Pec na chléb, pizzu, opékání a dušení masa či zeleniny? Tvarově je téměř totožná, rozhodující je její velikost, která má odpovídat počtu pizz nebo chlebů či velikost pekáče. Pec by měla uvnitř dosáhnout teploty asi 270 °C. To je důvod, proč doma v kuchyňské troubě dobrou pizzu neuděláte. Trouba kuchyňského sporáku se svou nejvyšší horko-těžko dosahovanou teplotou 220 °C má úplně jiné vlastnosti. Obvykle se v ní ani nedá upéct dobrý chléb, spíš jen koláče nebo zelenina.
Jednoduchý a populární
Běžná forma zahradního krbu. Prostor v jeho dolní části je dostatečně využit. Trochu neútulně působí masivní kamenná ohrádka na pracovní ploše. Při větším počtu účastníků se projeví nedostatek místa na uložení náčiní i sklenic. Asi by bylo vhodné pracovní plochu nezmenšovat ohrádkou, aby se sem daly ukládat grilovací potřeby a nádobí. Šedá betonová plocha koresponduje se šedou výplní spár a kouřovodem. Kamenická práce v jemnějším provedení umožnila také vyhotovení úměrně tenkých zídek mezi dolními klenbami.
PŘÍMO flinstonovský
Masivně působící sestava krbu, pece na pizzu, sporáku a trouby na pečení. Použitím kamene se zablokoval prostor pod pracovní plochou. Trouba sporáku zůstala bez povrchové úpravy, čímž vypadla z kontextu sestavy. Při použití kamene na drobné „dílo“ je třeba volit úměrnou velikost prvků, abychom se vyhnuli dojmu těžkosti a vážnosti, někdy i hrubosti ve zpracování. Použité cihly ale vhodně zmírňují masivnost celku. Na velkých kamenech vytvářejí jakousi „šňůru perel“.
Červený cihlový
Krb s možností nastavení různé výšky grilovacího roštu. Samotné ohniště krbu je praktické, bezpečné, protože je zapuštěné asi 7 cm pod horním okrajem pracovní plochy, což je dobré, protože při intenzivním topení téměř nehrozí, že by při obsluze grilu vypadlo hořící poleno. Použití starých cihel v důsledné tektonice skladby vytváří řemeslně dokonalé dílo. Cihly umožnily také jednoduché vybudování nik na palivo. Klenba nad dvířky pizzové pece se úplně nevydařila. Oblouk krbu ze šamotek dynamicky protíná řadu červených cihel nad ním, zatímco oblouk nad pizzovými dvířky nepřesvědčivě až nesměle vykukuje do spáry. Zato skladba z cihel je důsledně držená na celou cihlu a polocihlu, jak to kdysi dělávali dobří zedníci. Horní římsa je také z cihel, klasicky opticky ukončuje dílko. Cihly, na rozdíl od kamene, jsou pro pece vhodnější, jsou jaksi měkčí. Prapodstata je v tom, že hlína a později z ní vyrobená cihla v plameni zpevní, „kamarádí se s ním“. Kámen se ohně – až na sopečné druhy – „bojí“, protože v něm praská. Další výhodou cihel je, že se na nich snáze uchytí zeleň, mechy. Už za 2-3 roky má cihlová zeď patinu a snadno splyne s okolím. Kameni to trvá podstatně déle.
Praktický a funkcionalistický
Jednoduše a tvrdě funkcionalisticky řešená sestava krbu. Mokrá pracovní plocha, varná plocha, suchá pracovní plocha. A vtipně ukrytý vařič na zavěšený kotel. Černý obklad z drobného kamene ostřeji kontrastuje s načervenalou barvou šamotových prvků. Velmi účelné je rozmístění a uzavírání prostorů na grilovací potřeby.
Vařič u krbu je plynový, vsunutý z boku do šamotového útvaru. Technicky účelný vařič je ukrytý v kruhovitém útvaru, jakoby v květu, který ho zároveň chrání před větrem. Vařič i bombu lze při nepoužívání uklidit do bezpečí. Ostré hrany rohů mohou být při kontaktu nepříjemné. U grilování se nejednou stane, že jemná motorika pohybu dospělých je vlivem konzumace alkoholických nápojů narušena, proto je při stavbě krbu potřeba dbát i na bezpečnost.
Menší, jednoduchý
Lze ho zhotovit ze šamotu a snadno zpracovatelného pórobetonu (odborně plynosilikátu). Dostatek pracovních i odkládacích ploch kolem krbu umožní i větší společnosti neomezeně komunikovat, stmelit se. Jiné tradiční krby jsou obvykle u zdi, čímž nabývají divadelního charakteru. Herci – aktéři, grilovači, jsou ke zbytku společnosti otočeni zády. Takového faux pas se u tohoto krbu nedopustíte.
Kvalitně zhotovený
Řemeslně dobře zvládnutá sestava krbu i sporáku s pecí. Použitím nových cihel vzniká ostrý tvar. Jelikož novodobé děrované cihly se nedají jednoduše rozřezat, musela být na rohu – dole u niky a u boční zdi – cihla rozřezána tak, že vznikla průběžná spára. Je to na úkor estetiky cihlového zdiva, ale jiné řešení není nasnadě. Mokrá část pracovní plochy bude přistavěna, voda je už zavedena. Nevýhodou nových cihel je také jejich různá barevnost, některé cihly začnou jakoby svítit, jiné zešednou a zblednou.
Mohlo by vás také zajímat: ZAHRADNÍ STAVBY I.: KAMENNÝ ALTÁN S GRILEM
Text: Ing. arch. Vladimír Institoris :: Foto :: Krbex, Isifa/Shutterstock