V průběhu skladování, mnohdy ale již velmi brzy po naskladnění, se na plodech projeví velkoplošné, různě intenzivně hnědé zbarvení slupky. Jedná se o pojmenovanou vadu – skládkové hnědnutí slupky. Intenzita projevu se výrazně zvýší po přemístění plodů ze skladu do podmínek pokojové teploty. Postižené plody za 1-2 dny zhnědnou. Dužnina však pod zahnědlou slupkou není poškozena.
Nejvíce postiženy plody
- především menší a nevyzrálé plody,
- předčasně sklizené plody,
- pozdě uskladněné.
Pokud plody skladujeme při vyšší teplotě, je možné hnědnutí slupky pozorovat již velmi brzy po uskladnění. Často se tato vada projevuje u odrůd Idared, Melrose, Ontario atd.
Čím je onemocnění zapříčineno
nahromaděním aromatických látek jako projevu vlastního metabolismu plodů
Projeví se zejména při přeplnění skladových prostorů a nedostatečném větrání skladů.
Jak mu předchádzet
Vzniku hnědnutí slupky se dá předejít skladováním kvalitních, v optimální zralosti sklizených plodů. Důležité je nepřeplňovat skladové prostory a dostatečně je větrat. Skladovací teplota by měla být okolo 5 °C.
Text: Ing. Ludmila Dušková :: Foto: autorka, Isifa/Shutterstock