Zahrada

Obáváte se, že řez neprovedete správně? Klíčem k jeho zvládnutí je uvědomit si, proč je potřebný a jaké zásady je třeba dodržet

Pokud je něco, co odrazuje mnoho zahrádkářů, je to řez. Důvodem je obvykle strach, že to „uděláme nesprávně“. Nejsme si jisti, kdy je třeba řezat a které části odstranit, protože rostlina před námi nikdy nevypadá jako na obrázcích či fotkách v knížce nebo časopise. Jak tedy na to?

správný řez
Zdroj: Shutterstock

Klíčem k pochopení řezů keřů a stromů je uvědomit si, proč je tento úkon potřebný. Důvodů je několik. Řez pomáhá udržovat rostliny zdravé, a to tím, že pravidelně odstraňujeme všechny odumřelé, nemocné nebo poškozené větvičky. Prořezáváním koruny zajišťujeme přístup světla do nitra, cirkulaci vzduchu a umožníme lepší přístup pro užitečný hmyz, čímž přirozeně snižujeme výskyt škůdců a chorob bez potřeby použití postřiků.

Řezem také regulujeme velikost rostlin, například u bujně rostoucích druhů, jako jsou vistárie a budleje – tedy komule, nebo podporujeme maximální kvetení, například u růží, či tvorbu plodů u jabloní apod. Řez využíváme také k tvarování rostlin do přesných tvarů, případně u růží na kmínku pro udržení pravidelné korunky a upraveného vzhledu. Řezem umíme zabránit, aby pestrolisté kultivary stromů a keřů přecházely zpět na svou původní zelenou formu, stačí odstřihnout zelené výhonky, jakmile je spatříme.

Správný nástroj pro každou práci

Nůžky: zkušení zahradníci upřednostňují dvoučepelové nůžky (se střihacím mechanismem) před jednočepelovými, protože dělají čisté řezy, které se většinou neinfikují. Jsou ideální pro stonky do tloušťky prstu. Nůžky s dlouhou rukojetí: tyto nůžky používáme pro řezání silnějších či tvrdších stonků až do průměru 3 cm. Pila k řezání: využijeme ji na ještě tlustší větve.

Péče o nářadí

Čepele nůžek udržujeme průběžně ostré a čisté. Ideální je, když je po každém použití očistíme od mízy a jiných nečistot. Potom naneseme olej, abychom předešli rezivění. Čepele pravidelně ostříme jemným pilníkem a občas je nastříkáme organickým dezinfekčním prostředkem, abychom zabránili přenosu chorob.

Čepele nůžek udržujeme průběžně ostré a čisté.
Čepele nůžek udržujeme průběžně ostré a čisté. | Zdroj: Shutterstock

Řez na pupen směřující ven

Když odřízneme větvičku, nový a zpravidla nejsilnější výhonek vypučí z pupene, který je nejblíže řezu. Proto místo řezu pečlivě vybíráme. Řežeme těsně nad pupenem, který směřuje tam, kam chceme, aby nový výhonek rostl (obvykle směrem ven), a ve výši, ze které chceme, aby začal růst.

Slabé výhony řežeme radikálně

Hrubé a silné výhonky mají přirozeně více síly než tenké a slabé. Aby rostlina rostla rovnoměrně, slabší větvičky seřízneme o něco hlouběji, obvykle do nich rostlina přesměruje více síly. Slabé výhonky z báze keře odstraníme úplně, tím podpoříme růst nových silných výhonků.

Řez ve správné vzdálenosti od pupenu

Neřežeme příliš vysoko nad pupenem, protože ponechaný kus stonku může odumřít nebo ho postihne nemoc. Řez vedeme těsně nad pupenem, ale ne tak blízko, abychom jej poškodili. Obecně platí pravidlo, že řežeme nad pupenem ve vzdálenosti přibližně čtvrtiny tloušťky stonku.

Neřežeme příliš vysoko nad pupenem
Neřežeme příliš vysoko nad pupenem. | Zdroj: Shutterstock

Správný úhel řezu

Řez vedeme ve 45stupňovém úhlu tak, aby řezná plocha směřovala od pupenu a byla rovnoběžně se směrem jeho růstu. Tento způsob minimalizuje nadbytečné zbytky výhonku, které by mohly shnít. Zároveň dešťová voda lehce odteče ze stonku díky takto zvolené rovině řezu.

Provzdušnění

Většina rostlin, zejména ovocné keře a stromy, lépe rostou a více plodí, když světlo proniká do jejich středu a vzduch může volně proudit mezi větvemi. Také pak méně trpí škůdci a chorobami. Proto odstraňujeme výhonky, které rostou směrem do středu rostliny.

Odstranění hustých a křižujících se větví

Po provzdušnění středu odstraníme výhonky a větve, které se navzájem křižují a za silného větru se třou o sebe, čímž se poškodí kůra. Když rostou větvičky velmi blízko sebe a paralelně, odstraníme obvykle slabší nebo starší větvičku a ponecháme tu silnější.

Text: Monika Šestinová
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů