Pravé wasabi
Zelená pasta, kterou dostaneme v našich obchodech, a kterou většina japonských restaurací používá, nemá s pravým wasabi nic společného. Pod stejným názvem se prodává náhrada, která je připravena z křenov selského, drcení hořčičná semínek a barviva. Je to proto, že originál wasabi je docela drahé. Pravou wasabi pastu koupíte na internetu pod označením „hon wasabi“, což v japonštině znamená „pravé wasabi“. Originální druh je výtečný, velice aromatický, ale překvapivě jemnější. Štiplavá chuť neleží tak dlouho a jazyku a se sushi a sashimi daleko lépe harmonuje. Západoevropané se nechají klamným názvem v podstatě šidit – možná i proto, že pravý japonský křen nikdy neochutnali anebo jsou evropské chutě oproti tradičním japonským odlišné. I stejné jídlo bude mít u nás silnější chuť, bude sladší, slanější nebo pálivější. Bohužel také bohatší, tučnější a větší.
Pěstování wasabi
Pokud ale chcete ochutnat pravé wasabi, ale odrazuje vás jeho vysoká cena, můžete si doma vypěstovat vlastní.
Wasabia japonica
- patří do čeledi brukvovitých
- kvete bíle
- bývá jen 20 až 30 cm vysoký, lehce polehlého růstu, s listy okrouhlého až srdčitého tvaru
- podzemní část tvoří ztlustlý oddenek, bělavo zelené barvy na povrchu, zelený uvnitř
- přirozeně se vyskytuje ve vlhčích lokalitách okolo vodních toků, vždy v polostínu
- místa jeho výskytu se nevyznačují nijak vysokými teplotami, většinou nepřesahují 20 °C
- Kulturně se pěstuje na zaplavovaných políčkách podobně jako rýže. V Japonsku má toto dlouhou tradici, sahající až do 10. století.
U nás popularita křenu wasabi vzrostla až v poslední době spolu s expanzí japonského stylu stravování. Mladé rostliny pro domácí pěstování se dají celkem snadno sehnať i u nás.
- doporučuje se celoroční pěstování v nádobách s chráněným přezimováním, protože wasabi nesnese mráz pod -12 °C
- rostlinu vsaďte do většího květináče, vyplněného výživnou zeminou
- umístěte na polostinné stanoviště, chráněné před poledním sluncem, nejlépe pod toulavým stínem korun listnatých stromů
- během sezóny dbáme zejména na dostatek vody
- povrch substrátu můžeme kypřit a občas přihnojit organickým hnojivem, jako je granulovaný koňský hnůj, slepičincový kompost, nebo speciální hnojivo produkované kalifornskými žížalami – Vermikompost
- zem v květináči by nikdy neměla vyschnout a nevadí, pokud bude voda trvale stát v podmisce
Přezimování
- na podzim, raději již před příchodem prvních mrazů, přeneseme rostlinu s květináčem na světlé přezimovací místo s teplotou okolo 10 až 15 °C; teplota by určitě neměla přesáhnout 18 °C
- oproti naprosté většině okrasných rostlinných druhů, jež vyžadují chráněné přezimování, nepřestáváme v zimě se zálivkou
- právě nižší teploty evokují aktivnější růst a zima je také hlavním obdobím sklizně křenu
- rostlinu vyneseme ven zase v květnu
- jednou za 1 až 2 roky pak křen, s ohledem na kořenovou aktivitu, přesadíme do větší nádoby
V úvahu připadá i záhonové pěstování. Pro to ale vybereme opravdu vlhké místo a křen pěstujeme od jara do podzimu zde. Před zimou se musejí oddenky opatrně vyrýt, přesadit do nádoby a přezimovat stejně jako u prvního způsobu pěstování.
Sklizeň
- na první sklizeň si musíme zhruba dva roky počkat, než bude kořen dostatečně narostlý
- nesklízejte více oddenků než zpracujete
- nejlepší je čerstvý, protože silice rychle vyprchají
V Japonsku se křen předtím, než se dá na talíř, speciálně strouhá či spíše tře krouživými pohyby na speciálním struhadle s vypnutou žraločí kůží. To zřejmě mít nebudete, a tak místo něj použijte velmi jemné, nejlépe keramické struhadlo. Nespotřebované, nenastrouhané části křenu lze uchovávat v chladničce zabalené ve vlhkém pláténku a mikroténu.
Léčivé wasabi
Křen, vedle svých chuťových vlastností, představuje i rostlinu s výrazným zdravotním potenciálem.
- obsahuje velké množství vitamínu C, draslík, vápník, magnesium, mangan a vitamín B6
- je 10x účinější v ředění krve než Aspirin
- označuje se též jako přírodní antibiotikum, které potlačuje růst některých bakterií, kvasinek a plísní
Připravila: Daniela Dušková :: Foto: Isifa/Shutterstock