Vaření

Zůstaly vám zbytky masa z oběda? Nevyhazujte je! Můžete z nich udělat chutnou večeři!

Zbylo vám nějaké to pečené či vařené maso a přemýšlíte, co z něj vykouzlit? Mám pro vás tipy, jak z těchto „zbytků“ udělat další jídlo pro celou rodinu.

Zdroj: Shutterstock

U nás doma se nejčastěji dělá rizoto z pečeného kuřete, které zbylo od oběda. To je už ale taková provařená klasika. Pojďme se podívat i na další zajímavé recepty, ať to můžete střídat. Kdyby někomu to rizoto přeci jen chybělo, pro jistotu jsem ho do dnešního výběru také zařadila. 

Rizoto ze zbytků pečeného kuřete

Rizoto ze zbytků pečené kuřete
Rizoto ze zbytků pečené kuřete | Zdroj: Shutterstock

vám zbylo kuře po grilování, nebo pečení a chcete z něj ještě připravit nějakou dobrotu, tohle je sázka na jistotu. Není to ale takové to rizoto na český způsob, tohle je pořádně vymazlené rizoto, které vás svou chutí naprosto okouzlí.

Ingredience:

  • 200-400 g pečeného kuřete
  • 400 g rýže na rizoto (arborio, carnaroli)
  • 1 šalotka
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje nebo třeba ghí
  • 1 litr vývaru z výpeku a zbytků po pečení (recept je v uvedený v postupu)
  • 125 g čerstvého mladého špenátu nebo 2 velké hrsti hrášku/ nebo ½ brokolice rozdělená na růžičky (můžete to i nakombinovat)
  • Volitelné: 1-2 dcl bílého vína, čerstvé bylinky
  • 30 g parmezánu a další na servírování
  • Mořská sůl
  • Čerstvý mletý pepř

Postup:

Jako první oberte všechno maso, které zbylo na pečeni a nakrájejte si ho na menší kousky. Všechny ostatní zbytky, jako jsou kosti, chrupavky, kůže, koření a popřípadě i cibuli, kořenovou zeleninu nebo cokoliv, co vám zbylo v nádobě, ve které jste pekli kuře dejte do hrnce i společně s výpekem. Zalijte vodou a vařte asi hodinu, abyste připravili chutný vývar. Pokud je nádoba vhodná na sporák, můžete vše nechat v , které jste pekli kuře. Tento vývar bude nejdůležitější ingrediencí rizota.

V hrnci osmahněte šalotku do měkka, přidejte česnek na plátky, a nakonec všechnu rýži. Krátce orestujte. Přidejte obrané a pokrájené maso a začněte rýži podlévat horkým vývarem. Míchejte a průběžně opět podlévejte. Během vaření nedávejte poklici. Rýže by nikdy neměla být na suchu, ale raději stále ponořená ve vývaru. Kdo chce, může přidat i bílé víno, přidávejte ho však postupně. Rizoto být ve výsledku pěkně krémové.

Po 10-12 minutách rýži dosolte, opepřete a přidejte zeleninu, kterou jste si vybrali. Skvěle chutná s hráškem nebo brokolicí anebo pak se směsí cukety, brokolice, špenátu a hrášku. Zeleninu vždy dejte na konec, aby byla pěkně křupavá a zachovala se její barva. Rýže se celkem vařit 16-18 minut. Jakmile je rýže na skus, sundejte hrnec ze sporáku a vmíchejte parmezán. Přidat můžete i bylinky, jako je třeba bazalka. Servírujte posypané parmezánem.

Rychlovka z pečeného masa

Rychlovka z pečeného masa:
Rychlovka z pečeného masa: | Zdroj: Shutterstock

Udělejte sendviče. Stačí maso dát do sendvičů společně s okurkou a hořčicí. Karbanátky ze zbytků pečeného a vařeného masa

Budete potřebovat:

  • 200 g hovězího vařeného masa
  • 1 cibule
  • 2 vařené brambory
  • 5 polévkových lžic strouhanky
  • 1 vejce
  • ½ polévkové lžíce tuku
  • 1 čajová lžička petrželové natě
  • 1 čajová lžička másla
  • 1 čajová lžička mletého černého pepře
  • Špetka soli

Postup:

Na másle zpěňte cibuli nakrájenou najemno. Přidejte petrželovou nať a také krátce zpěňte. Maso a uvařené brambory smíchejte, přidejte osmahnutou cibulku s petržel, sůl, pepř a dobře promíchejte s ušlehaným vajíčkem. 

Na prkénku vytvořte karbanátky, které pak obalíte v rozšlehaném vajíčku a nastrouhané housce/strouhance. Vložte do rozpáleného oleje a zprudka osmažte. Podávejte se zeleninovým salátem, dušenou zeleninou nebo jinou oblíbenou přílohou. 

Pochoutka z pečeného masa

Pochoutka z pečeného masa
Pochoutka z pečeného masa | Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 500 g brambor
  • 500 g pečeného drůbežího masa
  • 3 cibule
  • 3 jablka
  • 3 polévkové lžíce másla
  • Špetka mletého černého pepře
  • Sůl
  • 1 litr vody

Postup:

Brambory uvařte ve slupce. Poté oloupejte a nakrájejte na kolečka. Maso nakrájejte na kousky, cibuli nakrájejte na plátky. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Nyní máte vše připravené. Rozehřejte si máslo na pánvi, osmažte na něm jablka a cibuli. Osolte a opepřete. Do vymazané zapékací mísy skládejte střídavě vrstvu masa, brambor a jablek s cibulí. Jako poslední vrstvu dejte brambory. Zalijte šťávou z masa, pokryjte plátky masa a dejte zapéct do trouby. 

Pomazánka ze zbytků masa

Jednoduché a vynikající, tak bych asi dvěma slovy popsala tuhle pomazánku. 

Ingredience:

  • Zbytky vařeného či pečeného masa
  • Kyselé okurky
  • Tavený sýr
  • Cibule
  • Hořčice
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Maso pomelte společně s okurkami a taveným sýrem. Přidejte plnotučnou hořčici, osolte a opepřete. Podávejte s topinkami. 

Rilettes z pečeného bůčku

Pečený bůček
Rilettes z pečeného bůčku | Zdroj: Shutterstock

Zbyl vám od oběda pečený bůček? Připravte si z něj skvělou masovou pomazánku původem z francouzské kuchyně. Nazývá se „rilletes“ (čti rijet). 

Suroviny:

  • 650 g vepřového bůčku
  • 150 g sádlo
  • Výpek z bůčku
  • 130 g cibule
  • 1 svazek pažitky
  • Sůl, pepř
  • Chléb nebo bageta

Postup:

Upečený a vychladlý bůček nakrájejte na plátky a vraťte zpátky do výpeku. Pokud je výpeku málo, přidejte sádlo. Pekáč vložte na chvilku do trouby a nechte maso prohřát. Půjde tak snáze natrhat. Trochu sádla si odlijte, později ho ještě budete potřebovat.

Mezitím si nakrájejte cibulku najemno a opečte ji na másle dozlatova. Smíchejte s natrhaným bůčkem a podle chuti osolte a opepřete. Rilletes podávejte namazané na opečeném chlebu nebo bagetce. Ozdobte nakrájenou pažitkou. Zbytek pak uložte do zavařovací sklenice a zalijte sádlem, které jste si dali stranou.

Masové krokety

Podle toho, kolik vám doma zbyde masa si upravte množství dalších surovin. Udělat můžete i poloviční dávku, akorát tedy žloutek nedělte a dejte ho tam celý.

Suroviny:

  • 300 g zbylého masa, čistého bez kůže, chrupavek a kostí
  • 200 ml vývaru (nemusí být)
  • 100 ml omáčky nebo šťávy (také nemusí být)
  • 100 g dušeného nebo vařené zeleniny, případně zeleniny pečené či dušené s masem (pokud nemáte, použijte místo toho 1 velkou cibuli a 1 lžičku sádla)
  • 1 vrchovatá lžíce másla nebo sádla
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • 1 žloutek
  • Pár kapek citronové šťávy
  • Sůl podle potřeby 
  • 80 g strouhanky

Na smažení:

  • 100 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100-150 g strouhanky
  • 500 ml oleje na smažení

Postup:

Maso zbavte všech nejedlých částí, jako jsou chrupavky a kosti. Nakrájejte ho nadrobno, jak jen to půjde. Stejně nadrobno nakrájejte i vařenou nebo pečenou zeleninu. Pokud žádnou nemáte, nakrájejte nadrobno cibuli. V malém kastrůlku zahřejte lžičku sádla a cibuli na něm nechte chvíli změknout.

Ve větším kastrolu rozehřejte máslo, a jakmile zpění, přidejte mouku. Důkladně rozmíchejte metličkou a asi minutu prosmažte. Občas jíšku zamíchejte. V nádobce smíchejte vývar a šťávu z masa (pokud nemáte, nahraďte vodou). Měli byste získat 300 ml tekutiny. Tu přilijte k jíšce, dobře rozmíchejte a přiveďte k mírnému varu. Nechte 5 minut pozvolna probublávat, občas promíchejte. Výsledkem by měla být hodně zhoustlá omáčka, ale zas v ním nesmí stát lžíce.

Do omáčky přidejte připravené maso, zeleninu nebo cibuli a ještě 3 minuty prohřívejte. Osolte, pokud je to třeba a zakápněte citronovou šťávou. Omáčku nechte zčásti vychladnout, pak vmíchejte žloutek, strouhanku a nechte 5 minut odpočinout. Nyní si připravte 3 misky: do jedné dejte mouku, do další strouhanku a do té třetí vajíčko rozšlehané s 2 lžícemi studené vody (šlehejte asi 30 sekund, ať docela zřídne). Z masové směsi tvořte rukama kuličky o velikosti pingpongového míčku. Lehce zploštěte a postupně obalte v mouce, vajíčku a strouhance. Karbanátky smažte v rozpáleném oleji 2-3 minuty z každé strany, do zezlátnutí. Nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte s vařeným bramborem anebo se zeleninovým salátem.

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.kitchenette.cz www.receptarium.cz  www.milujivareni.cz www.labuznik.cz www.jakvkuchyni.cz