Vaření

5 gurmánských receptů z dýně aneb Vyskládejte si menu na pravé podzimní hodování

Podzim, čas sklizně krásně oranžových dýní. Hledáte inspiraci, jak s nimi naložit dál? Tady ji máte! Připravili jsme pro vás hned pět receptů, které vám polaskají chuťové pohárky.

recepty z dýně créme brulee, dýňové rizoto, chléb, polévka a hovězí chilli
Zdroj: Shutterstock

Dýňové crème brûlée

Jestli si chcete “jen tak zamlsat” nebo překvapit hosty skvělou sladkou tečkou, připravte podzimní dýňové crème brûlée.

Dýňové creme brulee
Zdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • 1 a 3/4 hrnku husté smetany ke šlehání
  • 3 velká vejce
  • 1/2 hrnku třtinového cukru + na finální karamelizaci
  • 1 hrnek dýňového pyré (z kompotu nebo čerstvě připravené)
  • 1/4 lžičky mleté ​​skořice

Příprava pyré – kompot jednoduše rozmixujete anebo uvařte čerstvou dýni a důkladně dojemna rozmixujete s trochou másla.

Dále budete potřebovat:

  • Mističky na creme brulee
  • Flambovací pistolku na vytvoření krusty, ale klidně ji zvládete udělat i horkou lžící.

Postup:

  1. Vyšlehejte v míse vejce a cukr, dokud se pořádně nespojí.
  2. Zahřejte v menším hrnci smetanu téměř k varu (dávejte pozor, aby se vám nepřipálila) a pomalu ji zašlehejte do směsi vajec a cukru.
  3. Přeceďte směs přes cedník do mísy a přišlehejte dýňové pyré se skořicí.
  4. Vzniklou směs rozdělte do malých zapékacích misek nebo do jedné velké zapékací mísy. Tak, aby dosahovala cca do poloviny stěny.
  5. Vložte do trouby předehřáté na 150 °C a pečte po dobu 35 až 40 minut.
  6. Misky/mísu vyndejte a počkejte, dokud se neochladí na pokojovou teplotu.
  7. Pro vytvoření finální křupavé vrstvy dejte na vršek pudinku třtinový cukr (u malých mističek cca 1 až 2 lžičky), který rovnoměrně rozprostřete. Cukr poté zkaramelizujte flambovací pistolkou, nebo přikládáním horké lžíce.

Gurmánské dýňové rizoto

Překvapte svou rodinu dýňovým rizotem. Je krásně krémové a pojí se v něm doslova gurmánské chutě.

krémové dýňové rizoto
Zdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • 1 malá dýně
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • 1 polévková lžíce nasekaného rozmarýnu
  • 3 lžičky mořské soli
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 0,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 malá cibule
  • 3 stroužky nasekaného česneku
  • rýže Arborio
  • 2 dcl suchého bílého vína
  • 4 lžíce másla
  • jemně nastrouhaný parmazán
  • jemně nastrouhaný sýr fontina

Postup:

  • Rozkrojte dýni, vydlabejte ji a nakrájejte na kostičky, které promícháte se 2 lžícemi olivového oleje, rozmarýnem, 1 lžičkou soli a pepřem.
  • Rozložte dýni na plech a vložte do trouby předehřáté na 200 °C, sem tam promíchejte a pečte tak dlouho, dokud dýně nebude měkká (cca 40 až 50 minut). Poté dýni vyjměte a zpracujte mixérem do hladka.
  • Připravte si kuřecí vývar a přidejte do něj 4 lžíce olivového oleje, 2 lžičky soli, nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Vše nechte pracovat na středním ohni po dobu asi 10 minut.
  • Vmíchejte do vývaru rýži a za stálého míchání ji vařte asi 3 minuty. Poté přidejte bílé víno a opět za stálého míchání nechejte vařit, dokud se téměř všechno víno nevstřebá.
  • Přidejte rozmixovanou pečenou dýni a vše vařte dokud není rýže al dente.
  • Sundejte hrnec ze sporáku, přidejte máslo, sýry a ještě trochu rozmarýnu.

