Kdy a jak sklízet bylinky
Listy bylinek sklízejte těsně předtím, než začnou kvést. Květy bylinek (například u levandule), sklízejte ve chvíli, než se plně rozpučí. Právě v této době mají totiž nejintenzivnější chuť i vůni. Na sběr se pak vydejte nejlépe hned ráno, jakmile uschne rosa.
Sušení bylinek
Nejjednodušším způsobem je bylinky usušit, a to:
- Zavěšené ve svazcích na suchém, vzdušném, chladném místě mimo sluneční svit. Ideální jsou v tomto případě bylinky s dlouhými stonky.
- Na volném povrchu, například na plechu vyloženém pečícím papírem, na který bylinky rozprostřete.
- V sušičce či troubě na nejnižší stupeň. Do sušičky raději vložte i síťovou vložku, aby bylinky nepropadaly do nižších pater.
Sušené bylinky poté uskladněte ve skleněné, dobře těsnící nádobě na tmavém místě. Sáhněte po nich vždycky, když si budete chtít připravit lahodný čaj nebo je použít při vaření.
Bylinková sůl
Krásně vonící bylinkovou sůl můžete použít jak v kuchyni pro kulinářská dobrodružství, tak v koupelně pro relaxační chvíle ve vaně. Záleží jen na vás. Pro výrobu soli si můžete také vybrat jen jeden druh bylinek nebo si vytvořit jejich mix. Na výrobu lze použít i sušené bylinky, ale s těmi čerstvými bude mít sůl mnohem intenzivnější chuť i vůni.
- Oddělte lístky bylinek od stonků a nasekejte je najemno. Použijte nůž, hmoždíř nebo mixér.
- Přidejte k bylinkám himalájskou sůl a vše společně zpracujte. Důkladně promíchejte nebo promixujte – tak, aby sůl zůstala stále hezky hrubá.
- Sůl s bylinkami rozprostřete na rovnou plochu a nechejte směs uschnout při pokojové teplotě.
- Poté ji dejte do skleněné, dobře uzavíratelné sklenice, ve které vám vydrží i několik měsíců.
Oblíbené bylinkové směsi
- Koupelová – levandule, rozmarýn, eukalyptus
- Na ryby – tymián, máta, rozmarýn
- Polévková – libeček, petržel, majoránka, oregano, šalvěj
- Salátová – oregano, bazalka, tymián, máta
Bylinkové maceráty
Maceráty využijete například pro výrobu domácí přírodní kosmetiky, k uvolňujícím masážím i pro péči a výživu pokožky po sprše či koupeli. Kouzlo macerace spočívá v louhování bylinek v oleji, které mu předají svou vůni, stejně jako léčivé vlastnosti. K maceraci lze používat jak sušené, tak čerstvé bylinky (u těch budete potřebovat větší množství).
- Umyjte pečlivě sklenici, ve které budete maceraci provádět, stejně jako další nástroje.
- Nasypte do sklenice čerstvé nebo sušené bylinky, které zalijete kvalitním olejem.
- Promíchejte bylinky a olej, aby se obě složky hezky spojily.
- Uložte sklenici na místo s pokojovou teplotou a mimo dosah slunečního světla. U některých macarátů je naopak sluneční světlo žádoucí – záleží tedy na tom, jaké bylinky zrovna používáte.
- Směs louhujte asi 3 až 4 týdny, přičemž sklenici každý den protřepejte, aby se bylinky s olejem pokaždé promíchaly.
- Přeceďte macerát přes filtr, plátýnko nebo gázu a olej poté nalijte do dobře uzavíratelné skleněné lahve.
Nejoblíbenější bylinky pro maceraci
- heřmánek
- levandule
- máta
- meduňka
- okvětní plátky růže
Nejvhodnější oleje pro maceraci
- avokádový – vhodný pro velmi citlivou pokožku
- olivový – zvláčňující s hojivými účinky
- mandlový – regenerační s dobrou vstřebatelností
- slunečnicový – s vysokým obsahem vitamínu, snadno vstřebatelný
Bylinkové svíčky
V létě máme v oblibě především citronelové svíčky, které odpuzují nevítané hmyzí společníky, ale na podzim i v zimě si jejich příjemné světlo rádi užíváme i doma, když je za okny pěkně sychravo. A právě sušené bylinky mohou být jejich krásnou a vkusnou součástí.
Stačí si vyrobit vlastní svíčky (například ze sojového vosku), do kterých přidáme své oblíbené esenciální oleje, a nakonec je ozdobíme oblíbenými bylinkami. Například levandulí, růžovými plátky nebo heřmánkovými květy. Stačí je rozprostřít do pomalu tuhnoucího vosku, do větší vzdálenosti od knotu, aby při zapálení nevzplály.
Text: Bára Kocmánková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů