Zahrada

Papriky: Rady k výsevu i sklizni pro bohatou úrodu

Jednou z prvních zelenin, které vyséváme, je paprika na předpěstování sadby. Pro přímý konzum jsou u nás oblíbené především smetanové a světle zelené kónické papriky a červené kapie. Na našich zahrádkách se ale již delší dobu objevují ve fóliovnících i kvadratické papriky. Pojďme si některé odrůdy představit.

Zelené papriky
Zdroj: Semo

Světle zelená paprika GOLDUS F1. Tento raný hybrid je vhodný pro intenzivní polní pěstování i pro pěstování ve fóliovnících a sklenících. Silnostěnné plody jsou jehlancovitého tvaru a sklízíme je především v technické zralosti, kdy jsou světle zelené. V botanické zralosti mají barvu žlutou. Plody jsou vhodné pro střednědobé skladování. Mezi přednosti této odrůdy patří tolerance k chladu, k vysokým teplotám i k bakteriózám a právě díky tomu dává vyrovnané sklizně až do zámrazu.

Žluté a zelené papriky
Zdroj: Semo

Další světle zelenou paprikou je Slovanus F1, který poskytuje po celou dobu vegetace velmi vysokou násadu jehlancovitých plodů. Rostliny jsou vyšší, v příznivých podmínkách až vysoké. Mladé plody mají světle zelenou barvu, kterou v plné technické zralosti změní na smetanovou se zelenkavým nádechem. Plody jsou kratší, silnostěnné.

Pro jaro 2024 je novinkou žlutá kvadratická paprika SMILE F1.  Tento raný až poloraný hybrid papriky středního až vyššího vzrůstu je určený pro pěstování ve sklenících a fóliovnících. Plody jsou velké silnostěnné kvádry, v technické zralosti smetanově bílé, v botanické žluté. Jsou vhodné pro přímý konzum i konzervování, především v technické zralosti.

Velké papriky
Zdroj: Semo

Do botanické zralosti vyzrávají déle, přes citrónově žlutou do světle žluté až oranžovo žluté barvy. Plody jsou velmi šťavnaté, mají vysoký obsah vitamínu C. Odrůda při pečlivé agrotechnice a výživě vyniká vysokým výnosem. V teplejších oblastech jižní Moravy a jižního Slovenska je možno ji pěstovat i na poli.

A změníme-li při výběru paprik (nejen) barvu, můžeme zkusit pěstovat kapii. Pravá kapie je paprika v botanické zralosti červená, s plochým plodem a pevnou stěnou, je vhodná k nakládání, konzervaci a sterilaci. Pevný lusk je možná úplně malým handicapem při konzumaci začerstva, oceníte jej ale při konzervování – výsledný produkt nezměkne ani po roce skladování.

RAFAELUS F1 je velmi raná hybridní kapie. Jedná se o velmi ranou kapii se širším jehlancovitým plodem, v technické zralosti mají plody barvu zelenou, v botanické tmavě červenou. Plody mají 2–3 komory, šířka stěny je 6 mm. RAFAELUS F1 primárně určen na sklizeň plodů v botanické, červené zralosti.

Červené papriky
Zdroj: Semo

Pevné plody dobře snáší transport i krátkodobé skladování. Jsou vhodné na přímý konzum i na odjadřincování papriky a následnou sterilaci. RAFAELUS F1 se vyznačuje vysokým výnosem a odolností k půdním houbovým chorobám i bakteriózám. Doporučujeme pěstování venku a ve fóliovnících. Pro pěstování ve skleníku ji nedoporučujeme.

Nesklizené papriky
Zdroj: Semo

Oranžová paprika HAMÍK® je jen jedna, žádná napodobenina se jí chutí nevyrovná. Je „vlajkovou lodí“ kolekce PRO MLSNÉ JAZÝČKY. HAMÍK® je „baby paprička“, která se vymyká všem pokusům o „zaškatulkování“. Menší oválné plody s kulatou špičkou zrají ze zelené barvy do barvy jasně oranžové. Silná a kompaktní rostlina jich nese velké množství. Čím HAMÍK® ale skutečně vybočuje z řady a čím je výjimečný, to je jeho sladce ovocná chuť.

Žluté a zelené papriky
Zdroj: Semo

Šťavnatá stěna plodu je skutečně až neuvěřitelně sladké, ale příjemné chuti. Jeho výjimečnost již „objevila“ i řada zahrádkářů a zahradníků v Anglii i USA.  Plody jsou prakticky bez semen, v plodu jich najdete pouze pár. Odrůda je vhodná do skleníků i fóliových krytů, v nejteplejších oblastech a na chráněných stanovištích i do volné půdy. Kompaktním růstem se výborně osvědčila pro pěstování v truhlících a nádobách, proto jsme ji zařadili i do série MINI zahrádka.

Papriky
Zdroj: Semo

Výsev a předpěstování sazenic

Vyséváme 9-12 týdnů před předpokládaným termínem výsadby do vlhkých výsevních substrátů, přibližně semeno na cm2, do hloubky 0,5-1 cm.  Přepichujeme v nepřímé závislosti na délce dne. Není-li zemina semisterilní, aplikujeme při její přípravě Previcur, apod. dle návodu.

Ještě vhodnější je pro papriku úprava substrátu aplikací přípravku Merpan (captan) v dávce 2,5 g/1 l vody na 10 l substrátu a dobře promíchat. Přepichujeme do květináčů o průměru 6-8 cm, případně si předpěstujeme prostokořennou sadbu přepichováním rostlin do truhlíků s vrstvou substrátu 5–6 cm hlubokou.

Zaléváme pravidelně tak, aby pěstební zemina byla mezi jednotlivými zálivkami přibližně stejnou dobu vlhká i suchá (zajištění přístupu vzduchu ke kořenům je důležité, jinak odumírají kořenové špičky).

Doporučené teploty pro předpěstování silných a pevných sazenic

růstové stádium                           teplota v noci                   den – zataženo                   den – slunečno


od výsevu do vzejití                       22 – 24 °C                          26 – 28 °C                          28 – 32 °C

po vzejití a přepichování                16 – 18 °C                          22 – 24 °C                          26 – 28 °C

od vytvoření 3-4 lístků                   14 – 16 °C                          20 – 22 °C                          22 – 24 °C

otužování (5-7 dnů)                         8 – 12 °C                          14 – 16 °C                          18 – 20 °C

 

Tyto optimální teploty není lehké v domácích podmínkách zajistit. Je však třeba dbát na dostatek denního světla a zajistit optimální denní teplotu asi 22 °C a noční kolem 15 °C. Při zamračeném počasí denního tepla ubíráme.

Sazenice pro výsadbu má být pevná, kompaktní. Týden před výsadbou na záhon sazenice otužujeme.

TIP: Vysazujeme-li sazenice kvetoucí nebo dokonce se zárodky plůdků, plůdky nejprve odstraníme. Po výsadbě až do sklizně zaléváme vydatně, ale tak, aby zemina mezi jednotlivými intervaly dostatečně proschla, čímž zajistíme nezbytně nutný přístup vzduchu ke kořenům. Během zrání zaléváme opatrně až po zaschnutí jizev po ulomených plodech nebo větvích.

Fotogalerie

Zdroj: PR článek společnosti SEMO