Paprika čínská ‘Habanero’ (Capsicum chinense)
Jak ji pěstovat
Papriky nejsou v našich podmínkách schopné přezimovat, proto je nutné si je každý rok předpěstovat nebo pořídit ve formě sadby. Semena se vysévají už od února do skleníku nebo v domácích podmínkách, přičemž je nechte předem namočit ve vodě asi deset hodin.
Po výsevu je nutné udržovat pěstební substrát stále mírně vlhký, přičemž by teplota určitě neměla klesat pod 22 °C. Předpěstované sazenice se vysazují do skleníku, fóliovníku nebo na záhony, ale protože je odrůda Habanero náročná na teplotu, dočkáte se ve skleníku mnohem vyšších výnosů.
Rostlinám bude nejvíce vyhovovat dobře propustná půda, bohatá na živiny, s pH v rozmezí 5 až 6. Během narůstání malých papriček se nedoporučuje rostliny příliš zalévat, aby nedošlo k zahnívání kořenů.
Stejně tak není vhodná zálivka na list. Při pěstování ve skleníku je nutné kontrolovat výskyt chorob a škůdců. Během růstu přihnojujte hnojivem pro plodovou zeleninu.
Díky šlechtění se může odrůda Habanero pochlubit i dalšími formami, jejichž plody nejsou jen červené. Díky barevné škále od oranžové přes žlutou až po čokoládovou je to také okrasná rostlina vhodná pro pěstování v nádobách.
Kalendář výsevu a výsadby
Výsev: leden – březen
Výsadba na stanoviště: skleník: duben – první polovina května, ven: druhá polovina května
Sběr: skleník: červenec – prosinec
Rozestupy: 30 – 40 × 30 – 40 cm
Sběr
Nezralé lusky mají zelenou barvu a dozrávají přibližně tři měsíce. Sklízí se i se stopkou v plné zralosti ještě v době, kdy jsou plody plně vybarvené.
Uskladnění
Habanero nikdy neskladujte v lednici, chlad ukončuje jejich zrání, přičemž postupně ztrácí svou přirozenou chuť. Skladujte ideálně v dobře větrané místnosti v suchu při teplotě nad 10 °C.
Naše volba
Habanero White Long
Odrůda dorůstající výšky okolo metru, plody zeleno-žluté, oválné, dlouhé 3,5 cm, široké 1 cm, pálivost až 300 000 SHU.
Habanero Orange
Rostliny nižšího vzrůstu, bohatě větvené, papriky tvaru lucerny, velké 4 až 7 cm, oranžové barvy, pálivost 600 000 SHU.
Habanero Chocolate
Dekorativní odrůda s hustým větvením, lusky tvaru lucerny, hnědofialové barvy a velikosti okolo 8 cm, pálivost 450 000 SHU.
Výživová hodnota
Energetická hodnota se blíží 40 kcal, lusky jsou ale spíše využívány jen jako ochucovadlo. Obsahují vitamíny C, B a A a z minerálních látek draslík, hořčík, vápník či železo. Působí jako antioxidant a mají pozitivní vliv na trávení.
Habanero v kuchyni
Chilli pasta
Vhrnci na oleji orestujeme stejné díly na menší kousky nakrájených surovin – chilli papričky, zázvor, cibuli a česnek. Několik minut restujeme, rozmixujeme tyčovým mixérem a opět podusíme s menším množství rostlinného oleje. Plníme do zavařovacích sklenic. Používá se do omáček i jako ochucovadlo.
Pálivý olej
Sušené papričky zbavené semínek rozdrťte na menší kousky, dejte do menší sklenice a dolejte olivovým olejem. Uzavřete, zatřepejte a nechte louhovat několik týdnů. Používejte k vaření a dochucení pokrmů.
Víte, že…
…Habanero je stejně jako běžná paprika nepravá letnička, v teplém klimatu tedy přezimuje několik let?
…zralé lusky se používají nejčastěji jako koření v sušené podobě, ale uchováte si je i v podobě pasty či omáčky?
…rostlinám příliš nevyhovuje sluneční úpal? Může způsobit hnědé skvrny na listech, zvláště si dávejte pozor při zálivce, kterou je lepší odložit na pozdní odpoledne.
…z červené papričky Habanero křížením s odrůdou Bhut Jolokia vznikla jedna z nejpálivějších chilli paprik světa, odrůda Carolina Reaper? Pálivost dosahuje 2,2 milionu SHU.
Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Zahrada prima nápadů