Miřík celer (Apium graveolens var. rapaceum)
Jak ho pěstovat
Této zelenině pěstované pro její aromatickou bulvu vyhovují stanoviště na slunci s kvalitní půdou bohatou na organickou hmotu a vápník. Bulvový celer pro uskladnění pěstujte v těžší půdě, lehká písčitá půda pak vyhovuje příbuznému celeru naťovému i řapíkatému.
Celer je nutné na začátku roku předpěstovat v truhlíku na okně nebo v mírně vytápěném skleníku při teplotě mezi 15 až 20 °C. Zapěstovaná sadba se vysazuje na záhon až v květnu, kdy nehrozí poklesy teplot pod bod mrazu.
Předčasně vysazené rostliny jsou kvůli nízkým teplotám ohroženy předčasným vybíháním do květu, které je spojeno se zastavením vývoje bulvy. Po výsadbě na záhon a v termínu růstu bulvy je nutné rostlinu vydatně zalévat a několikrát hnojit dusíkatým hnojivem. Záhon je možné mulčovat jemně posečenou trávou nebo pokrýt černou netkanou textilií.
Kalendář předpěstování a výsadby
Předpěstování: leden, únor
Výsadba na stanoviště: květen
Sběr: září, říjen
Rozestupy: 30 × 30 cm
Sběr
Celer je možné sklízet postupně, na záhonech vydrží poměrně dlouho do podzimu. Bulvy bývají silně zakořeněny, proto je vyrýpněte rýčem.
Uskladnění
Celer v chladné a tmavé místnosti vydrží celou zimu, při sklizni se mu ale musí ponechat několik vrcholových listů. Poté se bulvy umístí do bedýnky s rašelinou nebo pískem. V chladničce vydrží v dobrém stavu necelé dva týdny, dá se ale také oloupat a nakrájený na menší kousky zamrazit.
Výživová hodnota
Díky nízké energetické hodnotě 37 kcal je celer vhodný i při redukční dietě. Je to bohatý zdroj vitamínu B i C, z minerálních látek vápníku, železa, draslíku a zinku. Snižuje hladinu cukru v krvi a podporuje očistu organismu.
Celer je silně močopudný, proto se jeho konzumace ve velkém množství nedoporučuje těhotným ženám nebo lidem s ledvinovými obtížemi.
Skvěle ochutí polévky, zeleninové saláty, zvěřinu i hovězí a jehněčí maso.
Celer v kuchyni
Celerové chipsy
Celou oloupanou bulvu několik minut povaříme v lehce osolené vodě do změknutí. Nakrájíme na tenké plátky a smažíme na másle a oleji dozlatova.
Zeleninová směs do polévky
1 kg oloupané mrkve, stejné množství kořenu petržele a 0,5 kg celeru najemno nastrouháme. Přidáme dvě hrsti najemno nasekané natě petržele a prosypeme 700 g soli. Vše pečlivě smícháme a odstraníme co největší množství vody. Směs zeleniny plníme do zavařovacích sklenic. Při hutnění postupně vyléváme uvolněnou vodu. Uchováváme v chladu až dva roky. Směs se hodí pro dochucení polévek i omáček.
Víte, že…
…kromě bulvového celeru si můžete na zahradě vypěstovat příbuzný celer naťový a řapíkatý? Všechny variety celeru je nutné v lednu a únoru předpěstovat.
…častým důvodem odumírání listů a poté celé rostliny je septorióza? Původcem je houba, která způsobuje tvorbu šedohnědých skvrn se žlutým okrajem. V oblastech s pravidelným výskytem se doporučuje preventivní postřik fungicidem v červnu.
…bohaté sklizně celeru se dočkáte na záhonech, kde se předešlý rok pěstovaly luštěniny?
Naše volba
‘Kompakt’ – středně vysoká odrůda s kulatou bulvou, odolná proti vybíhání do květu a septorióze.
‘Maxim’ – výnosná odrůda s hmotností bulvy i více jak 500 g, dobré skladování, vysoká odolnost vůči vybíhání do květu.
‘Neon’ – raná odrůda s hladkou bulvou bez dutin, odolná vůči nízkým teplotám.
Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Zahrada prima nápadů