JEŘABINY
Báječným podzimním ovocem jsou jeřabiny. Jeřáby plodí většinou bohatě a jeden strom bude stačit. Nejlepší je varieta jeřábu Sorbus aucuparia subsp. Moravica, která má sladké, dobré plody. Základní druh má jeřabiny daleko trpčí a rozdíl mezi sladkoplodou formou je značný.
Jeřáby jsou nenáročné stromy a rostou v podstatě kdekoliv. Obecně ale preferují hlubší propustné půdy a dostatek sluníčka. Pěstují se i jako nenáročné okrasné stromy podél cest a silnic, jeřabiny chutnají i ptákům. Plody sklízíme ve chvíli, kdy jsou plně vybarvené a měkké. Jejich sladkost se ještě zvýší po prvním přemrznutí.
Jeřabiny obsahují velké množství vitamínu C, minerální látky jako železo, vápník a jód, kyselinu jablečnou a flavonoidy. Jsou nápomocné při poruchách činnosti štítné žlázy, při potížích s krevním tlakem. Jsou dobré při horečce a nachlazení, posilují také imunitu a zlepšují trávení.
Marmeláda z jeřabiny
Nejchutnější možností využití jeřabin je marmeláda, která je hutná a krémová. Postupujeme stejně jako u ostatních marmelád. Omyté ovoce bez stopek na mírném plameni rozvaříme na požadovanou hustotu. Cukr přidáme podle chuti. Můžeme doplnit i vanilkou, hřebíčkem, špetkou citronové kyseliny nebo panákem griotky. Pokud chcete docílit krémovité konzistence, zkuste hmotu ještě rozmixovat. A poté znovu zahřejte a za horka nalijte do sklenic. Zavíčkované sklenice postavíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Jeřabinová marmeláda je dobrá s jogurtem, do palačinek a při pečení.
HLOH
Za vyzkoušení stojí i hloh. Jeho plody, kterým se říká hložinky, jsou drobné červené malvičky. Hloh je hojně rozšířený strom a hložinky natrháme téměř v každém smíšeném listnatém lese. Plody by měly být před sklizní dobře vyzrálé, výrazně červeně vybarvené. Netrháme předčasně ani zbytečně dlouho nečekáme, nebo je za nás sklidí ptáci.
Stejně jako z jeřabin, i z hložinek vyrobíme dobrou marmeládu. Postup je úplně stejný, můžeme zkusit i marmeládový mix a hložinky smíchat třeba s jablky nebo hruškami.
Text: Daniela Dušková :: Foto: autorka, Isifa/Shutterstock
Zdroj: Časopis Recepty prima nápadů