Hrnkový mrkvový koláč s jogurtovou polevou

Budete potřebovat
Na těsto:
- 2 hrnky špaldové mouky
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku mletých ořechů
- 1/2 hrnku oleje
- 3 vejce
- 3 větší mrkve
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 lžíci medu
- 1 lžičku mleté skořice
- špetku muškátového ořechu
- špetku mletého pepře
Na polevu:
- 2 kelímky bílého jogurtu
- 100 g bílé čokolády
- 50 g másla
Mrkev nastrouháme najemno. V misce vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny. Přidáme med a všechno koření. Postupně přimícháme olej, mleté ořechy a na závěr mouku a kypřicí prášek. Nakonec do těsta jemně vmícháme nastrouhanou mrkev a vše navrstvíme na plech vystlaný pečicím papírem.
Pečeme při 180 °C přibližně 25–30 minut. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu a máslo. Do vychladlé čokoládové směsi vmícháme bílý jogurt. Upečený a vychladlý koláč polijeme připravenou polevou, posypeme kokosem a necháme ztuhnout v chladničce alespoň hodinu.
Mrkvovo-batátová polévka s kurkumou
Příprava polévky je zcela jednoduchá, a proto ji zvládne úplně každý.

Budete potřebovat
- 1 lžíci přepuštěného ghee másla
- 1 větší cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1 velký batát
- 2 velké mrkve
- 1 lžičku kurkumy
- 1 l vody nebo zeleninového vývaru (ne bujon)
- mořskou sůl
- mletý pepř
- 400 ml zavařované cizrny
- 200 ml kokosového mléka
- kajenský pepř
Na ghee másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a po chvíli přidáme i česnek. Batát a mrkev omyjeme, oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a přidáme k cibuli. Chvíli spolu vše osmahneme, přidáme kurkumu, zamícháme a zalijeme vývarem, případně vroucí vodou.
Polévku ochutíme solí a pepřem. Po 10 minutách přidáme cizrnu i s nálevem. Když jsou kousky batátu a mrkve měkké, přidáme kokosové mléko a kajenský pepř. Polévku můžeme rozmixovat na krém nebo v něm nechat kousky.
Placky s medem a modrým sýrem

Budete potřebovat
- 1 středně velkou dýni
- 2 mrkve
- 2 brambory
- 2 vejce
- 3 lžíce celozrnné hladké mouky
- 150–200 g sýra s modrou plísní
- tymián
- sůl
- pepř
- 4 lžíce medu
- 2 lžíce citronové šťávy
- hrst vlašských ořechů
- olej
Dýni, mrkev a brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Semínka z dýně osmahneme na oleji. Do zeleninové směsi přimícháme vejce, mouku, polovinu sýra, bylinky a podle chuti přidáváme sůl a pepř. Měli bychom získat středně hustou kaši.
Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém pak smažíme kulaté placky, které necháme okapat na papírovém ubrousku. Mezitím smícháme med s citronovou šťávou. Placky podáváme posypané rozdrobeným sýrem, semínky a ořechy, pokapané medovou zálivkou.
Mrkvová limonáda s ananasovým džusem
Mrkvová limonáda vás nejen příjemně osvěží, ale je plná vitaminů a ještě si pochutnáte!

Budete potřebovat
- 450 g mrkve
- 750 ml ananasového džusu
- 190 ml vymačkané citronové šťávy
- kostky ledu a čtvrtky citronu k podávání
Mrkev oškrábejte, umyjte a nakrájejte na kostky. Dejte je do hrnce, zalijte půl litrem vody a přiveďte k varu. Pak plamen snižte a vařte dalších 30 minut. Mrkev sceďte a nechte úplně vychladnout. Pak ji rozmixujte na jemnou kaši.
Ke kaši přilijte 250 ml ananasového džusu a ještě chvíli mixujte dohladka. Poté vše přelijte do velkého džbánu, přilijte zbývající ananasový džus, citronovou šťávu a přiklopené dejte alespoň na 2 hodiny do lednice.
Před podáváním ještě nařeďte 250–500 ml vody. Servírujte ve sklenicích s kostkami ledu a kousky citronu.
Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů