Medová šunka
Výborně chutná i na studeno.
- 2 kg vepřového kolena
- čerstvý pomerančový džus (dost na zalití kolena)
- 8 hřebíčků + extra na zapíchnutí do kolena
- 2 cibule (překrojit napůl)
- 4 bobkové listy
Na marinádu
- 120 g hnědého cukru
- 3 pomeranče (nastrouhaná kůra ze tří, šťáva ze dvou)
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce pomerančové marmelády
- 3 lžíce hrubozrnné hořčice
Postup přípravy
Koleno v dostatečně hlubokém pekáči zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Slijeme. Znovu zalijeme studenou vodou, ale tentokrát už jen do poloviny, druhou polovinu doplníme čerstvou pomerančovou šťávou tak, aby bylo koleno celé ponořené. Přidáme cibuli, do níž jsme napíchali hřebíčky, a bobkový list. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 3 hodiny. Podle potřeby dolijeme vodu.
Smícháme všechny suroviny na marinádu. Uvařené koleno vyjmeme. Odstraníme kůži a necháme na něm pouze tenkou vrstvu tuku. Diagonálně, na široko, nařežeme a do každého překřížení zapíchneme hřebíček. Natřeme připravenou marinádou a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C.
Během pečení, které bude trvat asi 45 minut, pravidelně kontrolujeme a poléváme marinádou a vypečenou šťávou.
Slaný stromeček
Jednoduchý a rychlý.
- 1 až 2 balení listového těsta (cca 275 g jedno balení)
- 100 g mraženého špenátu nebo podle chuti
- 1 cibule
- 1 až 2 stroužky česneku, podle velikosti, aromatu a chuti
- 125 g čerstvý sýr typu Lučina (může být i brynza)
- 100 g čedaru
- pepř
- smetana, kysaná nebo na šlehání (nemusí být)
- vajíčko na potření těsta
Na pánvi si osmahneme nadrobno nasekanou menší cibulku se špenátem, po chvíli přidáme propasírovaný česnek. Ve vedlejší misce smícháme sýr s nastrouhaným čedarem a pepřem a osolíme. Vychladlou špenátovou směs smícháme se sýrovou směsí.
Z listového těsta si vyřežeme tvar stromečku a umístíme ho na papír na pečení rovnou na plech. Nám se to podařilo z jednoho balení (275 g), a to tak, že trojúhelníky, které vznikly ořezáním těsta, jsme použili na spodek slaného koláče, tak nebylo vidět žádný spoj. Snazší je však vyřezat stromeček z druhého balení listového těsta.
Sýrovo-špenátovou náplň rovnoměrně naneseme po celé ploše stromečku. Zakryjeme druhým stromečkem z listového těsta a okraje stromečku shora až dolů nařežeme nožem. Každou „větvičku“ potom opatrně zakroutíme kolem vlastní osy do tvaru spirály. Nakonec potřeme vrchol stromečku rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamem.
Pečeme na 190 °C přibližně 15 až 20 minut.
Makové kuličky
Hodí se, když hledáte něco zdravého pod zub.
- 200 g mletého máku
- 250 g brusinek / rozinek (namočených alespoň 30 minut v teplé vodě)
- 1 až 2 lžíce vody
- 50 g strouhaného kokosu (na obalení)
- mleté ořechy (podle chuti)
V mixéru dohromady rozmixujeme mletý mák, odmočené brusinky (nebo rozinky) a 1 až 2 lžíce vody. Případně můžeme do mixéru přidat i namleté ořechy – zjemní tak chuť máku. Když vznikne jemné, homogenní těsto, vyformujeme z něj kuličky, které obalíme ve strouhaném kokosu. Kuličky skladujeme v chladničce.
Text: redakce
Foto: Miro Pochyba, isifa/Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů