Vaření Zdraví

10 výtečných receptů z kopřivy aneb Kulinářské důvody, proč ji nebrat jen jako plevel

Kopřivu možná znáte hlavně jako zahradní plevel, ale je to i zdravá bylinka. A sníst a vypít se taky dá.

Jarní kopřivová polévka
Zdroj: Shutterstock

Kopřivu možná znáte hlavně jako zahradní plevel, které se velice těžko zbavuje. Také nám svou přítomnost dokáže projevit velice nevybíravým způsobem, a to přímou konfrontací s naší pokožkou. Pokud jste si i vy odnesli z procházek nebo ze zahrady kopřivová stigmata, určitě vás jen stěží napadne přemýšlet o ní jako o lidské potravě.

Ať je to jak chce, kopřiva má také vznešenější status, a to jako léčivá bylinka, kterou kromě čajů můžete přihodit i do vaření. Tak si v duchu rčení co tě nezabije, to tě posílí, oblečte ochranný úbor a vydejte se na sklizeň k nejbližšímu porostu, co vám stojí v cestě. Jeho osud bude zpečetěn. V kuchyni!

Léčivé účinky kopřivy

  • Čistí krev
  • Ulevuje od bolesti kloubů
  • Pomáhá při chudokrevnosti
  • Snižuje krevní tlak
  • Listy obsahují velké množství chlorofylu
  • Obsahuje vitamin C a D a minerální látky, jako je železo, draslík, hořčík a vápník
Kopřiva
Zdroj: Shutterstock

Sběr

Kopřiva se sklízí od jara až do podzimu. Nasbírat si ji tedy můžete prakticky po celý rok. Nejzdravější jsou mladé rostliny, ideálně v syrovém stavu.

Kopřivu nikdy nesbírejte u silnice nebo na místech, kde by mohla být chemicky ošetřená.

Skladování

Pro uchování této léčivé bylinky je možné kopřivu nasušit. K sušení jsou nejlepší volbou právě mladé rostlinky. Nasbírejte listy a hned po sběru je v tenké vrstvě sušte ve stínu anebo pak v sušičce nastavené na 60 stupňů. Listy nemají mít nahnědlou či zčernalou barvu, takové nejsou vhodné k užívání.

Recepty z kopřivy

1 Kopřivová nádivka

Suroviny

  • 1 litr mléka
  • 8 rohlíků nebo housek
  • 6 bílků
  • 2 žloutky
  • 4 stroužky česneku
  • mísa čerstvých kopřiv
  • pepř, sůl, muškátový oříšek
Nádivka z kopřivy
Zdroj: Shutterstock

Housky či rohlíky namočte do mléka. Přidejte prolisovaný česnek, pepř, sůl, nasekanou mladou kopřivu a také muškátový oříšek. Nechte v chladu odpočinout.

Z bílků si připravte sníh. Do základu přidejte žloutky a nakonec lehce vmíchejte tuhý sníh. Vložte do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy. Pečte dozlatova na 180 stupňů asi 45 minut.

2 Nádivka s kopřivou bez lepku

Suroviny

  • 2 hrnky slunečnicových semínek
  • 2 hrnky pohanky lámanky
  • 2 mrkve
  • 3–5 lžic hladké pohankové mouky
  • mísa spařených kopřiv
  • 1 větší cibule
  • 3–4 stroužky česneku
  • trochu majoránky a tymiánu

Slunečnicová semínka dejte přes noc namočit. Druhý den je propláchněte. Pohanku uvařte, nechte ji vychladnout a smíchejte se slunečnicovými semínky.

Cibulku orestujte na pánvi, přidejte nastrouhanou mrkev, podlijte vodou a poduste. Když je směs měkká, můžete ji odstavit z plotny. Nechte vychladnout a přidejte k pohance a slunečnici.

Dále přidejte utřený česnek, trochu majoránky, tymiánu, pohankovou mouku a kopřivy, které jste spařily horkou vodou. Promíchejte a dejte do zapékací mísy péct na 170 stupňů 45 minut.

3 Jarní kopřivová polévka

Suroviny

  • 6 středních brambor
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • mísa čerstvých kopřiv
  • zeleninový vývar
  • smetana pro zjemnění
Jarní kopřivová polévka
Zdroj: Shutterstock

Cibuli i brambory orestujte, osolte, přidejte prolisovaný česnek, zalijte zeleninovým vývarem a duste doměkka. Před koncem přidejte mladé kopřivy, ale nevařte je dlouho, akorát by ztratily plno cenných látek.

Nechte vychladnout a rozmixujte dohladka. Pro zjemnění přidejte smetanu a na talíři pokapejte rostlinným olejem (lněný, konopný či olivový).

4 Kopřivová pomazánka

Suroviny

  • čerstvý sýr typu Lučina
  • 1 vejce uvařené natvrdo
  • ředkvičky
  • jarní cibulka
  • mladé kopřivy
  • pepř, chilli, trochu dijonské hořčice (volitelně)

Kopřivu krátce spařte horkou vodou. Poté ji spolu s uvařeným vajíčkem, ředkvičkami a jarní cibulkou pokrájejte nadrobno. Všechny suroviny smíchejte dohromady spolu s Lučinou. Podle chuti přidejte pepř, chilli a hořčici. Před podáváním nechte odležet.

5 Kopřivový špenát

Suroviny

  • vrchní výhonky mladých kopřiv (plný košík)
  • 2 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 1 velká cibule
  • sůl
  • pepř
  • sádlo
  • strouhanka
Kopřivový špenát
Zdroj: Shutterstock

Vrchní nedřevnaté vršky kopřiv natrhejte asi 5 cm od špičky.

Kopřivy vložte do osolené vroucí vody, nechte chvilku „povařit“, vyndejte a nechte okapat. Pak semelte nebo nakrájejte nadrobno.

Nakrájenou cibulku zpěňte na trošce sádla, přidejte kopřivy, utřený česnek a sůl s pepřem. Vmíchejte rozšlehaná vajíčka a podle potřeby zahustěte strouhankou.

6 Kopřivové rizoto

Suroviny

  • 1/2 kg rýže (Arborio, Carnaroli, Vialone nebo Nano)
  • mísa čerstvých kopřiv
  • vývar nebo voda
  • 100 ml bílého vína
  • česnek
  • cibulka nebo šalotka
  • kousek másla
  • parmezán
  • ředkvičky, jarní cibulka (na ozdobu)

Na pánvi orestujte kulatozrnnou rýži na trošce olivového oleje, zalijte vývarem či vodou tak, aby sahala těsně nad rýži a dolijte ještě bíle víno. Osolte, přidejte cibulku, česnek a pomalu poduste. Rýže má být uvařená na skus.

V průběhu dušení přilévejte vodu nebo vývar (asi 3x dolijte tekutinu do původního množství). Před koncem přidejte nasekanou kopřivu.

Pro krémovou konzistenci rizota vmíchejte kousek másla a najemno nastrouhaný parmezán.

7 Kopřivové pesto

Listy kopřiv spařte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Rozmixujte je spolu s česnekem, ořechy a k tomu přidejte olivový olej a parmezán. Pesto je hotové.

Kopřivové pesto
Zdroj: Shutterstock

8 Pálenka z kopřivy

Oddenek kopřivy očistěte, pokrájejte a dejte do lahve. Zalijte 30–40 % alkoholem a nechte odstát minimálně 14 dní na teplém místě.

9 Čaje s kopřivou

Na chudokrevnost: Smíchejte dva díly kopřiv, jeden díl třezalky a jeden díl zeměžluči. 2 lžíce této směsi zalijte půl litrem horké vody a nechte louhovat 15 minut pod pokličkou.

Na snížení cholesterolu: Smíchejte 1 díl kopřivy, přesličky a máty.

10 Kopřivová šťáva

Hrst mladých kopřiv rozmixujte s hrnkem vody. Nechte 30 minut odstát a promíchejte se lžící medu a šťávou z půlky citronu.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: provonenyden.cz, carujeme.cz