Kakaovník je stálezelený strom rovníkových tropů, původem z Jižní Ameriky. V přírodě dorůstá do 13 m, na plantážích ho upravují na výšku 3 – 5 m. Jelikož je stínomilný, vysazují ho pod vyšší stínící stromy. Kožovité listy vejcovitého tvaru jsou dlouhé až 30 cm, přičemž jako mladé jsou růžové až červené.
Nevoňavé květy na krátkých stopkách jsou žluté až růžové s průměrem 1,5 – 2,5 cm. Zajímavostí je, že vyrůstají na vyzrálém dřevě kmene nebo neolistěných silných větvích. Rostou jednotlivě nebo ve skupinách. Na dospělém stromě je asi šest tisíc květů, z nichž se vytvoří asi jen padesát až osmdesát plodů.
Oboupohlavní květy se začínají otevírat odpoledne a jejich vývoj probíhá v noci. Květ je uzpůsoben tak, aby se nemohl sám opylovat. Pyl dozrává dříve, než je blizna schopná ho přijmout. Opylování zabezpečuje hmyz nebo se uskutečňuje ručně, například pomocí štětce.
Kakaovník kvete ve dvou hlavních periodách, bohatší jarní a potom v létě asi od června. Další květy se v menším množství tvoří i v meziobdobí. Na stromě jsou potom květy a plody v různém stádiu zralosti.
Plod kakaovníku je dlouhý až 30 cm a má hmotnost kolem půl kilogramu. Obsahuje cca 60 ks hnědofialových hořkých semen.
Plod je bobule
Plod je protažená nepukavá bobule, žluté až hnědočervené barvy, která se sbírá až v plné zralosti, nezralé jsou nepoužitelné. Plná zralost se pozná podle zbarvení bobule, které je u různých odrůd odlišné. Plody dozrávají podle odrůdy za 4 – 8 měsíců po odkvětu. Sbírají se průběžně opatrným odříznutím, aby se nepoškodilo květní lůžko, z něhož vyroste další květ.
Po sběru se měkké bobule hned otevřou a vyjmou se z nich semena. Uložená na hromadách asi týden fermentují, přičemž vzniká teplota až 51 °C. Během tohoto procesu se zbavují dužinatých míšků, mění se jejich barva z bělavé na červenohnědou, zjemňuje se chuť a vznikají vonné estery. Fermentovaná semena nejsou klíčivá. Následně se perou, suší, praží, třídí, leští a expedují. Teplota pražení je 80 – 130 °C.
Pražením se zbavují vlhkosti, snižuje se obsah organických kyselin, vytváří se typické kakaové aroma, mění se barva a ztrácí se trpká chuť. Následuje drcení semen. Rozemletím očištěné drtě bobů se získá hustá kapalina, která při pokojové teplotě tuhne na kakaovou masu. Tato se přímo používá na výrobu čokolády, nebo se z ní vylisuje tuk, tedy kakaové máslo. Z výlisků se vyrábí kakaový prášek.
Na získání 1 kg semen (bobů) je potřebna dvacet až třicet plodů.
Pěstování kakaovníku v našich podmínkách
Dosáhnout nejlepších výsledků při pěstování znamená maximálně napodobit přírodní podmínky. Jelikož kakaovník je z deštných pralesů, není to rostlina vhodná pro naše běžné pokojové podmínky. Hodí se pro něj celoročně vytápěný skleník, kde je možné dosáhnout stálé denní teploty 22 – 26 °C. Teplota v noci nesmí běžně klesat pod 14 °C. Absolutní teplotní minimum je 10 °C, krátkodobě 5 °C. Vhodné je spodní topení v půdě, v bytě přitápění žárovkou pod pěstitelskou nádobou.
Při pěstování dodržujeme i vysokou vzdušnou vlhkost kolem 77 – 86 %. Používáme různé „rosiče“ a zabezpečíme mu stín. Zavlažujeme ho vydatně, ale jelikož nesnáší spodní vodu, nádoba nesmí stát ve vodě. Roste v oblastech s vysokými srážkami, ale potřebuje i krátké období sucha. Půda má být kyselá až neutrální, pH 5,7 – 7, hluboká, bohatá na živiny a se schopností dobře zadržovat vodu. Nesnáší těžké, nepropustné jílovité půdy, které zamezují dobrému přístupu vzduchu ke kořenům. Květy opylujeme uměle. Výživu doplňujeme střídáním hnojiv v průběhu celé vegetace. Řezem regulujeme výšku stromu.
Jak ho rozmnožit
Rozmnožování výsevem se musí uskutečnit do týdne po sběru, protože semena zaschnutím ztratí klíčivost. Propustný substrát s pH 5,8 udržujeme stále vlhký častým postřikem a zakrytím množírny sklem. Udržujeme teplotu 30 °C. Semena vyklíčí za jeden až dva týdny. Semenáč roste i v zimě, ale potřebuje stálé zavlažování a teplotu nad 20 °C, jinak svěsí listy. Kořenový systém nemá bohatý, uspokojí se i s nádobou s průměrem 10 cm. Větrat musíme opatrně.
Kakaovník se dá množit i dřevnatými, ještě zelenými řízky se třemi až sedmi listy. Teplota prostředí musí být kolem 25 °C a vlhkost až 90 %. Zakoření se za měsíc. Za půl roku sazenici přesadíme do nádoby s průměrem 20 cm a rodit začne za 3 – 4 roky. U kakaovníku štěpením urychlíme začátek kvetení na semenáčích.
Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: iStock.com, isifa/Shutterstock, Pixabay.com
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů