Ředkvičková pomazánka
Potřebujeme
- svazek ředkviček
- 1 vanička tvarohu
- 80 g zakysané smetany
- 1 červená cibule
- šťáva z půlky citronu
- sůl
- pepř
- pažitka
Polovinu ředkviček nastrouhejte najemno a smíchejte s tvarohem a zakysanou smetanou. Dále přidejte zbytek ředkviček nakrájených na tenká kolečka, najemno nakrájenou cibuli a pažitku. Osolte, opepřete a podle chuti přidejte také citronovou šťávu.
Pomazánka s Cottage sýrem
Potřebujeme
- 150 g řeckého jogurtu
- 120 g cottage sýru
- 100 g ředkviček
- 4 g pažitky
- špetka soli
Ředkvičky nastrouhejte najemno. Vložte je do cedníku, přidejte Cottage sýr a nechte vykapat přebytečnou tekutinu. Poté je přidejte do mísy k pokrájené pažitce, řeckému jogurtu a promíchejte. Na závěr dochuťte solí.
Tip: Pomazánku na chlebu ozdobte klíčky z ředkviček.
Ředkvičky s vejci (smaženice)
Potřebujeme
- svazek ředkviček
- 1 cibule
- 1 vajíčko
- sůl
- pepř
Ředkvičky nakrájejte na kolečka. Na trošce sádla, másla nebo oleje orestujte cibulku, přidejte ředkvičky. Můžete je trochu podlít vodou. Přidejte také rozšlehané vejce, sůl, pepř a míchejte, až bude vejce hotové.
Podávejte s pečivem anebo na chlebu ozdobené čerstvými bylinkami.
Křupavé pečené ředkvičky
Potřebujeme
- svazek ředkviček
- citron dle chuti
- tymián nebo jiné bylinky
- olivový olej
- sůl
- pepř
Troubu předehřejte na 180°. Ředkvičky rozkrojte na půl. Pekáček nebo zapékací mísu potřete olejem, vsypte ředkvičky. Osolte, opepřete, můžete přidat i nějaké čerstvé bylinky, jako je tymián. Zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou.
Pečte 10–12 minut. Zkontroluje a případně pečte dalších cca 8 minut.
Tip: Po upečení přidejte trochu rukolového pesta, skvěle se k ředkvičkám hodí.
Ředkvičkové chipsy
Potřebujeme
- 120 g ředkviček
- 1 lžička olivového oleje
- 1/4 lžičky soli
- špetka pepře
Nakrájejte ředkvičky na tenká kolečka, skoro průhledná. Chce to hodně ostrý nůž anebo to jde i škrabkou se zoubky. Poté ředkvičky promíchejte s olejem.
Plátky dejte jeden vedle druhého na plech vyložený pečicím papírem. Důležité je, aby se nepřekrývaly.
Osolte, opepřete. Pečte na 170° 15 minut, pak snižte teplotu na 110° a pečte 10–15 minut. Chipsy je třeba hlídat, aby se nepřipálily.
Ředkvičková polévka s koprem
Potřebujeme
- 900 ml zeleninového vývaru
- 3 střední brambory
- 100 ml sójové smetany
- hrst čerstvého kopru
- 2 šalotky
- 2 svazky ředkviček
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
V hrnci rozehřejte olej. Přidejte nakrájenou cibulku a osmahněte ji. Přidejte ředkvičky nakrájené na plátky, opékejte je 5 minut.
Oloupané brambory nakrájejte na kostičky a přidejte do hrnce. Opékejte dalších 5 minut. Zalijte vývarem. Vařte do změknutí brambor.
Po vychladnutí rozmixujte tyčovým mixerem, a ještě vmíchejte smetanu. Polévku podávejte ozdobenou čerstvým koprem.
Nakládané ředkvičky
Potřebujeme
- 1 litr vody
- 250 ml octa
- 10 větších ředkviček
- 5 stroužků česneku
- 2 lžíce cukru
- lžička celého pepře
- lžička soli
- špetka tymiánu (volitelné)
Nálev připravíte smícháním vody, octa, cukru, soli a pepře. Přiveďte ho k varu, odstavte a nechte vychladit.
Ředkvičky omyjte a nakrájejte na půlky nebo čtvrtky. Skládejte je do sklenice společně s česnekem nakrájeným na kolečka.
Zalijte vychladlým nálevem, uzavřete a dejte do lednice.
Nechte minimálně 3 dny odležet, ideálně ale 1 měsíc. Čím déle budou ředkvičky naložené, tím budou chutnat lépe.
Zeleninová obloha
Ředkvičky jsou přímo ideální jako ozdoba k jídlu. Pomocí nože nebo speciálního vybavení na vyřezávání zeleniny se z ředkvičky vyřežou různé tvary. Na internetu najdete mnoho návodů s tipy, jak z ředkviček udělat nádherné ozdoby, stačí se jenom inspirovat.
Krásně tím nadekorujete saláty, obložené mísy a zeleninové přílohy.
Jak ředkvičky uchovat v lednici co nejdéle čerstvé?
Ředkvičky umyjte, očistěte a odkrojte zelenou část a kořínek. Dejte je do sklenice, zalijte vodou a uzavřete. Takto uložené ředkvičky vám v lednici vydrží až týden. Nejsou pak sice tak pálivé a jsou i lehce vodnatější, ale stále jsou pěkně křupavé a velice chutné.
Co dělat, když jsou ředkvičky vysušené, povadlé?
Zapomněly jste ředkvičky dobře uskladnit a teď jsou dost vyschlé? Někdy je tak už i koupíte. Jsou takové povadlé, scvrklé.
Nejdříve je omyjte, odkrojte zelenou část i kořínek. Dejte je na pár hodin do studené vody a budou zase jako právě utržené.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: www.jimezdrave.cz, www.zijemehomemade.cz