Zahrada

Jahodník po sklizni

Pár jahod má na své zahrádce téměř každý, ať už kvůli dětem anebo proto, že jde o první čerstvé ovoce, které u nás po zimě přijde na stůl. Byla by však chyba si myslet, že očesáním jahod pro nás věc pro tuto sezónu skončila.

Připravila: Ludmila Dušková, foto: archiv

Abychom si i příští rok mohli pochutnat na kvalitních a zdravých plodech, nesmíme zapomínat, že sklizní péče o jahodník nekončí. Často se stává, že po sběru posledních plodů ponechávají pěstitelé vyčerpané porosty svému osudu, což vede k poklesu výnosu i kvality sklizně v následujícím roce.

Nezbytná opatření

  • Nejprve odstraníme těžko rozložitelný podkladový materiál, například různé límce, podložky či dřevitou vatu, které zabraňovaly zrajícím plodům ležet na zemině.
  • Ušlapanou půdu v mezičasí kolem rostlin nakypříme, jahody odplevelíme, přihnojíme a především při suchém počasí rostliny zalijeme. Všechny uvedené zákroky podporují vývin nových sazenic a především regenerují rostliny vyčerpané sklizní.
  • Odstraňujeme šlahouny z porostu, aby nedocházelo ke zbytečnému zahušťování, obzvláště pokud rostliny pěstujeme na černé podkladové netkané fólii, kde nemají šanci kořenit. K odstraňování šlahounů použijeme nůžky, odtrhávání je krajně nevhodné