Jak funguje záhon Rozuma
Záhon vymyslel ukrajinský zahrádkář a vynálezce Volodymyr Rozum. Podstatou záhonu je výživový žlab ve tvaru písmene V, široký 60 až 80 cm a hluboký 20 až 35 cm, který je naplněný různým bioodpadem ze zahrady a z domácnosti, jako jsou uříznuté větve ovocných stromů, stonky a natě rostlin ze zahrady, vypletý plevel i se semeny, slupky a zbytky zeleniny a ovoce z domácnosti. Tento biologický odpad v záhoně rozkládají mikroorganismy, jako jsou bakterie, houby a též dešťovky a jiní bezobratlí, na výživu rostlinám. Výživový žlab záhonu Rozuma je oproti jiným způsobem kompostování výjimečný v tom, že v něm přímo dochází k symbióze kořenů rostlin s bakteriemi a mykorhizními houbami.
Rostliny se sázejí na 30 cm široké pásy půdy okolo výživového žlabu, které nazýváme produktivní hřebeny. Rostliny sázejte o dost hustěji než u běžného záhonu, protože mají dostatek výživy z výživového žlabu a dostatek prostoru a světla po stranách produktivních hřebenů. Na produktivní hřebeny sázejte různou zeleninu ve třech řadách podle zásad vztahů rostlin (alelopatie). Například na jeden kraj produktivního hřebene vysaďte červenou řepu, do středu cibuli a na druhý kraj mrkev. Na záhoně Rozuma můžete vyprodukovat třikrát více zeleniny než na stejné ploše běžného záhonu. Pomocí záhonu Rozuma můžete postupně regenerovat vyčerpanou půdu a čistit znečištěnou.
I z těžkých jílovitých nebo lehkých písčitých půd můžete postupně vytvořit něco podobného, jako je černozem. Do výživového žlabu v takovém případě přidávejte ještě další komponenty, jako například biouhlí.
Deskové pasti na slimáky
Volodymyr Rozum ke svým vynálezům a zlepšovákům přidal ještě jeden. Protože je v našich končinách velký problém se slimáky, navrhl a úspěšně odzkoušel past na slimáky. Za nejúčinnější metodou jejich odchytu považuje úkrytové pasti, například staré desky, kusy překližky, igelit a podobně. Pasti je třeba rovnoměrně rozmístit po zahradě ve vzdálenosti asi 3 m, pravidelně je prohlížet a vyndávat slimáky nahromaděné pod nimi.
Text: Jana Komadelová, Matúš Puskeiler
Foto: Bohuš Buday
Zdroj: Radí Bohuš Buday, autor knihy Záhon Rozuma, časopis Recepty prima nápadů