Historie tohoto svátku se datuje už do roku 1957, kdy se ve švýcarském Interlakenu konala konference významných světových lékařů. Ti se sešli, aby mj. prodiskutovali význam mléka a jeho nezastupitelnou roli ve výživě. A protože se letos píše rok 2014, budeme slavit tento významný den již po sedmapadesáté.
Proč jsou pro nás mléko a mléčné výrobky tak nepostradatelné?
Je třeba zdůraznit, že mléko je komplexní potravinou zcela přírodního původu. Obsahuje významné makroživiny, jakými jsou plnohodnotné živočišné bílkoviny, lehce stravitelný mléčný tuk a cenný mléčný cukr.
„Naprosto nedostižné je mléko především díky jedinečné kombinaci a zastoupení mikronutrientů. Jedná se celkem o 14 cenných minerálních látek – zejména pak vápníku – a důležitých vitamínů (A, D, E, K, F a skupina B). Důležitá je především vysoká disponibilita živin, tedy schopnost našeho organismu je využít,“ zmiňuje Ing. Jiří Kopáček, CSc. v rámci projektu Bílé plus.
Několik důvodů, proč zařadit do jídelníčku mléko a mléčné výrobky
Jsou vitamínová bomba – obsahují totiž vitamíny A, D, E, K a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek, mj. vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, jód.
Zlepšují funkci štítné žlázy, protože se do krmných směsí dojnic přidává jód. Jeho nedostatek způsobuje poruchy funkce štítné žlázy, u dětí dokonce poruchy duševního vývoje.
Důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek – tuto funkci plní v mléce bílkoviny.
Mlékem k prevenci osteoporózy – vysoká využitelnost vápníku díky vitamínu D.
Zlepšují proces krvetvorby, za což mléko vděčí obsahu železa.
Správný vývoj kostry, a to díky ideálnímu poměru vápníku, fosfátů a hořčíku.
Zkvalitňují složení mikroflóry zažívacího ústrojí – hlavně zakysané mléčné výrobky.
Kakao je optimální po sportu – díky vyváženému poměru bílkovin a sacharidů napomáhá regeneraci svalů a zároveň zabraňuje dehydrataci po výkonu.
Připijte si mlékem
Mléko v plném rozsahu ničím jiným nenahradíme. Oslavte společně s námi Světový den mléka jak jinak než „mléčným“ přípitkem. Chcete-li se dozvědět více o mléce a mléčných výrobcích nebo se inspirovat zajímavými, ale především chutnými a zdravými recepty, navštivte stránky ,,Bílé plus„.