Zdraví

Léto klepe na dveře: Připravte se na horké dny s těmito 6 osvěžujícími domácími limonádami

Toužíte po osvěžující limonádě, která nemá složení dlouhé jako účtenku po velkém nákupu? Vyberte si některou z tohoto článku. Obsahují jen poctivé základní suroviny, a ne nějaká zbytečná éčka či barviva. Všude se doporučuje pít samotnou neochucenou vodu, ale taková limonáda s ovocem, tomu přeci nejde odolat.

Citronová limonáda
Zdroj: Shutterstock

Já osobně se řídím heslem, že když si to vyrobím doma, tak je to mnohem lepší než jít do obchodu a koupit si něco se záhadným složením. Venku už se navíc otepluje a bude ještě hůř. Osvěžením jako je domácí limča se jen tak něco nevyrovná, tak si pojďte vybrat, kterou vyzkoušíte.

Citronáda

Citronová limonáda
Citronová limonáda opravdu neznamená voda, do které dáte plátek citronu. | Zdroj: Shutterstock

Citronová limonáda opravdu neznamená voda, do které dáte plátek citronu (i tak si bohužel někdo tento nápoj představuje). Bavíme se tady o pořádně vychucené limonádě výrazné chuti. Počítejte tedy alespoň 3 citrony. No a tu kyselost je samozřejmě nutné vyvážit něčím sladkým. Trik, jak nemuset doslazovat citronádu spoustou cukru: Stačí do okyselené vody přidat další přísady jako je máta, zázvor a vanilka. Necháte je alespoň chvíli, ideálně však přes noc vyluhovat, bude vám na doslazení stačit pár lžic medu.

Budete potřebovat:

  •         3 citrony
  •         3 cm kousek zázvoru
  •         3 snítky máty
  •         ½ lžičky pravého vanilkového cukru
  •         3-4 lžíce medu

Postup:

Citrony vymačkejte do vhodného džbánku nebo jiné nádoby. Pokud máte citrony chemicky neošetřené, můžete jednu nebo dvě citronové slupky nakrájet na větší kusy a přidat do džbánu ke šťávě. Zalijte litrem studené vody. Přidejte mátu, zázvor nakrájený na tenké plátky a vanilkový cukr. Uložte do lednice alespoň na 4 hodiny. Po vychlazení a vyluhování oslaďte medem tak, aby chuť byla vyvážená. Nakonec citronádu přeceďte přes sítko a přelijte do čistého džbánku. Podávejte s ledem.

Americká limonáda

Jahodová limonáda
Dolijte sodovkou a dejte na chvíli odležet do lednice. | Zdroj: Shutterstock

Na 1 litr limonády budete potřebovat:

  •         Ovoce podle chuti-meloun, jahody, třešně, borůvky…
  •         Cca 2 lžíce grenadiny
  •         150 ml pomerančového džusu, vychlazeného
  •         Vychlazená sodovka na dolití
  •         Volitelné: led

Postup:

Do džbánu vložte jako první ovoce dle vaší chuti, přibližně 2 hrsti. Mělo by být nakrájené na malé kousky. Na ovoce nalijte grenadinu, poté pomalu nalijte džus. Měly by vzniknout oddělené barevné vrstvy. Dolijte sodovkou a dejte na chvíli odležet do lednice. Limonádu můžete připravovat i rovnou do skleniček. Na dno dáte trochu ovoce, pak grenadinu, asi třetinu skleničky džusu a dolijete sodovkou.

TIP: Dospělí mohou přidat trochu vodky nebo bílého drinku a vytvořit tak super drink.

Jablečná limonáda

  •         1 díl jablečného džusu 100%
  •         1 díl perlivé vody nebo minerálky
  •         Volitelné: trochu citrónové šťávy
  •         Led

Do sklenice dejte pár kostek ledu, přilijte jablečný džus a dolijte perlivou vodou. Podle chuti přidejte trochu citronové šťávy anebo plátek citronu.

