Právě v zimě se nepříjemná onemocnění rychle šíří a téměř každého z nás pošlou na jeden nebo dva týdny do postele. Určitě bychom ale neměli nemoc přijímat jako nutné zlo, ale postavit se proti ní čelem, a to hned ve dvou rovinách. Důležitá je prevence a v případě, že onemocníme, „poctivé“ léčení.
Prevence proti nachlazení
- Již na podzim, na začátku topné sezóny, okamžitě neotočíme kolečko topení na maximum. V bytě by teplota neměla překročit 18 °C, raději si oblékněte svetr, než topit víc, v noci stačí teplota kolem
15–16 °C. - Samozřejmě neustále pravidelně větráme.
- Přechody z vytopené místnosti do zimy patří mezi velmi rizikové faktory.
- I na podzim a v zimě pravidelně cvičíme a hýbeme se venku na vzduchu.
- Konzumujeme sezónní zeleninová jídla a ovoce a nepřejídáme se. V průběhu celého roku dodržujeme zdravý životní styl.
Pokud nás přece jen zákeřná choroba sklátí, určitě se nevyplácí hrát si na hrdiny a nemoc přechodit.
Co pomáha proti nachlazení
Nejlepší je zázvorový kořen
- nastrouhat na malém struhadle přímo do hrnku a zalít vařící vodou
- po 3 minutách můžeme přecedit a vypít
- pro lepší chuť doladíme citronem a medem
Pokud nechceme zničit vitamín C, který citron obsahuje, měli bychom jej přidávat až do vlažného čaje. To samé platí pro med – nikdy by neměl přijít do vařícího nálevu.
Kvůli vitamínům a zdraví prospěšným látkám je lepší navíc šťávu z vymačkaného citrónu smíchat s lžicí medu a zalít vodou pokojové teploty. Ihned vypijeme a připravujeme 2–3× denně.
Cibulová šťáva s medem
Recept sice příliš lahodně nevypadá, ale je účinný.
- cibuli nakrájíme na kostičky
- zalijeme medem a necháme stát do druhého dne
- cibule pustí šťávu, kterou užíváme po lžicích
Nasadíme ji ve chvíli, kdy se již chřipka rozjela a trápí nás kašel a bolest na průduškách. Éterické oleje obsažené v cibuli působí protizánětlivě a rozpouštějí hleny. Cibule dále obsahuje hodně zinku, vitamíny B, C, A i E, alkaloidy a éterické oleje.
Při rozvinutém nachlazení ordinujeme křenový sirup
- zalijeme 200 g nastrouhaného křenu 200 ml vlažné převařené vody a necháme půl hodiny vyluhovat
- pak přidáme trochu citronové šťávy a medu
- užíváme dvě polévkové lžíce 3x denně
Žvýkání zázvoru
- velmi dobrý způsob, jak vytěžit co nejvíce účinných látek v původní formě
- zázvor omyjeme a ukrojíme malý plátek, vložíme do úst a žvýkáme několik minut, poté vyplivneme
- malý kousek kořene stačí, zázvor je velmi siný a aromatický
Řeřicha
- obsahuje velké množství vitamínu C a naklíčené natě této zázračné rostlinky jsou jeho výborným zdrojem
- kromě céčka je řeřicha bohatá i na vitamíny B1, B2, B3, B6, K a provitamín A
- z minerálních látek obsahuje železo, vápník, hořčík, fosfor, síru, draslík
- obecně v zimě, kdy není na trhu tolik čerstvě, kvalitní zeleniny bychom měli do jídelníčku denně zařadit i nejrůznější naklíčená semena
Text: Daniela Dušková :: Foto: isifa/Shuttestock