Výsev
Mangold řapíkatý červený (Beta vulgaris subsp. vulgaris convar. vulgaris) vyséváme přímo do připravené půdy do hloubky 2 až 4 cm.
Šířka řádků by měla být 30–50 cm. Vysévat můžeme i do hnízd. Klíčí přibližně za deset dní.
Výsev: březen – červen
Výsadba: květen – červen
Sběr: červenec – říjen
Výška a šířka: 30 × 30 cm
Vzdálenost výsadby: pro listový mangold je ideální spon 30 × 20 cm, pro stopkový 50 × 30 cm
Pěstování
Rostlina potřebuje slunné místo, snese i polostín. Důležité je zabezpečit jí dostatek vláhy. Pravidelně zavlažujeme místa výsevu i mladé rostliny. Rostlina má ráda i vyšší vzdušnou vlhkost. Vhodnou předplodinou jsou luštěniny nebo cibuloviny. Nevhodná jsou místa po špenátu nebo červené řepě. Mladé rostliny můžeme přihnojit hnojivem určeným pro listovou zeleninu nebo hnojivem s vyšším obsahem dusíku. Půdu pravidelně kypříme a plejeme. Průběžně odtrháváme poškozené listy.
Sběr a skladování
Řapíkatý mangold sbíráme později než listový – devadesát až sto dní po vzejití, listový o třicet dní dříve. Listy i řapíky sbíráme postupným ořezáváním, nejlépe pravidelně. Ořezané listy či řapíky dokáže rostlina rychle nahradit. Sbírat můžeme od léta do podzimu. Mangoldové listy a řapíky rychle vadnou, proto je důležité sbírat je těsně před použitím, respektive konzumací. Nejvhodnější způsob dlouhodobějšího uchování je mražení.
TIP: Půdu na místě pěstování můžeme vylepšit přidáním kvalitního kompostu.
Využití
Mangold je nejkvalitnější v čerstvém stavu. Listy přidáváme do salátů nebo je připravíme podobně jako špenát. Můžeme je zapékat nebo podávat jako přílohu. Nevaříme je dlouho, protože pak ztratí mnoho cenných složek. Silné dužnaté řapíky stačí nakrojit a uvařit podobně jako chřest.
Choroby a škůdci
Mangold nebývá napadán škůdci ani netrpí chorobami. V příliš přemokřených půdách mu mohou odehnívat kořeny.
Odrůdy
Magenta sunset
Odrůda s atraktivně purpurově zbarvenými listovými řapíky. Listy je možné konzumovat čerstvé i po tepelné úpravě.
White silver
Odrůda se širokými bílými řapíky. Listy jsou tmavě zelené a velmi lahodné.
Giallo
Odrůda s atraktivními žlutými řapíky, které nápadně kontrastují se sytou zelení listů.
Gewone
Zelenolistá odrůda, výborná do salátů i pro tepelnou úpravu.
Text: Monika Šestinová, redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů