Kadeřávek je vlastně druh kapusty, správně se nazývá kapusta kadeřavá (Brassica oleracea var. Acephala). Oproti kapustě nebo zelí, které patří do stejné čeledi brukvovitých (Brassicaceae), netvoří kadeřávek pevnou hlávku, na lodyze vyrůstají střídavě velké listy. Nejčastěji jsou sivě zelené barvy se silně zkadeřeným okrajem. Nové, vyšlechtěné formy ale mohou být například karmínově červené, lahůdkové italské kadeřávky mají zase listy světlejší a zkadeřené jsou jen minimálně.
JAK KADEŘÁVEK PĚSTOVAT, ABY SE MU DAŘILO?
Kadeřávek je dvouletka. To znamená, že v jednom roce vytváří zelenou hmotu a v druhém roce kvete. Semena vyséváme v květnu a červnu přímo na záhon do sponu 50 x 50 cm. Můžeme vysazovat i předpěstovanou sadbu. Při výsevu přímo na záhon je lepší vyset 2–3 semínka do jednoho hnízda a později po vzejití vyjednotit na jednu rostlinu. Pravidelná zálivka výsevu nebo vysazených sazeniček je v létě nezbytná. Kadeřávek je velmi nenáročný, roste téměř v jakékoliv půdě na plném slunci. Kadeřávku si kromě jeho skvělých nutričních vlastností ceníme i pro jeho mrazuvzdornost. Zatímco ostatní zelenina je již dávno sklizená, kadeřávek zůstává na záhoně, kde z něj průběžně otrháváme listy, které můžeme zpracovat. Určitě se vyplatí pěstovat více rostlin, abychom měli neustálou zásobu listů po celou zimu až do března. Utržené listy vydrží v uzavřené krabičce v lednici bez problému i dva týdny.
Kadeřávek ve smíšeném vyvýšenem záhone
Zdravotní stav rostliny bývá většinou dobrý, občas se ale mohou objevit nepříjemné molice, které škodí vysáváním listů. Snažíme se vyhnout chemickým postřikům a počkat, až teploty klesnou pod nulu. Mráz nepříjemné škůdce spolehlivě zahubí. Po přemrznutí má kadeřávek také lepší chuť, protože se škroby obsažené v listech přemění na jednodušší cukry. Při velmi tuhých zimách pod 15–20 °C může kadeřávek zmrznout, i po zmrznutí je ale možné listy stále konzumovat.
ODRŮDY
Vybírat můžeme z celé řady odrůd, volit můžeme také mezi nízkými, polovysokými a vysokými formami. Vysoké kadeřávky se častěji pěstují na poli, nízké v zahradách.
- Odrůda Capitan je vysoká přibližně 70 cm, rozložitá, stabilní. Pěstujeme ji raději na širší spon, nejlépe na 60 x 80 cm. Listy jsou středně zelené, silně zkadeřené.
- Kapral dosahuje výšky 40–60 cm. Vytváří tmavě zelené listy, které jsou silně zkadeřené.
- Scarlet je fialová polopozdní až pozdní odrůda, která dosahuje výšky až 80–120 cm.
- Tintoreto dorůstá až 80 cm výšky, listy jsou světle zelené silně zkadeřené
Tintoreto
- Kadet vyniká odolností proti mrazu, snáší teploty až do -15 °C. Vytváří menší listové růžice
- Rossignol je polopozdní tmavě zelený kadeřávek
Rossignol
KADAŘÁVEK PRO ZDRAVÍ
Kadeřávek je bohatý na betakaroten, vitamíny A, C, E a vitamíny skupiny B, zejména pak na vitamín B7. Obsahuje také celou řadu minerálů, jako je vápník, železo, hořčík, draslík a fosfor. Stejně jako ostatní brukvovitá zelenina se považuje za účinného bojovníka s nádorovým onemocněním, působí dobře na trávení a střevní peristaltiku, snižuje hladinu cholesterolu. Kadeřávek je také vhodným doplňkem stravy při jaterních a ledvinových obtížích. Díky vysokému obsahu pro tělo dobře využitelného vápníku podporuje i kvalitu kostí, zubů a chrupavek. Jeho konzumace se velmi doporučuje i ženám v klimakteriu a po něm, kdy často dochází k řídnutí kostí.
RECEPTY:
KADEŘÁVKOVÉ CHIPSY
Představují velkou lahůdku. Nepřipravujeme je ve fritovacím hrnci nebo v množství oleje na pánvi. Abychom zachovali cenné nutriční látky, použijeme sušičku s teplotou do 42 °C. Receptů je několik, v podstatě jde o to, abychom kadeřávek ochutili oblíbeným způsobem a usušit. Překvapivě lahodná je kombinace s muškátovým oříškem. Postupujeme tak, že kadeřávek opláchneme a listy natrháme na větší kusy. Vložíme je do misky s vodou, kterou osolíme a přidáme strouhaný muškátový oříšek. Po dvou hodinách listy vyndáme a usušíme v sušičce, dokud nejsou křupavé. Jinou zajímavou verzi ochucení kadeřávkových listů před sušením představuje marináda z kokosového mléka. Listy pokapeme směsí kokosového mléka, soli, medu, sezamových semínek nebo je do ní ponoříme a pak teprve sušíme.
- Saláty z kadeřávku jsou moc dobré a připravují se snadno. Listy jsou o něco tužší než například listy salátů a na jejich chuť a konzistenci je potřeba si nejdřív zvyknout. Každopádně je potřeba je pořádně rozkousat. Dobře se k nim hodí mořská sůl, trocha čerstvě umletého pepře a olivový olej nebo zálivka z tahini. Výborné kombinace docílíme spolu s červenou řepou, nastrouhaným jablíčkem a mrkví. Fantazii a experimentování se zkrátka meze nekladou!
V USA můžeme už tuto zeleninu ochutnat v mnoha podobách. V luxusních restauracích i na ulici koupíte výborně ochucené kadeřávkové saláty. Za vitamínovou bombu platí zelené smoothie z kadeřávku a ovoce. Listy se používají i na výrobu zelených chipsů, které chuťově předčí i bramborové lupínky.
Text: Daniela Dušková :: Foto: autorka, Isifa/Shutterstock