Proč cibule vybíhá do květu?
Vybíhání cibule sazečky do květu způsobuje především skladování cibulek při teplotě kolem 10 °C a používání sazečky s průměrem větším než 2 cm. Sazečku tedy musíme skladovat při teplotě kolem 20 °C nebo 0 až 2 °C. Vysazovat by se měla s přiměřeným, ne velkým průměrem. K vybíhání do květu jsou více náchylné dvouleté rostliny, kromě sazečky i mrkev, celer, petržel či košťáloviny; z jednoletých hlávkový salát, špenát, ředkvička, ředkev, brokolice a pekingské zelí. To, že rostlina vytvoří květný stonek a kvete, je v pořádku. Na škodu však je, že se nevytvoří konzumní část, pro niž ji pěstujeme. Obecně je příčinou pokles teploty pod 5 °C, nevhodný výběr odrůdy, nesprávný termín výsevu či výsadby, nedodržení teploty během skladování osiva nebo i nadměrný přístup světla (intenzivní sluneční záření). Už při koupi osiva si všímejme, zda je odrůda jarní, letní nebo ozimá, případně zda je odolná proti vybíhání. Překvapením není ani opětovné kvetení ovocných rostlin (jabloně, hrušky, jahody) v podzimních měsících (září, říjen). Příčinou je snížení nočních a denních teplot na dostatečně dlouhou dobu, kdy se probudí k činnosti už založené květní pupeny.
Ořechy a mandle
- Vlašské ořechy samovolně spadané sbíráme dvakrát až třikrát týdně. Zralé jsou tehdy, když začne pukat zelené oplodí. Ručně je dočistíme, zbavíme dužinatého obalu a dosušíme v tenké vrstvě na světle, suchu a dobře větraném místě. Dosušené je přesypeme do síťovaných pytlů. Skladujeme je na suchém a chladném místě. Postupně jádra vyloupeme. Očištěná (celá, pomletá, posekaná) jádra můžeme krátkodobě (asi jeden rok) skladovat ve skleněných nádobách i v mrazáku.
- V druhé polovině září dozrávají mandle. Se sběrem nespěcháme, protože před prasknutím oplodí se dužinatý obal velmi těžko odstraňuje. Po puknutí oplodí plody dočistíme, dosušíme a skladujeme podobně jako vlašské ořechy.
- Lískové oříšky už též vykukují z „punčošek“ – tak se říká obalu oříšku. Zralé oříšky vypadávají z obalu samy. Buď je ručně obereme, nebo je sbíráme popadané ze země (dobré je pod keře prostřít tkaninu, popadané oříšky tak jen sesypeme do vhodné nádoby). Vytříděné je skladujeme podobně jako vlašské ořechy.
Modré peckoviny
Modrofialovým šťavnatým plodům pozdního léta odtrženým přímo ze stromu lze těžko odolat. Do zahrádky patří alespoň jeden druh (švestka, slíva, bluma, mirabelka nebo durancie). Klasickým švestkám se daří v různých půdách, důležité však je, aby byly přiměřeně vlhké a výživné. Peckoviny snášejí i vyšší hladinu spodní vody a vyšší vzdušnou vlhkost. Nejlépe se jim daří v chráněných polohách od nížin až po horské oblasti. Optimální průměrná roční teplota pro pěstování slivoní je 7,5 až 9 °C, roční srážky 500 až 700 mm. Dozrávají od konce srpna do začátku října.
Text: Ing. Hana Szabóová :: Foto: isifa/Shutterstock