Zahrada

Stévie: Zdravější náhrada cukru

DOTAZ: V poslední době často slyším o možnosti využití přírodního sladidla – stévie (Stevia rebaudiana). Jako diabetik bych tuto možnost rád vyzkoušel, ale tak, že bych si i rád vypěstoval vlastní rostliny. Je to náročné a je možné získat semínka?

Původní oblastí výskytu stévie je Paraguay. Je to víceletá bylina z čeledi hvězdnicovitých. Celá rostlina kromě kořenů obsahuje glykosid steviosid, se sladivostí až 300krát vyšší než sacharóza. Ve vodě je rozpustný a chutná příjemně sladce. Z dalších glykosidů, které byly izolovány později, jsou především rebaudiosidy se sladivostí až 120krát větší než sacharóza a velmi příjemné chuti.

Důležitým faktorem je zdravotní nezávadnost extraktů ze stévie. Ve světě jsou sladidla na bázi steviosidu povolena v Japonsku ke slazení nealkoholických nápojů a do žvýkaček. Možností využití je celá řada, například při výrobě dietních potravin s nízkou energetickou hodnotou, v cukrářství, do limonád a v konzervárenském průmyslu.

U steviosidu jsou dále prokázány antibakteriální účinky, např. v boji proti zubnímu kazu, vzhledem ke schopnosti likvidace patogenních bakterií ústní mikroflóry. Další využití je však stále předmětem výzkumu. V současné době jsou semínka stévie i v tuzemském sortimentu.

Můžeme ji tak doporučit jako vhodnou rostlinu pro drobné pěstitele, kterou mohou mít v květináči za oknem a listy průběžně využívat pro vlastní potřebu.

Text: Ing. Ludmila Dušková :: Foto: isifa/Shutterstock