Již samotná horká polévka vám pomůže cítit se lépe. V těchto jsou navíc ještě přidané přírodní léky, jako je česnek, kurkuma nebo zázvor. Sáhněte po jedné z následujících receptů a uvidíte, že vám zase bude brzy lépe.
Česneková polévka
- 1 litr zeleninového nebo masového vývaru
- 8 stroužků česneku (klidně i 12😊)
- 3 větší brambory
- 2 lžičky sušené majoránky
- 2 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1 větší cibule
- 1 lžíce sádla, másla nebo oleje
Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a na rozpáleném sádle osmažte dohněda.
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
Majoránku přidejte do cibule a nechte krátce rozvonět. Dále přidejte brambory, sůl, pepř a vývar. Vařte, až budou brambory skoro měkké (10–15 minut).
Během vaření oloupejte a utřete česnek. Až budou brambory téměř uvařené, přidejte ho do polévky. Česnek dávejte vždy až ke konci kvůli zachování chuti i prospěšných látek.
Pokračujte ve vaření, dokud brambory nezměknou.
Tip: Na závěr můžete do polévky vmíchat i vejce.
Tuto polévku si ráda dávám se šunkou a sýrem. Naučila jsem se to v restauraci jednoho hotelu. Kostky kvalitní šunky opečte na trošce sádla dozlatova (můžete i na sucho). Sýr, používám 30% eidam, nakrájejte na kostky a spolu se šunkou nasypte na dno talíře. Zalijte horkou polévkou a podávejte. Polévka je dostatečně vydatná, aby nahradila i hlavní jídlo.
Cibulová polévka
- 1 litr vývaru (já používám zeleninový)
- 300g žluté cibule
- 120ml smetany na vaření
- 40g hladké mouky
- 40g sádla
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1/8 lžičky mletého pepře
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno (jestli chcete větší kousky cibule v polévce, tak na měsíčky). Společně s kmínem ji orestujte na sádle pěkně dozlatova. Stále míchejte.
Zaprašte ji moukou, promíchejte a zalijte vývarem.
Přiveďte k varu a 15 minut povařte. Nakonec přidejte smetanu, polévku osolte a opepřete. Pro sladší chuť polévky můžete přidat i cukr.
Pro pálivější verzi přidejte chilli nebo kajenský pepř.
Mrkvová s kurkumou
- 1 litr zeleninového vývaru
- 250g mrkve
- 1 velká nebo 2 malé cibule
- 1 plátek zázvoru (8 gramů)
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1–2 lžičky třtinového cukru
- 1 lžička soli
- 2 stroužky česneku
- přepuštěné máslo (ghí) na osmažení cibule
- zakysaná smetana na ozdobu, kokosové mléko, čerstvé bylinky (volitelně)
Máslo zahřejte v hrnci. Cibuli nakrájejte nadrobno, nasypte do rozpáleného másla a míchejte, dokud nezezlátne. Přidejte utřený česnek a krátce promíchejte.
Mrkev i zázvor nakrájejte na kostičky, nasypte k cibuli a další 2 minuty míchejte.
Zalijte vývarem a vařte do změknutí mrkve (asi 20 minut). Vařte na střední teplotu, stačí, když se bude polévka vařit jen lehce.
Rozmixujte společně s kurkumou, cukrem, solí. Nyní je polévka hotová.
Chcete polévku hutnější? Rozmíchejte tedy 1 lžíci kukuřičného škrobu ve 2 lžících studené vody. Za stálého míchání vlijte do vroucí polévky a ještě 2 minuty povařte.
Dýňová s česnekem, kurkumou a zázvorem
- 1100ml vody
- 1 hokaidó dýně
- 2 velká rajčata
- 1 velká cibule
- 1 velká mrkev nebo 2 menší
- 5 stroužků česneku
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce ghí
- 2 a ½ lžičky soli
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého sušeného zázvoru (nebo 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru)
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- 1/8 lžičky mleté skořice
- špetka muškátového oříšku
- kajenský pepř nebo chilli podle chuti
Dýni Hokaidó dobře umyjte kartáčem na zeleninu (použijeme ji i se slupkou). Rozpulte ji, vyndejte z ní semínka a nakrájejte ji na kostky.
Cibulku orestujte na ghí dosklovata. Přidejte nadrobno nakrájený česnek, koření a nechte krátce rozvonět (stačí 30–60 sekund).
Dále přidejte dýni, vodu nebo vývar a vařte doměkka. Dýně bude měkká asi tak za 20 minut.
Polévku rozmixujte a případně ještě dochuťte.
Na ozdobu jsem použila koriandr a nakrájenou chilli papričku
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock