Vaření

10 ověřených receptů na domácí ovocná vína

„Nikdo by neměl pít tak málo vína, aby to uškodilo jeho zdraví.“ Marcus Aurelius

recepty na víno

Recepty jsou rozepsány na deset litrů vína, není-li uvedeno jinak.

Ostružinové a malinové víno

Dezertní víno: 4,3 l moštu, 4 l vody, 2,5 kg cukru, 0,2 l zákvasu z hlubokoprokvášejících kvasinek

Příprava: Plody rozdrtíme, přidáme zákvas, cukr a za občasného promíchání necháme čtyři dny kvasit. Po stočení moštu a vylisování zůstatku šťávy výlisky rozdrtíme a zalejeme čtyřmi litry vody, promícháme a necháme dvanáct hodin louhovat. Výluh scedíme, spojíme s prvním moštem a pod kvasným uzávěrem ho necháme dokvasit.

Po stočení a vyčištění vína ho můžeme dosladit 0,5 až 1 kg cukru/10 l vína. Obě vína se připravují týmž způsobem.

domácí vína
Trnkové víno

Trnkové víno

Stolní víno: 4 kg dobře zralých trnek, 1,8 kg cukru, 5,5 l vody, 0,4 l zákvasu z čisté kultury kvasinek, živiny pro kvasinky

Dezertní víno: 3 kg trnek, 2,6 kg cukru, 6 l vody, 0,4 l zákvasu z hlubokoprokvášejících kvasinek, živiny pro kvasinky

Příprava teplým nakvašením: Plody zalejeme polovinou vroucí vody s celou dávkou cukru. Po vychladnutí na 25 °C plody rozmačkáme, přidáme zákvas, živiny a necháme nakvasit v nádobě pod kvasnou zátkou za občasného promíchání po dobu sedmi dnů.

Potom víno stáčíme, ovoce vylisujeme a na výlisky nalejeme druhou polovinu vody a necháme dvanáct hodin louhovat. Vylisujeme, oba díly spojíme a po doplnění vodou na deset litrů necháme pod kvasným uzávěrem dokvasit. Po stočení necháme víno dozrát v plné nádobě pod kvasným uzávěrem několik měsíců. Dezertní víno můžeme dosladit 0,2 až 1 kg cukru.


Šípkové víno

Dezertní víno: 3 kg šípků (zralé, ne však moc měkké), 5,7 l vody, 2,4 kg cukru, 0,5 l zákvasu z hlubokoprokvášejících kvasinek, živiny pro kvasinky

Příprava teplým nakvašením: Šípky rozdrtíme (ne v mixéru!), vložíme je do kvasné nádoby, zalejeme třemi litry vroucí vody s cukrem a necháme zchladit na 25 °C. Potom přidáme zákvas s živinami a za občasného promíchání necháme osm dnů kvasit pod kvasným uzávěrem.

Víno stočíme a na šípky nalejeme 2,7 l vody a necháme dvanáct hodin louhovat, pak scedíme. Oba díly spojíme, doplníme vodou na deset litrů a necháme dokvasit. Po úplném vykvašení víno stáčíme a necháme dozrát v plné nádobě pod kvasným uzávěrem asi šest měsíců. Víno můžeme dosladit přídavkem 0,5 až 1 kg cukru/10 l vína.

domácí vino
Jeřabinové víno

Jeřabinové víno

Suroviny: 4,5 kg sladkoplodých moravských jeřabin, 5 l vody, 2 kg cukru, 0,5 l zákvasu z čisté kultury kvasinek, živiny pro kvasinky

Příprava vína: Jeřabiny rozmačkáme nebo rozemeleme, zalijeme vodou a přivedeme do varu. Po vychladnutí scedíme a vylisujeme. Do moštu přidáme zákvas, živiny, cukr, doplníme vodou do deseti litrů a necháme kvasit pod kvasným uzávěrem. Po dokvašení stáčíme a necháme dozrát.

Toto víno lze spojit i s hruškovým či jablečným vínem, neboť urychluje jejich čiření.

Víno z černého rybízu

Stolní víno: 3 l moštu, 1,8 kg cukru, 5,6 l vody, 0,4 l zákvasu, živiny pro kvasinky

Dezertní víno: 2,3 l moštu (z 3,5 kg rybízu), 2,6 kg cukru, 5,8 l vody, 0,4 l zákvasu z hlubokoprokvášejících kvasinek, živiny pro kvasinky

Příprava teplým nakvašením: Bobule otrháme ze střapců, zalejeme dvěma třetinami dávky vroucí vody s cukrem, necháme zchladnout na 20 °C, přidáme zákvas a živiny a necháme kvasit za občasného promíchání šest až osm dnů.

Mošt vylisujeme a na výlisky nalejeme třetinu dávky vody, promícháme a necháme dvanáct hodin louhovat. Vylisujeme, oba mošty spojíme a doplníme do deseti litrů, necháme vykvasit. Víno kvasí déle. Dezertní víno po stočení můžeme dosladit 0,8 až 1 kg cukru/10 l vína.

domácí víno

Víno z červeného rybízu

Stolní víno: 3,6 l moštu, 5,1 l vody, 1,8 kg cukru, 0,2 l zákvasu, živiny

Dezertné víno: 3,4 l moštu, 4,9 l vody, 2,5 kg cukru, 0,2 l zákvasu hlubokoprokvášejících kvasinek, živiny

Příprava: Teplým nakvašením jako u vína z černého rybízu.

Gurmánské rybízové víno

Dezertní víno: mošt z 2,4 kg červeného rybízu, 0,7 kg černého rybízu a 0,5 kg malin, 4,5 l vody, 2,5 kg cukru, 0,2 l zákvasu z hlubokoprokvášejících kvasinek, živiny

Příprava: Dělá se teplým nakvašením.

domácí víno
Jablečné víno

Jablečné víno

Stolní víno: 9,1 l moštu, 1,5 kg cukru

Dezertní víno: 8,6 l moštu, 2 kg cukru, 0,2 l zákvasu z hlubokoprokvášejících kvasinek

Příprava: Po rozdrcení jablek se drť musí rychle vylisovat, aby se zabránilo jejímu oxidačnímu hnědnutí. Po přidání cukru a zákvasu mošt klasicky vykvasí.

Aromatizace jablečného vína

Příprava: Do deseti litrů vína ponoříme na dva dny plátěný kapesníček se sušenými bezovými květy bez stonku – na deset litrů vína deset květů. Víno můžeme dochutit cukrem. Toto víno je účinné i při podzimním a zimním nachlazení.

Borůvkové víno

Stolní víno: 6,7 l moštu, 1,8 kg cukru, 2 l vody, 0,5 l zákvasu z čisté kultury kvasinek, živiny pro kvasinky

Borůvky jsou chudé na živiny pro kvasinky, proto zákvas nepřipravujeme z borůvkového moštu, ale z hroznového nebo jablečného.

Příprava nakvašením: 8,5 kg plodů rozmačkáme, přidáme 0,5 l zákvasu, živiny a cukr, promícháváme, dokud se cukr nerozpustí. Necháme pět dnů kvasit, občas promícháme. Mošt stočíme, vylisujeme a na výlisky nalejeme dva litry vody, necháme dvanáct hodin louhovat. Výlisky vylisujeme a oba díly spojíme a necháme dokvasit. Do čistého vína můžeme přidat 0,2 až 0,5 kg cukru na 10 l.

Text: Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock