici a teplé mléko. Vzniklou kaši nalijte do misek.
V mixéru pak ještě rozmixujte povařené švestky s cukrem. Nalijte je na kaši, dozdobte plátky švestek, strouhaným kokosem a kakaovými boby.
Krupicová kaše
Budete potřebovat
- 250 ml plnotučného mléka
- 25 g dětské krupičky
Mléko nalijte do hrnce, přidejte krupičku a promíchejte. Od bodu varu vařte 2 minuty, a to za stálého míchání. Podávejte se skořicovým cukrem, strouhanou čokoládou anebo tradičně s cukrem, máslem a kakaem.
Tip1: Přidejte do krupice rozmačkaný banán a mleté ořechy. Odhalíte nový rozměr této tradiční dětské pochoutky.
Tip2: Nezapomeňte, že kaše si můžete připravit s různým ovocem a „doplňky“ v podobě ořechů, sušeného ovoce, sladidel, koření apod., ať už podle sezony, nebo aktuálních preferencí. Čím více kombinací se osvědčí, tím pestřejší snídaně budete mít.
text: Veronika Poláčková, redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: zijemehomemade.cz, kitchenette.cz