Vláčný dýňový chléb

Máte rádi banánový chléb? Vyzkoušejte i ten dýňový. Je extra jemný, nasládlý a příjemně kořeněný.

Vláčný dýňový chléb
Zdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • 1 hrnek másla
  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 3/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 2 hrnky čerstvě nastrouhané dýně
  • 3 velká vejce
  • 1/2 hrnku podmáslí nebo zakysané smetany
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Chlebovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
  2. Smíchejte všechny suché ingredience – mouku, jedlou sodu, koření, ve velké míse.
  3. Přidejte nastrouhanou dýni a vše promíchejte.
  4. V další míse rozšlehejte mokré ingredience – vejce, podmáslí/zakysanou smetanu, máslo a vanilkový extrakt, pak směs vmíchejte do suchých surovin.
  5. Nalijte těsto do formy a dejte do střední části trouby předehřáté na 170 °C.
  6. Pečte asi 35 minut dokud chléb neodstupuje od krajů.

Pokud chcete dýňový chléb trochu ozvláštnit, můžete do těsta přidat nasekané a opečené vlašské ořechy nebo nasekanou hořkou čokoládu.

Dýňová polévka se zázvorem

Dýňová polévka je v české kuchyni oblíbenou stálicí. Zkuste si ji připravit s čerstvým zázvorem, hruškovým džusem a arašídovým máslem, které spolu s dýní vytvoří příjemnou kombinaci známých a překvapivých chutí.

Dýňová polévka
Zdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • 425 g dýňového pyré
  • 0,5 l kuřecího vývaru
  • 2 dcl hruškového džusu
  • 1/3 hrnku krémového arašídového másla
  • 2 nakrájené stroužky česneku
  • 2 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 malá jemně nakrájená cibule
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • mletý pepř nebo chilli
  • opečená dýňová semínka nebo pažitka na ozdobu

Postup:

  1. Smíchejte ve velkém hrnci půlku dýňového pyré, kuřecí vývar a hruškový džus, přiveďte na silném ohni k varu. Poté snižte teplotu na minimum a vařte 10 minut.
  2. Odeberte z hrnce 1 hrnek dýňové směsi a rozmixujte ji s arašídovým máslem dohladka. Poté dejte zpět do hrnce.
  3. Přidejte česnek, zázvor, cibuli, limetkovou šťávu, sůl a pepř (nebo chilli). Vše vařte na středním plameni 10 minut.
  4. Servírovanou polévku ozdobte dýňovými semínky.

Hovězí chilli s dýní a černými fazolemi

Čím se na podzim zahřát? Co takhle skvělým chilli, které vás na chvíli doslova přenese do Jižní Ameriky.

Hovězí chilli s dýní a černými fazolemi
Zdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • balení mletého hovězího masa
  • 1 středně velká nakrájená cibule
  • 1 červená nakrájená paprika
  • 3 stroužky nasekaného česneku
  • 2 lžíce chilli
  • 1 lžíce oregana
  • 1 a 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 3 hrnky na kostky nakrájené dýně
  • 1 plechovka černých fazolí
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • 1 a 1/4 lžičky mořské soli
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 1 lžíce koriandru (ideálně čerstvě nasekaného)
  • čerstvě nakrájené chilli papričky (podle chuti)
  • zakysaná smetana
  • 2 lžičky limetkové kůry
  • 1 lžíce limetkové šťávy

Postup:

  1. Smíchejte zakysanou smetanu, limetkovou kůru a šťávu. Dochuťte solí a pepřem.
  2. Osmahněte v hrnci cibuli a přidejte k ní hovězí maso. Nechejte pracovat tak dlouho, dokud se maso nezačne rozpadat.
  3. Přidejte chilli a promíchejte.
  4. Vmíchejte všechny ostatní ingredience (kromě koriandru) a přiveďte k varu. Poté teplotu snižte a vařte asi 20 až 25 minut dokud dýně nezměkne.
  5. Vmíchejte koriandr a dochuťte solí a pepřem.
  6. Chilli podávejte s připravenou zakysanou smetanou.

Text: Bára Kocmánková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů