Houby z kávové sedliny
Tip: Kávovou sedlinu zahřejte v mikrovlnné troubě, čímž ji zbavíte bakterií. Před naočkováním ji ochlaďte na teplotu 25 °C, jinak si zničíte mycelium.
- Houbovou sadbu koupíte od 70 Kč. Kromě ní si pořiďte větší květináč s objemem asi 5 l a misku s otvorem uprostřed.
- Čerstvou (nebo vysušenou) a ochlazenou kávovou sedlinu smíchejte s houbovou sadbou v poměru 6 : 1.
- Postupně plňte květináč směsí a zakrývejte ho miskou. Opakujte to každé dva až tři dny, dokud není květináč plný (asi 2 l).
- Květináč udržujte při teplotě 20 až 24 °C stále přikrytý miskou. Neumísťujte ho na radiátor!
- Po třech týdnech houbové mycelium obroste kávovou sedlinu. Následně květináč umístěte na chladné místo a misku položte vzhůru dnem.
- Po dalších třech až čtyřech týdnech, během kterých usazeninu udržujete vlhkou, se vytvoří první houby.
Hlívu ústřičnou můžete pěstovat i v zahradě: vykopanou jámu naplňte kávovou sedlinou, naočkujte ji podhoubím (myceliem) a přikryjte mulčem!
Pro zlepšení absorpce vody nezapomeňte po každém sběru provzdušnit mycelium pomocí malých hrábí.
Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů