Hlavní expozice Zdravá rostlina se konečně zaměří nejen na krásu rostlin a plodů na pohled, ale zejména na vnitřní složení a zdraví rostliny. Podzimní Flora Olomouc, společně s Festivalem gastronomie a nápojů OLIMA a oblíbenými Zahradnickými trhy se uskuteční 1. – 4. října 2020.
Říká se, že červivé jablko je zdravější, než to, které je na pohled dokonalé. Takové dokonalé jablko totiž může obsahovat chemické látky a nezdravé postřiky. A právě na to chce tradiční zahradnická a květinová výstava upozornit. Návštěvníkům představí nový pohled směrem k samotné kvalitě ovoce, zeleniny a dalších užitkových rostlin. Autorkou expozice je floristka Pavlína Švecová. Ona sama chce výstavou poukázat na to, „jací strašáci nás při vypěstování krásné zdravé rostliny trápí a čím vším se musí potýkat nejen velkopěstitelé, ale i my drobní pěstitelé na svých zahrádkách“. Výstava tak odhalí koloběh života samotné rostliny od semínka po zdravou plodinu.
Podzimní Flora není jen o hlavní expozici, ale skýtá spoustu dalších zajímavých aktivit, ať už pro rodiny s dětmi, nadšené zahrádkáře či odborníky. Vedle pavilonu A lze navštívit expozici Českého zahrádkářského svazu, expozici Hanácká včela, experimentální výstavu „Z jiného světa“ či výstavu řemesel v Oranžerii. Určitě se také vyplatí vyrazit na procházku centrem města, jehož vybrané památky budou vyzdobeny květinami od profesionálních floristů v rámci projektu Rozkvetlé památky. Součástí výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex budou i oblíbené podzimní Zahradnické trhy.
K podzimu patří dobré jídlo a pití
Podzimní Flora je samozřejmě spjatá s tradičním festivalem gastronomie OLIMA. Na návštěvníky čeká celá řada tradičních i netradičních pochoutek. Lákavým programem budou soutěže mladých kuchařů a cukrářů Gastro Olomouc – Olima Cup 2020. Mezi hodnotiteli budou i slavné kuchařské osobnosti, které se posléze samy předvedou v kuchařské show. Porotce televizního pořadu Peče celé Česko Josef Maršálek, Jan Horký, kapitán Českého národního týmu kuchařů a cukrářů KA Culinary Olympics Stuttgart, Pavlína Berzsiová, viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. A také Václav Šmerda, který vařil pro české prezidenty Václava Havla a Václava Klause.
Nebude chybět ani vyhlášení Grand Prix ovocných destilátů Flora Košt a soutěže amatérů I profesionálů ve vaření marmelád Flora Džem.
Kompletní doprovodný program, další informace a předprodej vstupenek najdete na webových stránkách flora-ol.cz. Pokud chcete mít každodenní přehled o novinkách v zeleném areálu města a aktivitách na Floře, sledujte také sociální sítě výstaviště.
ZDROJ: PR článek Výstaviště Flora Olomouc