Pečená sekaná plněná vajíčkem
Sekanou můžete podávat i s různými přílohami, výborná je i na studeno.
Budete potřebovat
- 1 kg vepřového plecka
- 2 cibule
- 2 housky
- 3 vajíčka
- 100 g strouhanky
- nasekanou petrželovou nať
- 6 stroužků česneku
- 100 ml mléka na namočení housek
- hladkou mouku na obalení
- lžička soli
- půl lžičky mletého pepře
- lžička mleté papriky
- lžíce majoránky
- 6 uvařených vajec
Maso, cibuli a česnek pomeleme, přidáme pokrájené a v mléce namočené housky a ostatní ingredience. Vše dobře promícháme, nejlépe rukou. Na podložku si navrstvíme polovinu masové směsi, na ni položíme vajíčka v řadě za sebou, zakryjeme druhou polovinou směsi, vyformujeme do válce, kolem kterého nasypeme hladkou mouku, opatrně v ní sekanou vyválíme a přeneseme do dobře vymaštěného pekáče.
Do pekáče nalijte asi 300 ml vody nebo vývaru, sekanou zakryjeme alobalem a pečeme při 180 °C přibližně jednu hodinu. Po hodině odkryjeme a necháme zapéct ještě několik minut do zlatova. Sekanou vyndáme a do výpeku přilejeme vodu nebo vývar, převaříme a jemně zahustíme moukou nebo hotovou jíškou. Podáváme s bramborovou kaší, kterou polijeme vzniklou omáčkou.
Slaný koláč aneb „quiche“
Krásný koláč s hráškem, vajíčky a špenátem se bude vyjímat uprostřed každého stolu; ale udělá radost i oslavencům, kteří si nepotrpí na sladké.
Budete potřebovat
Na těsto:
- 1 a 1/4 hrnku hladké mouky + na vysypání
- 1/2 hrnku studeného nakrájeného másla
- asi 1/4 hrnku ledové vody
- špetku soli,
- špetku práškového cukru
Na náplň:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibulku
- 300 g čerstvého špenátu
- 200 g mrazeného hrášku
- 2 vajíčka + 1 žloutek (rozšlehané)
- 250 ml sladké smetany
- 50 g nastrouhaného parmezánu
- 4 vajíčka uvařená natvrdo
- kopr na ozdobení
V míse rozmícháme mouku a máslo. Přidáme sůl, cukr, vodu a připravíme hladké těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a dáme na hodinu odpočinout do chladničky. Potom těsto rozválíme na kruh a dáme do máslem vymaštěné formy. Dno propíchneme několikrát vidličkou a dáme ho péct na 10 minut na 190 °C do trouby.
Mezitím si na oleji osmažíme cibulku, přidáme špenát a hrášek a krátce dusíme pod pokličkou. Osolíme a opepříme, zalijeme smetanou, přivedeme do varu a stáhneme z ohně. Do smetany za stálého míchání přidáváme rozšlehaná vejce a nastrouhaný sýr. Smetanovou směs nalijeme do upečeného těsta, uložíme do ní uvařená rozřízlá vajíčka a ozdobíme zbývajícím hráškem. Pečeme na 180 °C cca 30 minut, dokud střed nebude tuhý.
Vajíčková pomazánka
Budete potřebovat
- 5 vajíček
- 125 g lehkého smetanového sýra
- lžička hořčice
- lžička majonézy
- 25 g strouhaného sýra
- pažitka nebo jarní cibulka
- sůl, mletý pepř
- stroužek česneku (nemusí být)
Vajíčka uvaříme natvrdo, vychladíme je a oloupeme. Celá vejce nakrájíme na drobné kostky, smícháme se zbývajícími ingrediencemi a dochutíme podle vlastní chuti. Podáváme na křupavé topince.
Čerstvost vajíček
Čerstvé vajíčko ponořené do vody se na dně nádoby položí; starší vajíčko zaujme mírně šikmou vznosnou polohu, staré vejce se ve vodě kolmo vznáší, protože se v něm už vytvořilo dost plynů, které ho nadnášejí.
Jak připravit vajíčka
Můžeme je vkládat do studené i horké vody a potom uvařit. Pokud je opatrně vkládáme do vroucí vody, tak by neměla být silně zchlazená, neboť by mohla prasknout. Na měkko je vaříme asi 6 minut, na tvrdo 10 minut – hned po uvaření je ponoříme do studené vody, aby se dala snáze loupat. Rychlost ztuhnutí obsahu vajíčka záleží i na jeho čerstvosti.
Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů