Je nutné přesně vědět, které květy sbírat a jakým způsobem. Květy určené na dekoraci jídla nebo na přímou konzumaci sbírejte vždy během nejchladnější části dne. Může to být brzy ráno nebo pozdě večer, když už slunce tak nepálí. Vybírejte si květy, které jsou v rozkvětu. Vyhněte se těm, které mají jen poupata nebo naopak už začínají odkvétat, protože se tím obíráte o intenzivní květinovou chuť.
Květy jsou jako bylinky – na vrcholu kvetení obsahují největší množství éterických olejů a cukru, proto se musí sbírat dřív, než to fotosyntéza a horko přemění ve škrob. V ideálním stavu by měly být kvítky plné vody, avšak ne lepkavé ani ohřáté sluncem. Měly by být dostatečně vlhké a před opylováním, což prodlouží jejich trvanlivost. Posbírané květy vložte jemně do košíku nebo krabice a umístěte je na chladné a stinné místo.
Doma je opatrně očistěte od nečistot a hmyzu, a než nadejte jejich čas, skladujte je v chladničce. Před použitím odstraňte reprodukční části květů. Tím je zbavíte pylu, který ovlivňuje chuť a alergikům může způsobit nepříjemné reakce.
Pokud se chcete s jedlými květy seznámit, nejjednodušší způsob je přidat do salátů barevné lupínky, nasypat trochu čerstvé levandule a plátky citrónu. Nebo si vyrobte z malých kvítků kostky ledu. Ty během veder vložte do sklenic a zalijte domácí limonádou.
Pokud však máte sennou rýmu, astma nebo jiné alergie, jedlé květy nezkoušejte.
Které květy jsou jedlé?
květ bazalky, brokolice, akátu, juky, cukety, bez, begónie, brutnák, měsíček, heřmánek, čekanka, jetel, pažitka, pampeliška, denivka, karafiát, šalvěj, sedmikráska, fenykl, ibišek, proskurník, levandule, máta, kapucínka, maceška, prvosenka, růže, fialka, fuchsie, karafiát zahradní.
Jedlých květů je v přírodě víc než sto druhů. Mnohé jsou však i jedovaté.
Těmto se vyhněte
bolehlav skvrnitý, alpská růže, oleandr, konvalinka, olověnec, kosatec, hortenzie, hyacint, bolševník obrovský, turan, náprstník, kopr, rododendron, narcis, durman, barvínkovec, pryskyřník, astra, bršlice kozí noha, kokarda, květ rajčete.
Tip na recept: Rychlé akátové lívance
Květy akátu jsou velmi chutné i syrové. V některých zemích z nich připravují sladké lívance. Květy se smaží na oleji v hladkém pivním těstíčku. Na těstíčko pro 10–12 čerstvých akátových květů potřebujete 1/2 hrnku obyčejné mouky, 1/2 lžičky práškového cukru (volitelné), 1/2 hrnku piva (nealko/alko), 1 lžíci hnědého cukru, 1/2 citrónu a rostlinný olej na smažení. Smažené do křupava si je můžete ještě posypat cukrem nebo polít javorovým sirupem.
Sladké lívance nabízejí i v restauracích. V Itálii jsou známé jako frittelle di acacia a ve Francii je nazývají beignets d’acacia.
Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů