Zdraví

Proč je červená řepa zdravá?

Obsahuje mnoho důležitých minerálů a je nabitá vitamíny. Červená řepa významně podporuje obranyschopnost organismu. Zbavuje tělo odpadních látek, proto je vhodná při očistných kúrách v podobě šťáv a smoothie.

Červená řepa byla vyšlechtěna z plané přímořské listové řepy, která rostla v Evropě a Asii. Římané ji pěstovali spíše pro lékařské použití, až v 16. století se v Evropě začala pěstovat jako zelenina.

Léčivé vlastnosti

  • má očistný vliv na organismus
  • pozitivně ovlivňuje tvorbu červených krvinek
  • má blahodárné účinky na poškozená játra
  • obsahuje organické minerální soli, které obnovují vážně poškozenou buněčnou tkáň (dlouhodobou konzumací alkoholu)
  • posiluje vlasy a nehty
  • snižuje krevní tlak
  • je vhodná pro lidi se zvýšenou činností štítné žlázy
  • je vhodná pro lidi s chřipkou a nachlazením (urychluje léčbu)
  • zmírňuje menstruační bolesti

cervena

Upozornění:

Při pití šťávy z řepy je třeba postupovat obezřetně, nadměrné množství může přivodit nevolnost!

Vyzkoušejte a objevte také skvělou chuť zdravých receptů z červené řepy.

Text: redakce, Ing. Daniela Dušková :: Foto: Isifa/Shutterstock