Borůvková s bazalkou

Venku už začíná být krásně, a tak můžeme pořádat grilovací party. Připravte limonády do menších zavíracích lahví a rozdejte je všem zúčastněným. Určitě budou nadšení, že dostaly poctivou domácí limonádu.

Na 250 ml základu budete potřebovat:

  •         1 hrnek vody
  •         2 lžíce cukru
  •         2 hrnky borůvek (mohou být i mražené)
  •         Hrst čerstvé bazalky

Cukr rozmíchejte v horké vodě a nechte vychladnout. Borůvky dejte do mixeru a samotné rozmixujte. Poté je propasírujte přes jemné síto. Získáte tak čistou borůvkovou šťávu. Přidejte k ní bazalku, oslazenou vodu a opět rozmixujte. Směs přelijte do lahve a nechte přes noc odležet v lednici. Pak už je připravená k použití.

TIP: Kdo má rád kyselejší chuť, přidá do limonády čerstvě vymačkanou šťávu z limetky.

Mangová limonáda se zázvorem

Mangová limonáda
Důležité je použít opravdu zralé, co nejměkčí mango. | Zdroj: Shutterstock

Exotická chuť manga se zázvorem tvoří jedinečnou kombinaci. Důležité je použít opravdu zralé, co nejměkčí mango.

Na 250 ml základu budete potřebovat:

  •         5 cm zázvoru
  •         1 hrnek vody
  •         2 lžíce cukru, ideálně třtinového
  •         1 zralé mango

Postup:

Zázvor najemno nastrouhejte a společně i se šťávou, kterou pustilo ho vmíchejte do vody. Směs přiveďte k varu, vmíchejte cukr a vařte asi 10 minut. Po uvaření sceďte a nechte vychladnout. V jiné nádobě rozmixujte mango (oloupané a bez pecky). Poté ho smíchejte se zázvorovou vodou.

Příprava: Základ nalijte do džbánu a dolijte vodou podle chuti.

Tip: část vody nahraďte kokosovou vodou. K tomu přidejte šťávu z jednoho pomeranče a máte další limonádu vonící dálkami.

Verze pro dospělé?

Limonádové základy se dají použít i na přípravu koktejlů. Takovým proseccem nebo jiným šumivým vínem nesáhnete nikdy vedle. Přidejte ještě pár kousků čerstvého ovoce a drink je hotový.

Okurková limonáda

Svěží letní limonáda
Limonáda z okurky je neuvěřitelně osvěžující a dodá tělo potřebnou hydrataci. | Zdroj: Shutterstock

S tímhle nápojem se vám bude pitný režim dodržovat jedna radost. Limonáda z okurky je neuvěřitelně osvěžující a dodá tělo potřebnou hydrataci. Já třeba neochucenou vodu nemusím, moc mi nechutná…ale takovou „okurkovku“ jak jí doma říkáme, bych mohla pít od rána do večera😊.

Budete potřebovat:

  •         1 salátovou okurku
  •         Několik lístků máty
  •         ½ litru vody
  •         Špetka růžové himalájské soli
  •         2 limety
  •         1 litr vody (perlivé či neperlivé)
  •         Led, kolečka limety a lístky máty na podávání
  •         Volitelné: 4 lžičky třtinového cukru

Okurku nakrájejte na menší kousky.  Přidejte cukr, lístky máty, půl litru vody, himalájskou sůl a rozmixujte. Tuto směs nechte minimálně 30 minut vyluhovat a poté přeceďte přes sítko.

Obě limety vymačkejte a šťávu z nich přidejte do limonády. Poté dolijte litrem studené vody. Podávejte na ledu. Limonádu ještě můžete dozdobit kolečkem limety a lístky máty.

TIP: pokud chcete oslnit, vyrobte si led s mátou. Do tvořítka na led nalijte vodu, ponořte lístky máty a nechte zamrazit.

GALERIE:

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroje:www.kucharkaprodceru.czwww.rebarboraskitchen.comwww.zijemehomemade.czwww.tchiboblog.czwww.naskokvkuchyni.cz