Křen selský (Armoracia rusticana) – jak ho pěstovat
I když je křen na pěstování poměrně nenáročný, i tak je vhodné pro jeho výsadbu důkladně připravit záhon. Půda by měla dobře držet vodu a pro vytvoření dlouhých a silných kořenů je třeba ji zpracovat do hloubky 60 cm a zapracovat do ní dobře rozložený kompost.
Křen nejlépe poroste na plném slunci, ale vystačí si i s polostínem. Na zahradách se většinou pěstuje jako víceletá rostlina, ale velkou sklizeň si zajistíte i jednoletým pěstováním.
Pro výsadbu použijte kořenové řízky dlouhé asi 10 cm, které se sázejí do hloubky okolo 15 cm, je však nutné kořen uložit do správné polohy (spodní část kořenu si raději označte a seřízněte šikmo). Celý kořen se sází šikmo, nikdy ne kolmo. Během vegetace je vhodné rostlinu zalévat.
V Anglii se křenu pro jeho „sílu“ říká koňská mrkev (horseradish). Už v minulosti to byl oblíbený lék, který se ale skvěle uplatňuje i v kuchyni.
Sběr
Kořeny se sklízejí co nejpozději na podzim, v průběhu zimy nebo brzy na jaře, tedy v době, kdy jsou zatažené listy. Slabší kořínky o průměru 2 cm se při trvalém pěstování musí ponechat v půdě.
Kalendář řízkování a výsadby
Řízkování kořene: duben, říjen
Výsadba na stanoviště: leden – květen, říjen – prosinec
Rozestupy: 50 × 100 cm
Uskladnění
Kořen se dá několik měsíců uchovat ve sklepě ve vlhkém písku. Několik týdnů přečká v lednici zabalený v igelitovém sáčku, je ho ale možné nakládat také do vinného octa.
Křen se dá pěstovat dokonce i jako jednoletá plodina, jako vytrvalá vydrží na jednom stanovišti až deset let.
Naše volba
‘Krenox’: odrůda vhodná pro jednoleté pěstování, rychle roste a vyniká výraznou kořenitou chutí
‘Malínský’: osvědčená odrůda pro víceleté pěstování na trvalém stanovišti s vlhčí půdou.
Výživová hodnota
Syrový křen obsahuje hlavně vitamín C a A, a dále pak vitamíny skupiny B. Z minerálů je zastoupeno železo, hořčík, draslík a vápník. Křen posiluje především funkci trávicího traktu a usnadňuje odkašlávání.
Jeho výrazná pálivá chuť vynikne v pomazánce, polévce i omáčce. Díky přirozenému obsahu konzervačních látek se přidává také ke sterilované zelenině, která navíc díky křenu získá ten správný říz.
2 způsoby, co s ním v kuchyni
Pomazánka
250 g plnotučného tvarohu smícháme se lžičkou plnotučné hořčice a nakrájenou cibulkou. Přidáme 2 lžíce najemno nastrouhaného křenu. Po osolení a opepření zamícháme.
Křen ke grilovanému masu
Silnější kořen opláchneme vodou, oloupeme a rozmixujeme na jemno s 200 ml vody. Přidáme 50 ml oleje, lžíci octa i cukru a velkou špetku soli. Po zamíchání plníme do menších skleniček.
Víte, že…
- …i když je křen neskutečně zdravý, není vhodný pro každého, zvláště pro osoby se zhoršenou funkcí štítné žlázy nebo problémy s ledvinami. Opatrné by měly být také těhotné nebo kojící ženy.
- …pokud pěstujete křen jako vytrvalou plodinu, je vhodné po vyrašení listů po výsadbě mírně odhrnout zeminu a motykou odkopnout všechny slabší zelené vrcholy. Ponechte pouze dva, podpoříte tak tvorbu silného kořenu. Při jednoletém pěstování je možné tento postup vynechat.
- …kořenové řízky určené pro vytrvalé pěstování se vysazují buď na podzim, nebo na jaře, ty pro jednoleté pěstování se vysazují na jaře.
- …křen je poměrně odolný, jakmile ale začnou černat kořeny, došlo k jejich napadení houbovou chorobou. Rostliny je třeba zlikvidovat a vysadit na jiném místě nové.
Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Zahrada prima nápadů