V průběhu skladování, mnohdy ale již velmi brzy po naskladnění, se na plodech projeví velkoplošné, různě intenzivně hnědé zbarvení slupky. Jedná se o pojmenovanou vadu – skládkové hnědnutí slupky.
- Intenzita projevu se výrazně zvýší po přemístění plodů ze skladu do podmínek pokojové teploty. Postižené plody za 1–2 dny zhnědnou. Dužnina však pod zahnědlou slupkou není poškozena.
- Nejvíce bývají postiženy předčasně sklizené, pozdě uskladněné, a především menší a nevyzrálé plody. Pokud plody skladujeme při vyšší teplotě, je možné hnědnutí slupky pozorovat již velmi brzy po uskladnění. Často se tato vada projevuje u odrůd Idared, Melrose, Ontario atd.
- Onemocnění je zapříčiněno nahromaděním aromatických látek jako projevu vlastního metabolismu plodů. Projeví se zejména při přeplnění skladových prostorů a nedostatečném větrání skladů.
- Vzniku hnědnutí slupky se dá předejít skladováním kvalitních, v optimální zralosti sklizených plodů. Důležité je nepřeplňovat skladové prostory a dostatečně je větrat. Skladovací teplota by měla být okolo 5 °C.
Text a foto: Ing. Ludmila Dušková