Křupavý salát
Ledový salát pěstujeme venku během celého vegetačního období. Od března vysazujeme sazenice na letní sběr do sponu 40 × 30 cm. Hlávky dorostou za sedmdesát až devadesát dnů. Ledový salát nevybíhá do květu jako hlávkový. Nesnáší studené, zamokřené půdy a pokles teplot pod -1 °C. Když výsadbu zakryjeme netkanou textilií na pět týdnů, sběr se urychlí o deset až dvanáct dnů. Do vytvoření hlávek zavlažujeme svrchu, později ke kořenům. Pro podzimní sběr vyséváme v červenci až srpnu.
Bobkový list
Vavřín vznešený (Laurus nobilis) – bobkový list pěstujeme v květináči i venku. Po otrhání lístků zůstanou rostliny nevzhledné. Můžeme z nich zkusit dopěstovat nové rostlinky. Vrcholové odřezky s alespoň třemi lístky odebíráme celý rok, nejlépe však začátkem léta. Odřezek ošetříme stimulátorem, zapíchneme do květináče se substrátem na rozmnožování (Agroperlit) a zakryjeme plastovým sáčkem s otvory na větrání. Během zakořeňování mírně rosíme. Zakořeňování trvá čtyři až šest měsíců.
Cukrový meloun
Sazenice dopěstujeme ve skleníku či pařeništi. Vyséváme je koncem března po jednom semínku do kelímku. Vhodná teplota pro vyklíčení je 25 °C. Sazenice s kořenovým balem vysazujeme na trvalé stanoviště po 15. květnu, když mají pět až sedm pravých listů, do sponu 1,5 × 0,5 m, aby měly plazivé stonky dostatek místa. Meloun cukrový (Cucumis melo, Melo sativus) potřebuje lehkou půdu s neutrálním pH, slunné stanoviště a dostatečnou závlahu. Lze ho dopěstovat i z přímé setby na záhon koncem dubna.
Kvalitní sazenice
Výsevní bedničku naplníme substrátem, ne však až po okraj. Destičkou urovnáme povrch a mírně ho udusáme. Můžeme vysévat – semínka vtlačíme, jemně zasypeme a opatrně zaléváme, aby se osivo nevyplavilo. Už při první zálivce můžeme použít fungicid (Previcur Energy, Previcur 607 SL), slouží jako ochrana proti padání klíčících rostlin. Výsevy označíme jmenovkou a umístíme do skleníku, pařeniště nebo na parapet. Na trvalé stanoviště vysazujeme podle nároků druhu a počasí.
Úkoly na březen
- Stromy a keře
Přihnojíme zakořeněné výsadby stromků, keřů, révy. Má-li půda kyselou reakci, použijeme ledek vápenatý (ne však na brusinky a borůvky). Odhrneme a urovnáme ke kmenům nahrnutou půdu, nasteleme organickou hmotu (rozložený hnůj, kompost, třísky z větví ovocných stromů) ke kmenům.
- Jahody
Vyčistíme jahody – opatrně odstraníme suché a nemocné listy, abychom nepoškodili růstový vrchol (srdíčko). Přihnojíme je jednosložkovým (Superfosfát) nebo kombinovaným fosforečným hnojivem (NPK, Slovcerit, Fragarin, Rokosan), kompostem. Dosadíme chybějící rostliny. Podobně se postaráme o maliny.
- Roubování
Do poloviny měsíce můžeme roubovat a přeroubovat (spojování, anglické spojování, na kozí nožku) jádroviny – jabloně a hrušky.
- Broskve
Ošetříme přípravkem s obsahem mědi proti kadeřavosti.
- Angrešt
Koncem měsíce vhodným fungicidem ošetříme angrešt proti padlí. Dobré je preventivní odřezání napadlých konců výhonků a pěstování odrůd odolných (rezistentních) proti padlí.
- Řez teplomilných dřevin
Odložíme řez teplomilných dřevin až na začátek dubna (meruňky, broskve, mandle, ořech), jsou náchylné na namrznutí.
- Výsadba sazenic
Koncem měsíce vysazujeme na venkovní záhony předpěstované sazenice salátu (plytce), kedluben a pekingského zelí. Správně dopěstovaná sazenice má mít čtyři až osm pravých listů.
- Sběr úrody
Ve vyhřívaném skleníku sbíráme první úrodu hlávkového salátu, ředkvičky a zelené cibulky. Z venkovních záhonů sbíráme česnek, cibulku, kopr a růžičkovou kapustu.
- Výsevy
Na venkovní záhony vyséváme (na postupný sběr) ředkvičku, ředkev, špenát, mrkev, petržel, pastiňák, hadí mord, cibuli, hrách a bob. Do skleníku či pařeniště i za okno vyséváme do nádob teplomilnou zeleninu na dopěstování sazenic (paprika, rajčata, lilek, melouny, květák, brokolice, kapusta, zelí). Dopěstování trvá přibližně čtyři až šest týdnů.
- Brambory
Koncem měsíce vysazujeme předklíčené hlízy brambor. Teplota půdy v hloubce výsadby by však už neměla klesnout pod 8 °C. Výsadbu zakryjeme černou fólií.
Zahradník radí
Přehodíme kompost, zralý použijeme na přihnojení v zahradě, při zakládání pařeniště či přípravě substrátu určeného k přesazování a výsevům.
Text: Ing. Hana Szaboová :: Foto: autor,isifa/Shutterstock