Připravila: Ludmila Dušková, foto: autorka
Stojí za vyzkoušení:
Salát
Z ozimých salátů se nejčastěji vysévá tuzemská odrůda Humil. Vyznačuje se výborným přezimováním a raným zavíjením hlávek. Hlávka je žlutozelená s téměř hladkými listy, nečervená. Obalové listy jsou mírně zvednuté, takže netrpí podehníváním. Pro přezimování provádíme výsev koncem srpna až začátkem září, výsadba pak probíhá až do poloviny října. Sklízí se jako první salát na jaře.
Cibule
Ozimé odrůdy jsou významné nejen ranými sklizněmi cibule s natí, ale jako i cibule na uskladnění. Při sklizni na zeleno dozrává ozimá cibule dřív než cibule pěstovaná ze sazečky. Osivo vyséváme od poloviny srpna do začátku září. Po výsevu je nutné zabezpečit dostatek vláhy pro vzcházení rostlin, aby rostlinky začaly rychle růst a do zámrazu dosáhly tloušťky minimálně 5 mm.
Špenát
Vyséváme ho buď brzy na jaře ke sklizni v květnu, nebo v srpnu ke sklizni na podzim. Výsev lze provádět také v září pro sklizeň od března do května. Špenát má velmi krátkou vegetační dobu – 50 až 60 dnů. Vyžaduje humózní zásadité půdy s dostatkem dusíku. Snáší i chladné polohy a velmi dobře přezimuje. Vyséváme ho přímo do řádků.
Ředkvičky
Pro výsev volíme druhou polovinu srpna, kdy je již krátký den a rostliny tak nebudou vykvétat. Ředkvičky mají velmi krátkou vegetační dobu 30 až 40 dní, podle odrůdy. Pozor na hustý výsev