V časopisu Obesity Research (USA) byly koncem roku 2005 presentovány výsledky rozsáhlé studie, které umožňují lépe posoudit vztah mezi konzumací mléčných výrobků a množstvím zásobního tuku.
„Výsledky průzkumu jasně prokázaly, že ideální pro snížení hmotnosti je omezit přívod stravy, zvýšit výdej energie pohybem a zároveň si dopřávat produkty z mléka. Kombinace těchto tří činností způsobí, že naše tělo využívá pro energetické potřeby přednostně tuky. To tedy logicky vede ke snižování ukládání tuku do zásob a následnému hubnutí,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského v rámci projektu Bílé plus.
Jaké mléčné výrobky jsou tedy pro děti vhodné?
KONZUMNÍ MLÉKA
Velmi široký sortiment z pohledu typu tepelného ošetření, z pohledu tučnosti, z pohledu balení. Všechny druhy jsou jednoznačně vhodné pro děti. Žádné obavy ani z plnotučného mléka u zdravých dětí – potřebují pro svůj vývoj velké množství energie a tuků.
V sortimentu také:
Mléka fortifikovaná (obohacená) vitaminem D, nebo vápníkem;
mléka ochucená: Ta obsahují mimo vitamínů a minerálů obsažených v mléce navíc, např. řepný cukr (sacharózu); nebo hroznový cukr (fruktózu), které dodávají tělu potřebnou energii a výsledný produkt dosladí.
Mléka delaktózovaná – určená pro osoby trpící laktózovou intolerancí.
Pro děti se u konzumního mléka jedná o nepostradatelný zdroj zejména bílkovin a vápníku.
JOGURTY A ZAKYSANÉ VÝROBKY
Velmi široký sortiment z pohledu tučnosti, ochucení, konzistence, balení. Snadno stravitelné, protože je zde již rozložena laktóza a kyselé prostředí je blahodárné pro zažívací trakt. Opět z pohledu tučnosti je zbytečné nabízet zdravým dětem nízkotučné výrobky – v dětském jídelníčku bychom měli upřednostňovat jogurty polotučné – s obsahem 2 – 5 % tuku.
Pro děti, které nemají problém s váhou, můžeme bez obav pro zpestření jídelníčku zařadit i smetanové jogurty. Velmi vhodné jsou zakysané výrobky s probiotickou kulturou, která se dokáže implementovat v zažívacím traktu a příznivě a dlouhodobě působit ve prospěch zdravé střevní mikroflóry vytvářením ochranných látek antibiotické povahy = tak zvané funkční potraviny. S konzumací jogurtů můžeme začít již ve velmi útlém věku dětí. Ideální stav je 1 jogurt denně.
SÝRY A TVAROHY
Velmi vhodným pokrmem pro děti jsou čerstvé sýry, tvarohy a tvarohové pomazánky jako výborný zdroj a koncentrát bílkovin a vápníku (až 5-8 x více nežli v mléce). Ideální též polotvrdé a tvrdé sýry v nižším stupni zralosti a přírodní, neochucené – ideální s obsahem tuku 30 – 45 % v sušině.
Do jídelníčku dětí ale nezařazovat plísňové sýry, sýry s mazem a silně pikantní a ochucené sýry a též slané sýry – takovéto speciality konzumovat až ve vyšším věku. Nebát se tavených sýrů – naše výrobky jsou vždy vyrobené z nejlepších surovin a mají i přes přítomnost tavicích solí vysokou výživovou hodnotu a jsou rovněž zdrojem vápníku.
V sortimentu jsou i výrobky s nižším obsahem soli, výrobky fortifikované vitamínem D, tavené sýry s přídavkem vápníku, ječných perliček, sýry se sníženým obsahem laktózy nebo zcela laktózy prosté.
SMETANOVÉ A TVAROHOVÉ KRÉMY, DEZERTY
Tyto výrobky byly vyvinuty zejména pro dětského zákazníka. Není potřeba se bát ani vysokého obsahu tuku, ani případného oslazení cukrem, protože děti potřebují pro svůj vývoj energii i tuky. Smetanové krémy mají obvykle 30 – 42 % sušiny, z čehož připadá 15 % na cukr a až 17 % na tuk. U tvarohových krémů a pomazánek se používá k ochucení rovněž celá řada sladkých i slaných komponent, tedy ovoce, kakao, zelenina.
Případné našlehání výrobku způsobuje „zasycení“ i při menší porci. Často jsou používány i probiotické kultury, popř. se z výživových důvodů přidává rozpustná vláknina inulín apod.
MÁSLO A MLÉČNÉ POMAZÁNKY
Také mléčný tuk má svůj význam ve výživě dětí. V případě másla se jedná o plnohodnotný, lehce stravitelný mléčný tuk. Navíc se jedná o ryze přírodní potravinu neupravovanou chemickými postupy. Máslo obsahuje lipofilní vitamíny A, D, E, K a z hlediska krytí potřeb organismu je bohatým zdrojem karotenů a vitaminu A, nezbytného pro růst a zdravou funkci zraku.
Přiměřená konzumace másla nepředstavuje pro zdravé děti žádné nebezpečí. Konzumaci másla by měly pouze omezit děti s vysokou hladinou cholesterolu a cévními potížemi. Ideální pomazánku pro děti představuje rovněž „Tradiční pomazánkové“, dnes v celé řadě ochucení, včetně sladkých variant.
Více zajímavých informací naleznete zde.