Zahrada

Kladenské fíky

Jestli si myslíte, že půjde o pěstování fíkovníku na Kladně, tak jste na omylu.

Vysvětlení tohoto názvu je mnohem jednodušší, i když hodně překvapivé. Autorka receptu paní Anna Tučanová z Kladna poslala svůj nápad do soutěže „Ovocné potěšení“, ale pro velkou konkurenci se do finále nedostal. Zapadnout ovšem nesmí, protože divačka Receptáře prima nápadů dovede udělat fíky z jablek!

Poslala nám recept v krabičce a přiložila i hotové fíky. Věřte, nevěřte, ale chutnají docela stejně, jako ty sušené z dovozu. Dokonalá fíková chuť! Zkuste to a máte vánoční překvapení pro návštěvy. Budete k tomu potřebovat pětilitrový hrnec, který naplníte rozkrájenými jablky na čtvrtky nebo osminky. Přidáte asi 200 ml vody, 3 polévkové lžíce lněného a stejné množství sezamového, slunečnicového nebo dýňového semínka. Všechna semena částečně rozmixujete na kousky, velikosti lněného semínka. Z uvedeného množství získáte asi 2,4 kg protlaku, který propasírujete přes síto. Polovinu dáte na velkou pánev WOK, protlak v ní odpaříte do stavu, kdy zůstává „cestička“. Nemusíte pořád míchat, stačí vařit „nasporo“ a hlavně protlak rozetřít po stěnách pánve, aby plocha na odpařování byla co největší. Po odpaření přidáte polovinu rozmixovaných semínek a ještě chvíli mícháte kvůli správné hustotě směsi ; musí zůstat „kopeček“. Stejným způsobem zpracujete i druhou polovinu protlaku. Zahuštěný necháte prochladnout a pak plníte cukrářský sáček bez zdobící špičky (průměr otvoru asi 1 cm). Na pečící papír na plechu stříkáte „pusinky“ o velikosti menších kokosek. Z plného hrnce jablek naplníte asi 3 plechy. Pak plechy vložíte do trouby s větrákem a sušíte při teplotě 60 °C. Při sušení si můžete dát pauzu, přes noc je lepší troubu vypnout. Když povrch „pusinek“ zaschne a už se nelepí ani na prst, zmačknete prstem špičku a máte placičku, které paní Tučanová říká „Kladenský fík“. Pak ještě pokračuje v sušení a když jde placička odloupnout, převrátí ji na spodní stranu a dosuší. Fíky musejí být elestické, střed nesmí být tekutý. Uskladnit nejlépe v papírových sáčcích, rozhodně ne v igelitu. Komu to neprozradíte, ten nepozná, že vaše fíky jsou z jablek. Inu, český člověk přijde na všechno…

Článek z časopisu Recepty prima nápadů č. 4/2013.