Zahrada

Špenát nezabere moc místa a přináší velký užitek. Jak ho pěstovat a kdy je vhodný čas na jeho výsev

Tato zelenina je odolná proti nižším teplotám. Nezabere moc místa a přináší velký užitek. Listy konzumujeme syrové nebo tepelně upravené. Špenátové listy obsahují hodně vlákniny, vitamin A, téměř všechny vitaminy skupiny B, vitamin C, E, K a kyselinu šťavelovou, množství minerálních látek, kyseliny omega-3 a omega-6. Pěstování špenátu není složité, je potřeba jen dodržet pár důležitých věcí.

Sběr špenátu
Zdroj: Shutterstock

Pěstování

Porost špenátu udržujeme v bezplevelném stavu, půdu okolo rostlin pravidelně kypříme. Nutný je dostatek vláhy, porost můžeme kvůli udržení vlhkosti zakrýt i bílou netkanou textilií. Porosty na přezimování včas před silnějšími mrazy zakryjeme.

Výsev a výsadba

Špenát (Spinacia oleracea) vyséváme brzy na jaře (i koncem února), nebo v druhé polovině léta (na podzimní, nebo raný jarní sběr). Půdu nemusíme před výsevem hnojit, stačí ji důkladně prokypřit, měla by mít drobně hrudkovitou strukturu.

Vhodné na pěstování špenátu jsou hlinitopísčité a mírně zásadité půdy. Vyséváme nejvýše 3 cm hluboko, vždy do řádků. Pro pěstování vybíráme slunná místa, když je na jaře velmi slunečno, špenát rychle vybíhá do květu.

Semena vyklíčí do dvou týdnů, důležité ale je, aby měla dostatek vláhy. Výjimečně je možné špenát pěstovat i předpěstováním sazenic. Ty dopěstujeme běžným způsobem v pařeništi, skleníku. Vyséváme do bedničky, na záhon, do zakořeňovačů, kelímků. Vysázíme v průběhu března ve fázi tří až čtyř pravých listů.

Špenát
Zdroj: Shutterstock

Špenát pěstujeme v II., případně v III. trati jako předplodinu, meziplodinu nebo následnou plodinu.

Výsev: únor – duben; srpen, září
Sběr: březen – listopad
Výška a šířka: 20 × 20 cm
Vzdálenost výsadby: vhodný je řidší výsev, řádky by od sebe měly být vzdálené 15 cm

Sběr a skladování

Jarní sběr začíná v dubnu, podzimní v září. V domácích podmínkách sbíráme probírkou, když mají rostliny pět až šest pravých listů. Vytrháváme celé rostliny i s kořeny nebo odřežeme růžici listů ještě před kvetením, později listy hořknou a nejsou chutné.

Listy velmi rychle vadnou, pokud jsou mokré a je horko, mohou se zapařit, proto je rychle zpracujeme. V čerstvém stavu je skladujeme zabalené v papíru v ledničce tři až pět dní.

Využití

Listy používáme zejména na přípravu zahuštěných omáček, polévek, vhodný je do zapékaných jídel z těstovin, přidává se pod maso, do salátů, omelet, nádivek, pomazánek, zeleninových nápojů, slaných rolád a nákypů.

Špenátové listy
Zdroj: Shutterstock

Choroby a škůdci

Rostlinu napadají mšice, na listech se může vyskytnout plíseň špenátová. Ošetření je třeba vykonat ihned po zjištění prvních příznaků.

Tipy na odrůdy

  • MATADOR
    Jde o nehybridní odrůdu, která se hodí na celoroční pěstování. Vyznačuje se i tím, že je odolná proti vybíhání do květu.
  • MONNOPA
    Jde o středně ranou a mrazuvzdornou odrůdu. Můžeme ji vysévat na jaře i koncem léta a během podzimu. Tento špenát je odolný proti houbovým chorobám.
  • PALCO F1
    Vyznačuje se rychlým růstem a vysokou výnosností, hodí se na jarní i podzimní výsev. Listy má větší a tmavě zelené. Můžeme je použít do salátů, v dušené formě jako přílohu k jídlům. Výborně odolává mrazům.
  • GEANT D‘HIVER
    Vysokoproduktivní odrůda s většími listy.

Text: Monika Šestinová, redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů