Srážková voda šetří spotřebu tohoto vzácného zdroje, a zároveň lichotí vaší peněžence. Její sběr pro využití v zahradě je proto rozumným rozhodnutím. Konec konců, bývalo to běžnou praxí našich předků. Už se více nemusíte rozhodovat mezi prosperující zahradou a vysokými účty za zalévání během horkého a suchého léta.
Je dešťová voda pro zahradu vhodná?
Zahrádkáři nebo zemědělci často tvrdí, že příčinou nízké kvality úrody je nedostatek deště. Proč je tomu tak? Dešťová voda jednak neobsahuje žádné zbytečné chemikálie, které by mohly rostlinám škodit, ale ve srovnání s pitnou vodou z vodovodu je také okysličenější. Pitná voda obvykle obsahuje množství chlóru, na který jsou rostliny citlivé. To je jedním z důvodů, proč je srážková voda pro rostliny mnohem vhodnější.
V případě střech z pálené nebo betonové krytiny se není třeba ničeho obávat. Pro sběr jsou vhodné i plechové střechy, ale kvůli riziku rzi je nutné pravidelně je kontrolovat. Dešťovou vodu se ale nedoporučuje sbírat z asfaltových či eternitových střech.
Proč recyklovat srážkovou vodu
Sběr dešťové vody je vynikající strategií pro ochranu životního prostředí. Pomůže vytvořit ekologickou zahradu, a zároveň zlepšit její odvodňovací systém. „Dešťová voda využívaná k zalévání rostlin poskytuje dusík ve formě dusičnanů, které rostliny využívají pro svůj růst a vývoj. pH dešťové vody se pohybuje v rozmezí 6,2 – 6,8 a pomáhá tak uvolňovat živiny z půdy. Je skvělým bezplatným zdrojem s množstvím výhod, ale záleží na tom, jak se shromažďuje a skladuje,“ vysvětluje David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.
Nejvýznamnější výhody recyklace srážkové vody:
- sběr srážkové vody snižuje její odtok z pozemku. Menší odtok může zredukovat kontaminaci povrchových vod hnojivy, pesticidy, sedimenty či kovy.
- její sběr je mimořádně jednoduchý a zlepšuje vodohospodářství obcí a měst
- menší odtok vody z pozemku snižuje objem průtoku vody v potocích a řekách, čím se sníží riziko eroze půdy, především podél břehů
Jak sbírat srážkovou vodu
Dešťovou vodu lze sbírat dvěma způsoby: do nadzemní nebo podzemní nádrže. Na sběr dešťové vody nad zemí se nejčastěji využívají sudy. Obvykle jsou vybaveny víkem, aby nedošlo ke znečistění vody. „Jejich výhodou je jednoduchá instalace a manipulace. Sud stačí umístit pod okap, případně k němu připojit sběrač dešťové vody. Jejich kapacita je ale omezená, takže pokud žijete v mimořádně suchých a teplých regionech, jejich objem nepokryje celou zahrádkářskou sezonu. V případě, že uvažujete nad vhodným sběrným systémem na dešťovou vodu, poraďte se s odborníky, kteří vám pomohou vybrat tu správnou nádrž,“ radí specialista.
Podzemní nádrže jsou většinou objemově větší, takže se hodí do velkých zahrad nebo pro využití v domácnosti – například na praní či splachování. „Podzemní nádrž je připojená na samostatný rozvod vody v domě. Její instalace si vyžaduje náročnější stavební úpravy na pozemku i v samotném domě. Tyto nádrže ale umožňují využívat vodu také v domě, nebo je lze napojit na systémy automatického zavlažování,“ hovoří David Benda.
Jak dlouho nasbíranou vodu skladovat
Obecně platí, že se nasbíraná voda znečistí přibližně za 7 dní. Můžete ji však udržet čistou déle, když ji budete chránit před hmyzem a světlem. Jakmile se voda začne znečišťovat vzduchem, světlem nebo dalšími faktory, její kvalita klesá.
Když srážková voda ztratí svou kvalitu, nebo v ní začnou růst řasy, může být pro vaši zahradu dokonce škodlivá. „Na sběr vody si ideálně obstarejte takové sudy, na které můžete přímo napojit zahradní hadici ve spodní boční části. Usnadní to zalévání, a na sudu nebude nutné pokaždé otevírat poklop. Díky tomu bude možné skladovat nasbíranou vodu déle,“ dodává odborník z Hornbachu.
Nejlépe je používat vodu z dešťových sudů na okrasné rostliny, stromy a trávníky, ale pokud se rozhodnete používat vodu na zeleninu a ovoce, nejbezpečnější je zalévat půdu, a ne samotnou rostlinu. Přímý kontakt vody z dešťových sudů na sběrnou část plodiny by mohl způsobit chemickou nebo patogenní kontaminaci. Pokud se srážková voda používá na zavlažování jedlých rostlin, před konzumací zeleninu či ovoce důkladně umyjte, abyste snížili riziko požití potenciálně škodlivých látek.
ZDROJ: PR článek společnosti Hornbach