Zahrada

STARÉ OSIVO? PORADÍME VÁM, CO S NÍM: VYSÍT, NEBO VYHODIT?

Začátek nového roku je spojen s plánováním výsevů, a tudíž i nákupem nového osiva. Ale popravdě: Že vám zase nějaké to osivo zbylo od loňska? Máte všechny zbytky dobře označené, pečlivě uložené, ale stejně si kladete otázku, jestli vyklíčí? Nebude práce s výsevem zbytečná?

Co když budete časem muset vysít znovu a ještě se vám posunou agrotechnické lhůty? Určitým usnadněním vašeho snažení by mohl být návod, jak si jednoduše udělat zkoušku klíčivosti. Pak budete mít snadnější rozhodování.

Postup, který se naučíme, zvládne jistě každý. Už jen proto, že všechno potřebné máme doma. Navíc budeme zkoušet pouze osivo odrůdy, která se vloni vydařila, jejíž pořízení by bylo finančně nákladnější, a v případě, že zbylo dost osiva, by bylo zbytečné kupovat je znovu.

 

Zkouška životaschopnosti starších semen.

ZKOUŠKA KLÍČIVOSTI KROK ZA KROKEM

  • Z osiva odebereme vzorek – nejlépe 25, 50 nebo 100 semen. Na talířek nebo mělkou misku nasypeme jemný písek, navlhčíme ho a na něj rozložíme odpočítaná semena. Drobná semínka je lepší rozložit na savý papír, který dobře přilne k mokrému písku. Talíř zakryjeme sklem nebo přetáhneme igelitem pro udržení stálé teploty a vlhkosti.
  • Ještě jednodušší je provádět zkoušku přímo na savém papíře. Papír jednoduše přeložíme, spodní polovinu navlhčíme a semena na ni rozložíme. Horní polovinu listu pak přitiskneme na spodní se semeny. Podle potřeby papír vlhčíme. I v tomto případě je vhodné umístění na mělké misce či talířku.
  • Nejjednodušší ale je vystřihnout savý papír podle velikosti dna misky, rozložit na něj semena a misku přiklopit sklem nebo folií. Většina semen klíčí spolehlivě na světle, pouze cibuli, pór, pažitku, okurky, salát a tykve umístíme raději do tmy.
  • Ve všech případech – po dobu asi 14 dnů – nádoby se semeny udržujeme při teplotě 18–21 °C a papír podle potřeby vlhčíme (osivo celeru, špenátu, kořenových zelenin a paprik klíčí déle, až po dvaceti dnech). Po této době spočítáme vyklíčená semena a budeme si pamatovat, že z 25 by mělo vyklíčit 20; z 50 by mělo vyklíčit 40 a ze 100 by mělo vyklíčit 80. Při této minimálně 80% klíčivosti je možné starší osivo bez obav použít. Pokud je klíčivost nižší, je možné provést hustší výsevy, mnohdy je však lepší koupit osivo čerstvé.

Peluška

JAK DLOUHO LZE OSIVO POUŽÍT?

Až si budete říkat, že vám žádné osivo nesmí zbýt „na potom“, měli byste mít na paměti i základní údaje o schopnosti jednotlivých druhů podržet klíčivost. Vězte, že nejrychleji ztrácejí klíčivost cibuloviny, travní semeno a černý kořen, a to již po dvou letech. Tříletou klíčivost semen mají čekanka, kopr, mangold, pastinák, petržel, zelí pekingské i čínské. Čtyřletou pak fazole, hrách, mrkev, paprika, špenát a vodnice. S pěti lety klíčivosti můžeme počítat u celeru, kadeřávku, květáku, lilku, ředkví i ředkviček, salátu a tuřínu. Šest let si podrží klíčivost osivo brokolice, cuket, kapusty, kedluben, okurky skleníkové, patisonů, rajčat keříčkových a skleníkových a zelí.

Nejdelší klíčivost, mnohdy až deset let, mají okurky polní i pařeništní, tyčková rajčata a tykve. Dokonce se od mnohých zahradníků můžeme dozvědět, že na výsev je nejlepší osivo okurek staré šest let a že nejvyšší klíčivost u semen získáme, pokud je po celou zimu nosíme v kapsičce u košile. To, jestli se tím budete řídit, či nikoli, samozřejmě ponecháme na vás.

 

Semena salátu

ZÁLEŽÍ I NA DOBRÉM USKLADNĚNÍ

Teď si ale pečlivě prohlédněte, co vám od loňska zbylo. Jestliže bylo osivo správně uschováno, především tedy v suchu, mělo by vyklíčit. Jeho kvalitu, trvanlivost i zdravotní stav snižuje vlhko. Skladovací teplota by se měla pohybovat okolo 10 °C. Osivo bychom nikdy neměli nechat dlouhodobě přemrznout, což se často stává při jeho ponechání na chatě, v altánu či kůlně.

Začátečníci nebo šťastlivci, kterým z minulých let nic nezbylo, si po důkladné úvaze půjdou koupit nové osivo. Sortiment zeleninových i květinových semen je v současné době přímo obří. Na trh stále přicházejí nové výkonnější odrůdy jak z tuzemského šlechtění, tak dovozu. Televize, rozhlas i tisk přímo chrlí informace o žhavých novinkách, a tak pro mnohé představuje návštěva semenářského obchodu ohromné dilema – co vlastně vybrat, aby nedělali práci zbytečně a aby se zvolená odrůda hodila do jejich pěstebních podmínek, co dělat, když nemohou o výsevy pečovat denně, ale pouze o víkendu atd.?

UŽITEČNÉ RADY, JAK NA TO

– Především – běžte nakupovat do specializovaného obchodu, kde se můžete poradit s pracovníky z oboru.

– Osivo zásadně nakupujte podle odrůd, nikoliv bezhlavě podle druhu. Práce šlechtitelů spočívá ve vytváření odrůd, které se liší svým využitím, jsou šlechtěny pro různé klimatické podmínky, typy půd a délku vegetační doby… Každý má svou zahrádku jinde, proto je výběr vhodné odrůdy klíčový.

– Specializované obchody zaručují pravost odrůdy osiva, dobrou klíčivost a v mnoha případech i jeho vylepšení o namoření proti chorobám a škůdcům, také je možné koupit osivo obalované či ve výsevním pásku.

– Na prodejním sáčku musí být uveden výrobce, kultivar, hmotnost nebo počet semen, číslo šarže, doba platnosti, tedy záruky klíčivosti. Proto je nutné ponechávat si sáček od zakoupeného osiva, případně na něj poznamenat místo a datum nákupu, eventuálně datum výsevu pro případnou reklamaci.

– Záznam o vyseté odrůdě si veďte také proto, abyste nedopadli jako zákaznice, která žádala stejnou odrůdu okurek, jakou měla vloni, protože byly výborné. Žádný prodavač si nebude pamatovat, co jste u něj kupovali před rokem.

AUTORČINY PRIMA TIPY

  • Nakupujte s rozvahou! Pozor na nové zásoby, budete se jich jen těžko zbavovat. Mnohá osiva již nespadají do nejlevnější kategorie. I to je důvod k rozumnému nákupu.
  • Abyste měli pro příští léta snadnější rozhodování, dělejte si záznamy o výsledcích sklizně a o vyhovujících odrůdách.
  • Nejlepší teplota pro skladování osiva je kolem 10 °C, při teplotě vyšší než 15 °C osiva intenzivně dýchají a velmi rychle ztrácejí klíčivost.
  • Při zkoušce klíčivosti se vyplatí zapisovat denně počty vzešlých semen – čím je časový rozdíl klíčení jednotlivých semen menší, tím je osivo kvalitnější.

Klíčící okurky

Text: Ing. Ludmila Dušková :: Foto: autorka a Isifa/Shutterstock