Malinoostružiník (Rubus × hybridus, Rubus × loganobaccus)
Jak ho pěstovat
Malinoostružiník je na pěstování stejně jako maliník a ostružiník nenáročný, nejlépe se mu bude dařit na slunci, ale bude plodit i v polostínu. Výhony mohou dosahovat délky až 4 m, proto je nutné dodržovat rozestupy mezi sazenicemi okolo 2 m. Ve srovnání s ostružiníkem tvoří měkčí výhony, které se neobejdou bez opory. Půda by měla být dobře propustná s mírně kyselým pH. Při výsadbě ji hluboce zryjte a pohnojte kompostem.
Mrazuvzdornost bývá v běžných podmínkách dobrá, všeobecně se uvádí do -18 až -20 °C. Někdy ale i tak mohou mladší výhony namrzat. Pak je nutné je na jaře zmladit. Řez je dobré provádět v březnu nebo dubnu. Odstraňují se při něm všechny staré odplozené výhony, které u báze dřevnatí a mění barvu. Rostlina plodí na dvouletých výhonech, které se zkracují asi o třetinu délky. Malinoostružiník nebývá nijak zvlášť ohrožen chorobami ani škůdci, na plodech si ale rádi pochutnají ptáci, před kterými úrodu ochráníte sítěmi instalovanými už v červnu.
Kdy malinoostružiník sázet a sbírat
Výsadba na stanoviště: únor, březen, srpen, září
Sběr: červenec, srpen
Rozestupy: 2–2,5 m × 2 m
Malinoostružiník můžete vysadit i do okrasné zahrady, ve formě špalíru může nahradit i klasický plot. Rostlinu je ale nutné uvazovat k dřevěné nebo drátěné konstrukci.
Sběr
Šťavnaté plody dozrávají většinou v průběhu července a srpna. Sklizeň často bývá postupná, takže si ji užijete několik týdnů, některé odrůdy mohou postupně dozrávat i několik měsíců.
Uskladnění
Plody nesnesou dlouhé skladování v čerstvém stavu, v chladničce je uchovávejte maximálně 3 dny ideálně s částí výhonu, jinak zamrazte nebo tepelně upravte.
Náš výběr
Tayberry Buckingham – oblíbená odrůda s plody ve vínově červeném odstínu, dozrává v červenci
Laganberry – beztrnná odrůda s červenými kuželovitými plody, zralost postupná od července do září
Výživová hodnota
Plody tvoří převážně voda, sacharidy a vláknina. Obsahují bohatou zásobu vitamínu C, flavonoidy a antioxidační látky. Z minerálních látek jsou zastoupeny hořčík a draslík.
Energetická hodnota plodů se pohybuje okolo 25 kcal, můžete si na nich tedy pochutnat i při redukční dietě.
2 využití v kuchyni
Z jednoho keře sklidíte až dva kilogramy sladkého ovoce, které může postupně dozrávat i několik týdnů. Šťavnaté plody si nejvíc užijete čerstvé, dají se ale také zamrazit nebo z nich vyrobte výborný džem, sirup nebo limonádu.
Sorbet
V hrnci rozpusťte 300 g cukru v 250 ml vody. Přidejte 0,5 kg plodů, které rozvařte na mírném stupni do pyré. To přepasírujte do misky a po vychladnutí přidejte lžičku citronové šťávy a kapku vanilkové esence, uložte do igelitového sáčku a nechte 5 hodin v chladničce. Směs pak dejte do zmrzlinovače, který vymíchá sorbet do potřebné konzistence.
Letní limonáda
150 g plodů rozmixujte, přepasírujte a zalijte 1 l sodovky. V malém množství vody rozpusťte 2 lžíce cukru a přidejte k sodovce. Nakonec přidejte šťávu z citronu a promíchejte. Podávejte s ledem a lístky máty.
Zajímavosti o malinoostružiníku
- Malinoostružiník funguje stejně jako maliny a ostružiny jako elixír mládí, a to díky antioxidačním látkám zpomalujícím stárnutí buněk. Látky obsažené v plodech fungují také protizánětlivě a podporují zdraví srdce a cév.
- Rostlina se často nazývá tayberry. Ačkoliv se botanicky jedná o jednu z mnoha odrůd, název se ujal a nahrazuje delší název malinoostružina. Naproti tomu odrůda Loganberry vznikla v Kalifornii, je to kříženec maliny s jiným druhem ostružiny.
- Název tayberry je odvozen od řeky Tay v Dundee, kde se nachází výzkumný ústav, na kterém byla rostlina vyšlechtěna.
- Rostliny můžete uvazovat také k loubí nebo k plotu, který si tím pádem efektně ozeleníte.
- Na svou zahradu si můžete vysadit rostliny s trny i beztrnné odrůdy. Beztrnné formy se lépe sklízejí i udržují, navíc se o ně neporaní malé děti.
Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Zahrada prima nápadů