Jak papriku pěstovat
Vysazené rostliny pravidelně zavlažujeme. Zaléváme pod rostliny na půdu, nejlépe podmokem a ne příliš studenou vodou. Papriku během sezony pravidelně hnojíme hnojivem na plodovou zeleninu, například ve formě zálivky. Když je intenzivní sluneční záření, na oporu natáhneme bílou netkanou textilii jako ochranu před úpalem. Velké rostliny přivazujeme k opoře, aby se nevyvrátily.
Výsev a výsadba
Osivo papriky seté (Capsicum annuum) vyséváme během zimy do bedniček s výsevným substrátem. Klíčícím rostlinám zabezpečíme teplotu okolo 25 °C. Po vzejití ji můžeme snížit asi na 18 až 20 °C přes den a 15 °C v noci.
Rostlině dopřejeme přiměřenou zálivku, substrát by měl být stále mírně vlhký, ne však promáčený. Když mají rostliny první pravé listy, můžeme je přepikýrovat do rašelinových nebo plastových zakořeňovačů.
Ven si je můžeme vysadit, když pomine nebezpečí jarních mrazů, což je přibližně v květnu. Vysázíme na připravený záhon, který jsme během podzimu hnojili chlévským hnojem. Sladkou papriku i chilli můžeme pěstovat i v květnících, v humózním substrátu.
Výsev: únor, březen
Výsadba: květen, červen
Sběr: červenec – říjen
Výška a šířka: 70–100 × 30 cm
Vzdálenost výsadby: rostliny sázíme do sponu 50–60 × 25–40 cm
Tip: Do každé jamky vysázíme dvě rostliny. Navzájem se podpoří a dojde i k lepšímu
opylení.
Sběr a skladování
Technologická zralost je, když plody dorostou do plné velikosti. Botanická nastává později, když se plody vybarví, získají vyšší obsah cukrů a dozrají semena. Například zelené papriky sbíráme podle potřeby v době technologické zralosti. Pokud je necháme na rostlině déle, změní barvu na oranžovou až červenou.
Jedlé jsou však v obou případech. Plody odstříháváme, netrháme je, mohli bychom poškodit rostlinu. Plody je nejlepší hned po sběru zužitkovat. Můžeme je však několik dní skladovat i v ledničce nebo v jiném chladnějším prostoru.
Využití
Plody papriky chutnají nejlépe čerstvé. Můžeme ji využít na dochucení či dekorování jídel, dají se péct, použít do pomazánek apod. Můžeme je dokonce mrazit, nakládat do sladkokyselých, slaných nálevů nebo zavařit.
Choroby a škůdci
Paprika je napadána více škůdci a chorobami. Vyskytnout se může sviluška chmelová, roztočík, třásněnky, mšice, černopáska bavlníková, z chorob antraknóza nebo bakteriální skvrnitost či padlí. Časté na paprikách jsou i virózy.
Tipy na odrůdy
- RUBINOVA
Výnosná, raná, polní odrůda. Hodí se na sběr v botanické zralosti. - CYNTHIA F1
Jde o hybridní odrůdu, která je ideální na pěstování ve fóliovnících. V teplejších lokalitách ji můžeme pěstovat i na venkovních záhonech. - GRANOVA
Jde o středně pozdní odrůdu. Je velmi kvalitní a úrodná. - HODONÍNSKA SLADKÁ
Tato odrůda kořeninové papriky se výborně hodí na sušení. - FATIMA
Odrůda má větší převislé plody. Jsou tmavě zelené, v botanické zralosti tmavě červené a mají zajímavý tvar.
Text: Monika Šestinová, redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů